Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Pokud tě už neuvidím, miluju tě.“ Umírající máma poslala srdceryvný vzkaz dceři unesené Hamásem

Autor: jmr, lig - 
1. prosince 2023
05:00

Liora Argamaniová, jejíž dcera Noa byla 7. října unesena Hamásem z festivalu Supernova, zveřejnila video s emocionální prosbou, aby její dcera byla propuštěna dřív, než Liora podlehne rakovině. Konkrétně se matka unesené potýká s rakovinou mozku ve čtvrtém stadiu. Ve videu také požádala o pomoc amerického prezidenta Joea Bidena a Červený kříž, informuje Daily Mirror.

Noa (26) je jedináček a 7. října ji při únosu ozbrojenci Hamásu natočili, jak křičela „Nezabíjejte mě!“ když ji odváželi na motorce. Toto video se rozšířilo internetem a Lioře přineslo mnoho hrůzy. Spolu se zbytkem světa mohla jen pozorovat, jak její dcera trpí.

„Dobrý den, jsem Liora Argamaniová,“ začala video, na kterém sedí ve velkém koženém křesle, přičemž jsou v pozadí k vidění plakáty s tváří její dcery. „Jsem matka Noy Argamaniové, krásné dívky, kterou 7. října unesl Hamás do Gazy.“

„Mám nádor mozku. Nevím kolik mi zbývá času. Doufám, že budu mít šanci ještě uvidět moji Nou doma. Žádám prezidenta Bidena a Červený kříž, aby ji přivedli domů co nejdříve, abych ji mohla ještě vidět. Noo, pokud už tě neuvidím… prosím, věz, že tě moc miluju. Prosím, věz, že jsme udělali vše, co jsme mohli, aby tě propustili. Celý svět tě miluje,“ říká na videu natočeném v dočasném domově rodiny v Tel Avivu, kde se Liora léčí.

Hamás zatím propustil celkem 101 rukojmích. V rámci dohody mezi Izraelem a Hamásem bylo propuštěno 70 izraelských žen a dětí, zatímco propuštění 23 Thajců a jednoho Filipínce dojednal s radikální organizací Katar. Navíc byli propuštěni ještě tři ruští občané. Další čtyři rukojmí se na svobodu dostali ještě před uzavřením dohody a jeden byl zachráněn izraelskou armádou. Izrael na oplátku propustil ze svého vězení 180 Palestinců.

Liořino bolestné čekání ovšem pokračuje. Již dříve se pro média vyjádřila, že návrat dcery je to poslední, o co na tomto světě žádá. „Mým jediným přáním je vidět a obejmout Nou, dokud mi to můj zdravotní stav dovolí,“ řekla. „Vím, že je to silná holka. Čekáme na ni. Jen pomyšlení na její návrat mi dává sílu.“

Liořin manžel Jakov o zdravotním stavu své ženy uvedl, že jí doktoři nedávají šanci na uzdravení. „Nechci zacházet do detailů, ale dobře to nevypadá,“ prohlásil. „Doktoři jí nedali dobrou prognózu, ale věřím, že je to v božích rukou. Věřím, že to bude dobré.“

Kromě fotografie zveřejněné Hamásem na telegramu, na které Noa pije vodu, nedostala rodina o své dceři dosud žádné zprávy. „Nevíme nic víc než to, co zveřejnila média. Viděli jsme jen záběry jejího únosu a pak jak sedí na pohovce s lahví vody,“ řekl Jakov.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Ve svém domově v Tel Avivu jsou teď Argamaniovi obklopeni rodinou a přáteli, kteří přicházejí uctít Nou a jejího partnera Aviho Natana, který byl též unesen. Na zdech jsou fotky páru a úvodní stránka novin s fotkou Noy a nápisem „Prosím nezabíjejte mě“ leží na prázdné židli a naznačuje její absenci.

Liora je na připojení se ke zbytku rodiny v obývacím pokoji příliš slabá a Jakov se nedokáže ubránit slzám. „Procházím nejtěžším obdobím mého života,“ říká. „Před 7. říjnem jsem vážil o 10 kilo víc. Mé myšlenky by člověka roztrhaly. A k tomu všemu ještě špatný zdravotní stav mé ženy. Je obtížné to vše strávit.“

„Jako jedináček byla tím, kdo organizoval péči o matku. Zařizovala doktory, medicínu a tak. Měla těžký rok se studiem na univerzitě, a i tak se o svou matku stále starala. Teď je Noa pryč, tak je na nás, abychom se postarali o její rodinu, než se vrátí,“ řekla Noina kamarádka od dětství Jan Gorjaltsanová.

Video  Dojemná setkání rodin s rukojmími: Plné náruče a potoky slz  - Izraelské ministerstvo zahraničí
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi