Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Milovaná babičko, už je to měsíc, co tě unesli: Adva o své bolesti mluvila i s Lipavským

Autor: Darina Jíchová, lig - 
9. listopadu 2023
05:00

Už měsíc je v zajetí radikálního hnutí Hamás pětaosmdesátiletá Jaffa Adarová, o její propuštění ustavičně prosí její rodina v čele s její vnučkou Advou, uvedla stanice BBC. Adva o bolesti mluvila i například s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) během jeho návštěvy v Izraeli. „Milovaná babičko, už jsou to týdny, co nám tě vzali. Týdny jsme nespali,“ vyznala se Adva na svém facebooku.

„Nemůžu uvěřit, že unesli stařenku,“ komentovala Adva pro tisk. Její babička zdaleka není jedinou seniorkou mezi více než 200 osobami, které radikálové v sobotu 7. října odvlekli z izraelských kibuců do Pásma Gazy. Nejen rukojmí slouží Hamásu jako živý štít, tunely, ve kterých se extrémisti skrývají, jsou pod civilními budovami po celé Gaze, jež už měsíc čelí raketovým protiúderům i pozemní operaci ze strany Izraele. Při útoku Hamásu zemřelo na 1400, při izraelské odvetě pak prý už přes 10 tisíc lidí.

Adva v sobě živí naději

Adva osobně doufá, že se izraelská armáda více soustředí na záchranu. „Pokud podnikají pozemní invazi do Gazy, tak to snad dělají i proto, aby zachránili lidi odvlečené do Gazy,“ uvedla Adva. „Pokud bych tomuto nevěřila, neměla bych pak už žádnou naději. A pokud bych neměla naději, neměla bych důvod se ráno probudit. Musím doufat, že se nám babička vrátí,“ prohlásila zlomená žena.

Zavzpomínala také na to, že v sobotu 7. října měla jet babičku navštívit do kibucu Nir Oz, ale že v půl sedmé ráno babička do rodinného chatu napsala, že se schovává ve svém protiraketovém krytu. „Další členové rodiny, co byli v kibucu, psali, že teroristé chodí od domu k domu, že je vypalují a že střílí a unášejí lidi,“ doplnila Adva. Po několika hodinách rodina s babičkou ztratila kontakt, byli pak v šoku, když na videu zveřejněné Hamásem viděli, jak ji ozbrojenci na golfovém vozíku odvážejí pryč.

„Jejich nelidské chování přesahuje hranice chápání,“ řekla k počínání radikálů. Rodina se nejvíce bojí o babiččino zdraví. „Měla infarkt, má vysoký tlak a problémy s ledvinami. Bere spoustu prášků, tiší její bolesti, nemůže chodit nebo sedět vzpřímeně. Každá hodina, která uplyne, je hodinou nejistoty, nevíme, jestli to přežila,“ vylíčila Adva.

Její babička Jaffa, která přežila holocaust, patří mezi zakládající členy kibucu Nir Oz, kde žila 60 let, pracovala jako zubní asistentka, knihovnice anebo jako dětská pečovatelka. Vychovala 3 děti, má 8 vnoučat a 7 pravnoučat. Mimo ni Hamás zajal i jejího vnuka Tamira, bratrance Advy. Její dědeček, teta a další příbuzní přítomní v kibucu během vpádu Hamásu útok přežili.

„Dědeček Joram zestárl o 50 let v jediný den, unést ho nemohli, tak mu vypálili dům. Nadýchal se kouře a byl několik dní v kritickém stavu v nemocnici, ale už je mu lépe. Má strach, nikdy jsem ho takhle neviděla. Teta Vered utíkala před teroristy, aby si zachránila život, je těžce traumatizovaná,“ svěřila se tisku. Osudy své rodiny těsně po událostech v slzách líčila i Lipavskému.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

RASPUTIN ( 9. listopadu 2023 06:08 )

10 x více civilních lidí včetně babiček a jejich vnouček zavraždila Izraelská armáda v Gaze jako odvetu a ve vraždění pokračuje. Náš ministr s Ukrajinskými kořeny to podporuje A ministrině se halí do vlajky izraelských okupantů

Zobrazit celou diskusi