Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hamás propustí v pátek první rukojmí! Jejich rodiny jsou ve velké nejistotě: Kdo se dočká blízkých?

Autor: jmr, lig, ČTK - 
23. listopadu 2023
17:34

Po protrpění téměř sedmi týdnů nejistoty o osud svých rodinných příslušníků se příbuzným rukojmích Hamásu dostalo nové naděje, když Izrael uzavřel s radikální skupinou dohodu, která umožní čtyřdenní humanitární pozastavení bojů a jejíž součástí je propuštění 50 izraelských žen a dětí. S touto nadějí ovšem přichází i nové obavy, informuje televize CNN. Klid zbraní mezi Izraelem a Hamásem vstoupí v platnost v pátek v 07:00 (06:00 SEČ) a první rukojmí budou propuštěni téhož dne v 16:00 (15:00 SEČ). Oznámilo to dnes katarské ministerstvo zahraničí. 

Zatímco jména rukojmích, kteří budou propuštěni, ještě vláda nezveřejnila, ví se, že někteří mají dvojí občanství.

Podle údajů izraelské armády drží Hamás v Gaze celkem 239 rukojmích včetně cizinců z několika zemí. 50 z nich by nyní mělo být vyměněno za 150 Palestinců vězněných v Izraeli.

Také mluvčí katarského ministerstva zahraničí Mádžid Ansárí dnes potvrdil, že během čtyř dnů bude propuštěno 50 rukojmích a že zajatci, kteří jsou ze stejné rodiny, budou propouštěni ve stejné skupině. Na tom, kteří rukojmí budou osvobozeni, panuje podle mluvčího shoda.

13 žen a dětí propustí v pátek

V pátek to má být 13 žen a dětí, které převezmou pracovníci Červeného kříže a převezou je do Egypta. Takový proces se má opakovat každý den v daném časovém okně.

V odpovědi na dotaz ohledně propuštění rukojmích jiné než izraelské státní příslušnosti Ansárí uvedl, že „kritéria pro propuštění jednotlivých osob byla čistě humanitární“. Katarská diplomacie podle mluvčího doufá, že do konce čtvrtého dne klidu zbraní se podaří vyjednat novou, navazující dohodu, která umožní propuštění dalších lidí.

Protesty v Izraeli

Hadas Kalderonová během protestů před armádním velitelstvím v Tel Avivu CNN řekla, že dokud neuvidí své děti na vlastní oči, bude se jí jen těžko věřit, že je dohoda skutečná. Na armádu se podle ní též musí dál vyvíjet tlak, aby vyjednala propuštění všech rukojmích.

Radikálové z Hamásu Kalderonové při útoku na kibuc Nir Oz zabili matku a neteř a pak unesli její dvě děti, Sahar a Ereze, a jejich otce, u kterého děti 7. října přespávaly. Poslední zpráva, kterou Erez své matce poslal, zněla: „Mami, buď potichu, nehýbej se.“

Žije Emily?

Thomas Hand řekl, že když se o dohodě dozvěděl, „chtěl proskočit střechou“. Zároveň však uvedl, že ví, že si musí zachovat chladnou hlavu a nepředbíhat.

Hand si od útoků Hamásu prošel peklem, když mu úřady původně řekly, že jeho dcera Emily při útocích zahynula. O několik týdnů později ho však izraelští úředníci informovali, že si jejím zabitím nejsou jistí. Její tělo se nenašlo a v domě, ve kterém spala, nebyla žádná krev. „Pokud je v zajetí Hamásu, tak měla 17. listopadu deváté narozeniny,“ uvedl její otec, samoživitel, kterému rakovina vzala manželku.

Ačkoliv Hand stále doufá, že bude Emily mezi propuštěnými, uvedl také, že od vlády o jejím stavu nic neslyšel. Nedostal ani žádný důkaz, že by byla naživu, a obává se, že to, co si prožila, jí způsobilo psychické trauma.

Doufají, že uvidí blízké

Další z rodin vyjádřily, jak příšerné bude čekání na zjištění, zda jsou mezi propuštěnými právě jejich příbuzní. „Má rodina, stejně jako všechny ostatní rodiny, si projde příšerným týdnem. Nevíme, jestli má sestřenice bude v této skupině propuštěných,“ prohlásila Maja Romanová.

7. října při útěku před ozbrojenci Hamásu sestřenice Romanové, Jarden Roman-Gatová, předala svou tříletou dceru svému manželovi s nadějí, že je rychlejším běžcem než ona. Jejímu manželovi s dcerou se podařilo uniknout, ale Jarden se od toho dne pohřešuje.

„Zdá se, že budeme muset neustále čekat na to, kdo bude propuštěn následujícího dne, a to bude nesmírně těžké,“ uvedla Romanová, která též dodala, že tato situace způsobuje dost napětí mezi jednotlivými rodinami.

Tříletá Abigail mezi rukojmími Hamásu

Mezi rukojmími je také tříletá Abigail Edanová, která následkem útoku Hamásu osiřela. Její prateta Liz Hirsh Naftaliová promluvila o tom, jaká to jsou „muka“ čekat na zjištění, jestli se vrací domů. „Naše rodina strávila posledních sedm týdnů obavami, přemýšlením, modlitbami a doufáním,“ uvedla. „Všichni se držíme naděje, že se do pátku vrátí domů. To má čtvrté narozeniny. Potřebujeme vidět Abigail volnou a pak tomu teprve dokážeme uvěřit.“

Anat Moše Šošanyová, jejíž babičku unesli z Nir Ozu bojovníci Hamásu na mopedu, též řekla, že ji zprávy o uzavřené dohodě naplnily nadějí. „I kdyby má babička nebyla mezi těmi lidmi, a samozřejmě doufám, že bude, ale i kdyby nebyla, tak se nemohu dočkat fotografií dětí a nevinných lidí, jak odtamtud vycházejí,“ uvedla. „Čekáme na ně už tolik dlouhých dní.“

I Šošanyová však zdůraznila, že se rodiny naučily být trpělivé a své naděje krotit, aby se vyhnuly zklamání. „Ale doufám, že uvidíme, jak odtamtud někdo vychází. Myslím, že nás to naplní nadějí pro ostatní,“ dodala.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Dohoda též zdánlivě přináší úlevu pro izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který čelil početné kritice za selhání zabránit útokům Hamásu a za nedostatečný posun ve snaze zajistit propuštění rukojmích.

Romanová CNN sdělila, že je na svou vládu pyšná. „Toto je, co jsme chtěli, aby se naši blízcí začali vracet,“ řekla. „Záleží nám jen na návratu rukojmích. Já a má rodina jsme celou dobu věřili, že naše vláda opravdu staví rukojmí na vrchol seznamu priorit.“

Video  Izraelci odpálili dům šéfa Hamásu v Gaze: Scházeli se v něm velitelé.  - IDF
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi