Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Příměří po týdnu skončilo. Hamás nepropustil všechny ženy, Izrael útočí v Pásmu Gazy

Aktualizováno -
1. prosince 2023
09:30
Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
06:40

Izraelská armáda v pátek ráno oznámila, že obnovila své bojové operace v Pásmu Gazy. Hamás podle izraelské vlády porušil týden platící příměří tím, že nepropustil všechny ženy držené jako rukojmí a vypálil rakety na Izrael. Zastavení bojů trvalo od minulého pátku. I přes obnovení bojů pokračují prostřednictvím Kataru a Egypta jednání o obnovení příměří.

Po 6:00 SEČ izraelská armáda oznámila, že obnovuje údery na hnutí Hamás v Pásmu Gazy. „Hamás porušil přestávku v (bojových) operacích, a navíc střílel na izraelské území,“ uvedla armáda. O něco později podle izraelských médií izraelské obranné síly uvedly, že letectvo zaútočilo na cíle spojené s Hamásem.

Izraelská armáda shazuje letáky s výzvou k odchodu lidí nad jižní částí Pásma Gazy.

Sirény znějí také v izraelských kibucech nebo ve městě Sderot na jihu Izraele, poblíž Pásma Gazy, uvedl list Haarec.

Úřad premiéra v prohlášení uvádí, že Hamás „porušil rámec (příměří), nesplnil svůj závazek propustit všechny zadržované ženy a vypálil na Izrael rakety. Uprostřed návratu k bojům zdůrazňujeme, že izraelská vláda je odhodlána dosáhnout svých válečných cílů - návratu našich rukojmí, likvidace Hamásu a zajištění toho, že Gaza už nikdy nebude pro lid Izraele hrozbou“.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Příměří, které zastavilo boje mezi Izraelem a hnutím Hamás, platilo od minulého pátku. Původně bylo dojednané na čtyři dny, a pak ho bojující strany za zprostředkování Kataru, USA a Egypta několikrát prodloužily. V rámci dohody bylo podle agentury AP osvobozeno přes 100 rukojmích držených hnutím Hamás. Dalších 125 lidí palestinské hnutí podle izraelských úřadů stále vězní. Izrael propustil ze svých věznic několik stovek Palestinců. Příměří umožnilo také navýšit přepravu potřebné humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Video  Izraelci odpálili dům šéfa Hamásu v Gaze: Scházeli se v něm velitelé.  - IDF
Video se připravuje ...

laserpin ( 2. prosince 2023 09:12 )

👍 👍

Inka ( 2. prosince 2023 05:57 )

Dokument * Izrael, anexe západního pobřeží*** natočený před cca devíti lety přesně mapuje reálně, autenticky a přímo období od 1945. Opravdu doporučuji všem, aby pochopili nedavnou , odsouzení hodnou tragédii. Ta hrůza nemá obdoby, zdravý rozum nechápe, derou se slzy do očí... ale !
Proč muselo dojít až k tomu hrůznému dnu ?!
Nemuselo !!!

Zobrazit celou diskusi