Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Michálek po sesazení Piráty podal rezignaci na šéfa poslaneckého klubu. Bartoš ji nepřijal

Aktualizováno -
7. listopadu 2023
17:37
Autor: ČTK, simao, jko - 
6. listopadu 2023
22:13

Piráti v online hlasování Celostátního fóra těsnou většinou rozhodli o odvolání předsedy sněmovního klubu Jakuba Michálka z širšího vedení - Republikového výboru. Michálek následně na instagramu oznámil, že rozhodnutí respektuje a podá rezignaci i na funkci šéfa sněmovního klubu Pirátů. To v úterý odpoledne skutečně udělal, avšak předseda strany Ivan Bartoš ji nepřijal, informovala Česká televize.

Důvodem hlasování byl Michálkův návrh na změnu organizace strany, jež by dala více kompetencí předsednictvu.

Výsledky víkendového hlasování, které Piráti uzavřeli v pondělí ve 20:00, uvádějí, že hlasovalo 685 členů strany. Z nich pro odvolání hlasovalo 353, proti bylo 323 členů a 120 se vyslovilo pro projednání záležitosti na řádném jednání Celostátního fóra.

„Odvolání podle pravidel hlasování těsnou většinou prošlo,“ potvrdila ČTK mluvčí strany Veronika Šmídová.

Proti odvolání Michálka se už dříve vyslovil předseda Pirátů Ivan Bartoš. Republikový výbor Pirátů se skládá ze 14 členů volených jednotlivými krajskými organizacemi a z 10 až 30 členů volených Celostátním fórem.

Výbor upřesňuje předpisy přijaté Celostátním fórem a připravuje podklady pro jeho jednání. Rozhoduje například o členských příspěvcích, schvaluje rozpočtová pravidla a stranický program či stanovuje pravidla pro kandidátky.

Michálek: Uvidím dřív drahou polovičku

Michálek zareagoval na verdikt Pirátů na instagramu. „Rozhodnutí respektuji. Budu teď mít zase konečně volné večery a uvidím svou drahou polovičku dřív než o půlnoci,“ poznamenal Michálek s narážkou směrem ke své partnerce Michaele Krausové.

Oznámil přitom, že se rozhodl rezignovat i na post předsedy poslaneckého klubu Pirátů, kteří však mají po posledním výprasku ve sněmovních volbách jen čtyři poslance.

„Zítra podám také rezignaci na předsedu poslaneckého klubu. Kdykoliv člověk někde končí, něco nového a hezkého se zase otvírá. Každopádně hodlám dodělat ty protikorupční zákony a moderní řízení projektů státu,“ vzkázal v pondělí Michálek, načež den poté rezignaci podal.

Bartoš ČTK sdělil, že se dnes poslanecký klub sešel a Michálek předložil rezignační dopis s odůvodněním. „Jeho rezignaci jsem však nepřijal, ostatně i klub se jasně vyjádřil s podporou Jakuba Michálka nejen v jeho práci pro občany, ve sněmovní politice na pozici předsedy klubu, ale i ve snaze o reformy ve fungování Pirátské strany. Ve věci předložené rezignace budeme dále jednat,“ uvedl.

„Psaly mi desítky lidí, že bych měl dál pokračovat jako předseda klubu a za tu podporu děkuji a vážím si jí. Přejí si to i naši poslanci. Nicméně pokud nebudeme mít ve straně efektivně fungující zázemí, je pro mě velmi těžké garantovat politické výsledky,“ uvedl Michálek. Dodal, že za zásadní má, aby Piratská strana byla jak dovniř, tak navenek v dobré kondici, a že Piráti dokážou měnit věci. „Jako poslanec zůstávám a budu se soustředit na protikorupční zákony a efektivní řízení projektů úředníků,“ uvedl.

Kritik vytkl Michálkovi návrh i metody

Během pondělního hlasování se ozval jeden z Michálkových kritiků uvnitř Pirátů. „Výsledek je těsný, ale ukázal, že je silná nespokojenost s tím, jakým způsobem byly aktuální změny připraveny a navrženy. A potažmo, že metody, které Jakub (ale nejen on) zkouší opakovaně používat, jsou v demokratické straně nepřijatelné,“ uvedl na fóru předkladatel návrhu na Michálkovo odvolání Dalibor Záhora.

Většina Republikového výboru podle něj nicméně tento impulz z členské základny nereflektovala a v sobotu harmonogram změn schválila. Členy Výboru proto vyzval, zda není namístě toto rozhodnutí přehodnotit.

„Budiž to také poučením pro jakékoli další pokusy provádět změny takto na sílu a bez potřebné snahy o konsenzus ve straně a dostatečného prostoru na diskusi,“ vzkázal Záhora.

Bartoš Michálkovi poděkoval

„Důvody pro podnět byly interní, šlo o rozdílné pohledy na zefektivnění některých stranických postupů a jakým způsobem vést diskusi o možných změnách. Tyto debaty budou samozřejmě dále pokračovat, strana se za 14 let od svého vzniku vyvíjí stejně jako svět kolem ní, je třeba to reflektovat i ve vnitrostranických procesech,“ reagoval šéf Pirátů Bartoš v prohlášení zaslaném Blesku.

„Jakubovi Michálkovi chci zároveň poděkovat za všechnu odvedenou práci na poli Republikového výboru, ale hlavně vůči občanům v našem sněmovním týmu, kdy má hmatatelné výsledky například v boji proti korupci, zefektivnění oblasti justice a spravedlnosti či řešení dluhových pastí, v čemž bude samozřejmě i nadále pokračovat,“ dodal Bartoš pro Blesk.

Michálek: Spor o vnitřní organizaci

Michálek se před hlasováním obsáhle hájil na facebooku. „Ta kauza je spor o vnitřní organizaci, který má nulový dopad na voliče (…) Spouštěč je v tomhle případě čistě vnitrostranická, organizační věc,“ tvrdil.

„Svou skupinu ,fanoušků‘ mám ve straně dlouhodobě, myslím, že už mě odvolávali asi čtyřikrát, ale takovou skupinu má asi každý politik. A normální člověk ví, že se všem nezavděčí, takže prostě dělá, co si myslí, že je správné. Část lidí, která není spokojená s tím, že jsme ve vládě, což také respektuji, ve mně vidí někoho, kdo vládní angažmá podporuje… a není to pro ně dost rebelská role,“ pokračoval Michálek.

Odůvodňoval také, proč navrhoval organizační změny. „Bylo by to výrazně jednodušší a lépe bychom zvládali projekty, které vyžadují spolupráci napříč odbory. Třeba taková volební kampaň nebo nábor nových členů, kde jako strana bohužel dlouhodobě čelíme stagnaci. Měli jsme dokonce problém udělat pořádně web, což už je asi vrchol u strany, které se říká strana plná ajťáků. A já už se na to opravdu nemohl dívat,“ hájil se Michálek.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět? A jsou v ohrožení i CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

jajas ( 9. listopadu 2023 10:05 )

Potřebovali se zase nějak připo­menou­t...­.jinak není, bez jejich avantýr, nebylo vidu ani slechu

AliAlice ( 8. listopadu 2023 20:04 )

opra­va:Nic­,jiné­ho,je­nom luxusně placení komedianti !

AliAlice ( 8. listopadu 2023 19:57 )

Co jim perfektně jde,že si vždycky odsouhlasí zvýšení platů...A navíc tam pan Bartoš zaměstnal manželku,tak to je potom pohoda v rodi­ně.Po­liti­ka..­.nic takového,všude vládnou jenom prachy,a vo tom to je Nic je luxusně placení komedianti !!!

RASPUTIN ( 8. listopadu 2023 19:18 )

Tak bylo dohodnuto, "podáš rezignaci a já ji nepřijmu a vše při starém"

dynaty ( 8. listopadu 2023 04:59 )

je to komedie, proč by tu rezignaci přijímal? ještě by mu museli sehnat nějakou jinou lukrativní funkci, tak jak např.Topolánkovi
Rathovi a dalším a dalším

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa