Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrt Izraeli a vítězství islámu, hlásají Húsíové a útočí na lodě. USA chtějí zakročit v Rudém moři

Autor: ČTK, jmr, lig - 
19. prosince 2023
10:18

USA stanou v čele mezinárodní námořní operace s cílem ochránit lodě v Rudém moři před útoky jemenských Húsíů. Oznámil to americký ministr obrany Lloyd Austin během návštěvy Bahrajnu, kde mají USA své námořní velení pro blízkovýchodní oblast. Spolu s USA se do operace zapojí Británie, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Kanada, Bahrajn a Seychely, dodal Austin. Húsíové odmítají změnit svůj postoj vůči konfliktu v Pásmu Gazy kvůli vytvoření této mezinárodní námořní operace, sdělil v úterý hlavní vyjednávač Húsíů Muhammad Abdal Salám. Húsíové jsou spojenci Íránu, úhlavního nepřítele Izraele, a tvrdí, že lodě v Rudém moři napadají v rámci kampaně na podporu Palestinců.

Kvůli útokům se v posledních dnech rozhodla přerušit cesty oblastí řada přepravních společností a začala výrazně zdražovat ropa. Zatím poslední obětí húsíjských útočníků se dnes stal tanker norské společnosti Inventor Chemical Tankers. Plavidlo zachvátil menší požár, posádka však vyvázla bez zranění.

Americký ministr obrany Lloyd Austin v pondělí oznámil vytvoření mnohonárodní námořní operace po sérii raketových a dronových útoků na lodní dopravu ze strany Húsíů. Ke spojenectví se kromě USA připojily Británie, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Kanada, Bahrajn a Seychely.

„Je to mezinárodní výzva, která vyžaduje kolektivní akci. Proto dnes oznamuji zahájení operace Strážce prosperity, nové významné mnohonárodní bezpečnostní iniciativy,“ uvedl Austin v prohlášení.

Britská vojenská služba Maritime Trade Operations (UKMTO), která monitoruje lodní trasy na Blízkém východě, dnes uvedla, že obdržela hlášení o incidentu 80 námořních mil severovýchodně od afrického Džibutska. Úřady zprávu vyšetřují.

Húsíové: Operace je zbytečná, postoj nezměníme

Námořní operace je „v podstatě zbytečná“, reagoval vyjednavač Húsíů Abdal Salám. Vody přiléhající k Jemenu jsou podle něj bezpečné pro všechny s výjimkou izraelských lodí nebo lodí směřujících do Izraele, a to kvůli „nespravedlivé agresivní válce proti Palestině“.

Člen politického vedení Húsíů Muhammad Buchajtí televizní stanici Al-Džazíra řekl, že skupina bude schopna čelit jakékoli námořní koalici vytvořené Spojenými státy, která by mohla být rozmístěna v Rudém moři.

Washington podle něj Húsíům nabídl, že nebude bránit úsilí o dosažení trvalého míru v Jemenu výměnou za to, že povstalci zastaví své vojenské operace v Rudém moři. „Kategoricky jsme to odmítli,“ dodal Buchajtí s tím, že Húsíové byli nepřímo osloveni řadou zemí s výzvou, aby své vojenské akce zastavili.

Hlásají smrt Izraeli i Americe

  • Húsíové jsou spojenci Íránu, úhlavního nepřítele Izraele, a lodě v Rudém moři napadají v rámci kampaně, jejímž cílem je podle nich podpora Palestinců. Jejich sloganem je podle listu Times of Israel „Smrt Americe, smrt Izraeli, prokletí Židé, vítězství islámu.“
  • Poté, co Hamás zaútočil 7. října na Izrael a ten zahájil odvetné bombardování Pásma Gazy, se v Jemenu konaly masivní demonstrace na podporu Palestinců.
  • Húsíové, kteří v Jemenu od roku 2015 válčí s podporou Íránu proti mezinárodně uznávané vládě a koalici vedené Saúdskou Arábií, se stali významnou vojenskou silou v regionu, mají desetitisíce bojovníků a velký arzenál raket a útočných dronů.
  • V současnosti Húsíové ovládají severozápadní Jemen včetně metropole Saná a většiny jemenského pobřeží Rudého moře. Na Izrael poprvé zaútočili již 19. října, kdy jejich rakety a drony byly zachyceny Izraelem i námořnictvem USA. Jejich vůdce Málik Húsí pak varoval Spojené státy před odvetou. 

  • Toto šíitské hnutí přitom na začátku 90. let vzniklo jako poměrně umírněné. K jejich radikalizaci vedla až západní invaze do Iráku v roce 2003, kdy se začaly objevovat protiamerické a protiizraelské slogany. O rok později vedl jejich tehdejší vůdce Husajn Húsí první útoky proti vládě, při kterých zemřel. I přes podepsání příměří se však obě strany nikdy neusmířily. 
  • Húsíové dál vinili vládu z přehlížení a ze sociální, hospodářské a náboženské diskriminace své komunity, což vedlo k občanské válce, která si vyžádala přes 150.000 obětí a další desítky tisíc lidí zemřely hladem či na epidemie cholery.
  • Podle OSN zapříčinila válka jednu z největších humanitárních katastrof na světě. Jejím předstupněm byla ofenziva Húsíů v červenci 2014 proti vládě, metropoli Saná tito povstalci obsadili 20. ledna 2015.
  • V jemenské občanské válce uskutečnili Húsíové několik velkých útoků s mnoha stovkami mrtvých - například v lednu 2020 zahynulo po útoku Húsíů na vojenský výcvikový tábor v provincii Maríb přes 110 vládních vojáků.
  • Značný rozruch vyvolal také útok Húsíů bezpilotními letouny a řízenými střelami v září 2019 na dvě ropná zařízení na východě Saúdské Arábie, což snížilo produkci ropy o 5,7 milionu barelů denně. Nyní si za cíle vybrali lodě spojenců Izraele.
  • Podle Austina jejich „bezohledné útoky“ v Rudém moři ohrožují volný obchod, životy námořníků a porušují mezinárodní právo. Země, které chtějí bránit princip svobodné plavby po Rudém moři, proto musejí zasáhnout, dodal šéf Pentagonu.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Video  Izraelci objevili obrovský tunel Hamásu: Má přes čtyři kilometry  - IDF
Video se připravuje ...

gabreta ( 19. prosince 2023 21:19 )

Amíci jsou rozlezlí po celým světě, kde je co sebrat. Nedochází jim náhodou už okupační vojáci?? 😁

Uživatel_5542819 ( 19. prosince 2023 16:59 )

USA dopadli ako Rusáci na Ukrajine ! Majú v oblasti lietadlovú loď a nevedia si poradiť s povstalcami . Načo je vlastne tá supermoderná technika ? Podobne, ako keď utekali z Afganistanu ...

olddog ( 19. prosince 2023 15:11 )

Ty toho také nech!

olddog ( 19. prosince 2023 15:08 )

Kolego doporučuji nechat brání na večer

olddog ( 19. prosince 2023 15:08 )

Kolego doporučuji nechat brání na večer

Zobrazit celou diskusi