Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Izraelci objevili největší tunel Hamásu: Chodba za miliony ústí jen kousek od hranice!

Autor: ČTK, swp - 
17. prosince 2023
19:06

Izraelská armáda dnes oznámila, že během své ofenzivy v Pásmu Gazy objevila „největší tunel“ vyhloubený palestinským radikálním hnutím Hamás pod touto oblastí. Betonová chodba je dlouhá více než čtyři kilometry a ústí v bezprostřední blízkosti izraelské hranice, uvedl podle agentur Reuters a AFP Izrael.

Zničení stovek kilometrů podzemních chodeb a bunkrů patří k hlavním cílům operace, kterou Izrael zahájil po krvavém útoku Hamásu na izraelské území ze 7. října.

Mezi místy, která Hamás v říjnu přepadl, byl i hraniční přechod Erez mezi Pásmem Gazy a Izraelem. Izraelská armáda novinářům ukázala, že jen pár set metrů od přechodu se v písečné duně skrývalo ústí mohutného tunelu.

Tunel vytvořený 50 metrů pod zemí dosahuje na výšku i šířku tří metrů. Bojovníci Hamásu jím tak mohli pohodlně cestovat až na sever města Gaza, které bylo dříve sídlem vlády Hamásu a nyní je zničenou bojovou zónou, uvedla agentura Reuters.

„Je to největší tunel, který jsme v Gaze našli... jeho cílem byl hraniční přechod (Erez),“ řekl podle Reuters mluvčí izraelské armády Daniel Hagari, aniž upřesnil, jestli byla tato podzemní chodba Hamásem k útoku ze 7. října využita. „Do tohoto tunelu byly investovány miliony dolarů. Trvalo roky, než byl vybudován. Mohla jím projíždět vozidla,“ dodal.

Video  Izraelci objevili obrovský tunel Hamásu: Má přes čtyři kilometry  - IDF
Video se připravuje ...

Podle agentury AFP má tunel železobetonové stěny, je vybavený elektřinou, ventilací, kanalizací, komunikačními sítěmi a kolejemi. Izraelské síly tvrdí, že byl vystavěn pod vedením Muhammada Sinvára, což je bratr Jahjáa Sinvára, vůdce hnutí Hamás. V tunelu bylo objeveno množství zbraní připravených k použití, uvedla izraelská armáda.

Hamás na dotaz Reuters ohledně izraelského popisu tunelu nereagoval. Tunely, které palestinské radikální hnutí novinářům ukázalo, nebo které reportérům ukázala izraelská armáda po jejich odhalení, byly úzké, nízké chodby určené k pěšímu pohybu.

Velký tunel ústící u Erezu byl podle Hagariho pravděpodobně součástí širší sítě chodeb. V takovéto síti chodeb by Hamás mohl ukrývat rukojmí unesené 7. října z Izraele.

Izraelská armáda začátkem prosince oznámila, že při pozemní operaci v Pásmu Gazy objevila více než 800 vstupních šachet do podzemních tunelů, z nichž přibližně 500 už zlikvidovala buď pomocí výbušnin, nebo jejich zapečetěním.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Saša Krach ( 18. prosince 2023 17:26 )

Myslet si že Izrael nevěděl co se v Gaze děje je hloupost...I tok peněz pro Hamás měl Izrael pod kontrolou...Proč nezasáhl, Údajně používal Hamás jako páku proti snahám udělat samostatný stát pro Palestince....Tak po útoku teroristů zasáhl...
Ovšem, svět přestává chápat Izrael při pohledu na mrtvé děti a ženy ......i když jsou to jen lidé ...Palestinci.

Eda Sztwiertnia ( 18. prosince 2023 14:26 )

Zajimalo by mne čim to ti havíři umounění z Gazy ten tunel razili. Krumpáčem? Nebobo mněli zapůjčený razici kombajn z dolu Lazy. Nejspíš ale zkušený střelmistr z dolu Darkov. Až to vyfotí nezaujatá strana konflitu tak tomu možná uvěřím.

Miloslav Podhola ( 18. prosince 2023 14:05 )

Nechápu, že si nikdo z Izraelských spionů nevšiml milionů tun zeminy, která byla při stavbě vyvezena a někde uložena.

Miloslav Podhola ( 18. prosince 2023 14:05 )

Nechápu, že si nikdo z Izraelských spionů nevšiml milionů tun zeminy, která byla při stavbě vyvezena a někde uložena.

Uživatel_5413502 ( 18. prosince 2023 10:56 )

A za jaké peníze si to postavili? Pochopitelně z humanitární pomoci pro obyčejné lidi, jelikož nekontroloval kam peníze jdou. A to samé se děje na Ukrajině. Tam ale tunely nestaví, tam to klasicky po česku tunelují.

Zobrazit celou diskusi