Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Dva roky s Fialou: Hájí škrty, jel do válečné zóny, slízl to za Nutellu a při stávce v Praze chyběl

  • Autor: bel,pah - 
    30. 11. 2023
    05:00

    Od akvária po protesty. Už jsou to dva roky, co se chopil kormidla premiér Petr Fiala (59, ODS). Má tak půlku řádného mandátu za sebou. A během té doby se potýkal s energetickou krizí, následky války i doznívající pandemií. Jak si dosud šéf vlády vedl?

  • 1.

    Jmenován z „akvárka“

    Tehdejší prezident Miloš Zeman (79) doléčoval covidovou nákazu, zvažovalo se tak odložení celého aktu na zámku v Lánech. Nakonec Zeman Fialu jmenoval premiérem z prosklené kostky, kterou zlí jazykové označovali za akvárium.

    Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu v Lánech premiérem. (28. 11. 2021) Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu v Lánech premiérem. (28. 11. 2021) | ČTK/Roman Vondrouš

     

  • 2.28. listopad 2021

    Sněmovna ho se*e...

    Pro důvěru si Fialova vláda šla do Sněmovny 12. ledna, získala ji až po 22 hodinách. Navíc vše provázely dlouhé projevy opozice, až si premiér před svými ulevil: „Mě už to taky se*e,“ což zachytily sněmovní mikrofony...

    Jednání Sněmovny o důvěře vlády: Premiér Petr Fiala (ODS) (13. 1. 2022) Jednání Sněmovny o důvěře vlády: Premiér Petr Fiala (ODS) (13. 1. 2022) | Blesk:Jan Vilimek

     

  • 3.12. leden 2022

    Cesta na Ukrajinu

    Český premiér byl spolu se svým polským a slovinským protějškem prvním západním státníkem, který navštívil prezidenta Volodymyra Zelenského (45) v Kyjevě. A to jen několik dní po ruském vpádu na Ukrajinu, kdy byly síly Kremlu na dostřel Kyjevu. Cesta vlakem byla do poslední chvíle držena v dokonalém utajení.

    Premiér Petr Fiala (ODS) během cesty z Ukrajiny (16. 3. 2022) Premiér Petr Fiala (ODS) během cesty z Ukrajiny (16. 3. 2022) | reprofoto Twitter Petr Fiala

     

  • 4.15. březen 2022

    Potřes s Joem Bidenem

    Na summitu EU a NATO v Bruselu americký prezident Joe Biden (81) ocenil pomoc, kterou Česko poskytuje napadené Ukrajině. Šéf Bílého domu Fialovi vřele potřásl rukou a státnici si udělali společnou fotku. 

    Americký prezident Joe Biden s premiérem Petrem Fialou na summitu v Bruselu (24. 3. 2022) Americký prezident Joe Biden s premiérem Petrem Fialou na summitu v Bruselu (24. 3. 2022) | reprofoto Twitter Petra Fialy

     

  • 5.24. březen 2022

    Úspěšné předsednictví

    Zatímco první české předsednictví Radě EU v roce 2009 skončilo neslavně, to následné Fiala a jeho tým dotáhli do úspěšného konce. Palec nahoru získali zejména za koordinaci pomoci Ukrajině i zajištění dodávek energií. (Na snímku s šéfem Evropské rady Charlesem Michelem.)

    Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Premiér Petr Fiala (ODS) se setkal s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. | CNC/David Malík

     

  • 6.30. červen 2022

    České Švýcarsko v plamenech

    Z přírodních katastrof Fialovi předchůdci museli řešit ničivé tornádo na Moravě, nová vláda zase požár v Českém Švýcarsku. Ten je označovaný za nejrozsáhlejší v novodobé historii, z úmyslného založení byl letos v květnu obviněn 36letý muž. 

    Premiér Fiala mluví o požáru v Českém Švýcarsku. Premiér Fiala mluví o požáru v Českém Švýcarsku. | Blesk/Tonda Tran

     

  • 7.26. červenec 2022

    Úsporný balíček na světě

    Soubor úsporných opatření, která mají zlepšit stav veřejných financí, představil premiér spolu s šéfy vládní koalice v květnu. Konsolidační balíček ale musela pětikoalice tvrdě prosazovat ve sněmovně, obhajovat před kritiky i vysvětlovat veřejnosti. Obnáší totiž řadu daňových i dalších změn. Jedni kritici tvrdí, že vláda zvýšila občanům daně a nemyslela při tom na jejich potřeby. Další pak, že konsolidace by se měla dělat lépe, a volají třeba po větších úsporách bobtnajícího státu.

    Tisková konference vlády ke konsolidačnímu balíčku: Premiér Petr Fiala (ODS), šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministři (11. 5. 2023) Tisková konference vlády ke konsolidačnímu balíčku: Premiér Petr Fiala (ODS), šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministři (11. 5. 2023) | Blesk: Jiří Koťátko

     

  • 8.11. květen 2023

    Metodiku dal do latě

    Že spotřebitelé v Česku platí nejvyšší ceny elektřiny a plynu v Evropě? Alespoň to tvrdily údaje Eurostatu, ze kterých čerpal i Český statistický úřad (ČSÚ). Podle premiéra ale data neodpovídala realitě, a tak ČSÚ „najel“ na novou metodiku, podle níž už jsou ceny energií u nás průměrné...

    Tiskovka po jednání vlády: Petr Fiala (27. 9. 2023) Tiskovka po jednání vlády: Petr Fiala (27. 9. 2023) | Úřad vlády ČR

     

  • 9.25. září 2023

    Nutellou zjistil, že je draho

    Počátkem listopadu se Fiala vydal na kontrolní nákup do bavorského Waldsassenu, stejný nákup zopakoval v chebském supermarketu. Zjištění? Potraviny u sousedů – například oříšková pomazánka Nutella – vychází levněji a je jí v balení i více! Za tento objev, který Češi udělali už před nějakou dobu, se stal premiér terčem řady vtipů i kritiky od opozice.

    Premiér Petr Fiala (ODS) natočil video, ve kterém porovnával ceny potraviny v Česku a v Německu. Premiér Petr Fiala (ODS) natočil video, ve kterém porovnával ceny potraviny v Česku a v Německu. | FB Petr Fiala

     

  • 10.Listopad 2023

    Stávka! A kde je premiér?

    V pondělí 27. listopadu ochromila zemi stávka odborářů a škol. Protestovali proti vládním opatřením i nedostatku peněz ve vzdělávání. A premiér? Ten byl tou dobou na Moravě, kde navštívil jednu soukromou školu a prohlédl si kravín.

    Stávka v ČR: Mladá Boleslav (27. 11. 2023) Stávka v ČR: Mladá Boleslav (27. 11. 2023) | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 11.27. listopad 2023

    Sliby plníme

    Ve středu 29. listopadu se Fiala vydal hájil vládní kroky do Sněmovny při finále projednávání rozpočtu na rok 2024. Svou vládu chválil, sliby dle něj plní. Traičně pak kritizoval vlády předchzí.

    „Hospodaření České republiky tak, jak se tady vytvořilo za předcházejících vlád, bylo naprosto neudržitelné. A to není žádná nadsázka, to je lehce doložitelné čísly (...) Česká republika se řítila do problémů,“ tvrdil Fiala a kritizoval: „Náš stát byl po osmi letech vládnutí předcházejících vlád tragicky nepřipravený, absolutně nepřipravený.“

    „Po dvou letech, co je naše vláda ve funkci, můžu říct a ukázat na konkrétních číslech, že sliby plníme a máme konkrétní výsledky,“ dodával Fiala.

    Video  Sněmovna schválila rozpočet 2024: Sliby plníme, tvrdil Fiala  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 12.29. listopad 2023

    Politolog: Fiala to drží

    Jak by dosavadní vládnutí Petra Fialy zhodnotil politolog Stanislav Balík? Ten vidí jeho zásluhu hlavně v tom, že nesourodá vládní pětikoalice stále drží pohromadě a neprosakují navenek hádky.

    „Vzpomeňme, jak fungovala ta předchozí vláda, která byla tvořena jenom dvěma stranami, a jak byla v neustálém napětí, jak si vyřizovali něco přes média,“ připomíná Balík.

    Za nepovedenou Balík považuje Fialovu akci Nutella – premiér totiž poukázal na známý problém, aniž by přišel s návrhem řešení. Hůře pak politolog hodnotí komunikaci vlády směrem k veřejnosti.

    „Na druhou stranu kabinet dělá změny, které posledních více než 10 let žádná vláda nedělala. A mám za to, že sebelepší marketér by nedokázal vykouzlit spokojenost z toho, že snižujete tempo zvyšování důchodů, že škrtáte část peněz,“ uzavírá Balík.

    Video  Politolog pro Blesk o bouři v ulicích: Kde udělala Fialova vláda chybu a uspěly odbory s protesty?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Miloslav Podhola ( 1. prosince 2023 13:20 )

Ty dva roky jsou až až! Už by to stačilo, aby po něm někdo uklidil.

Jirik-ta ( 30. listopadu 2023 21:53 )

😁

Jirik-ta ( 30. listopadu 2023 21:52 )

👍 kdo chce lhát a podvádět, měl by mít dobrou paměť, ale on už toho nalhal tolik, že to nedává 😁

Jirik-ta ( 30. listopadu 2023 21:49 )

👍 👍

Jirik-ta ( 30. listopadu 2023 21:47 )

Padlo podezření i na rozpolcenou osobnost Petra Fialy: „Není Fiala schizofrenik? Jeho komentáře jsou určeny jeho druhému já, neboť ostatní to vidí jinak,“ vtipkoval Jaromír Klozar.
„Tohle je fakt neštěstí“, „Ostuda“, konstatovali další diskutéři na adresu premiéra. Jiní zvolili vůči Fialovi ostřejší rétoriku a nazvali jej „***m“.
Fiala na sítích. Výsměch. Mlčím, ale nekecám, radí mu lidé
http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/mo­nitor­/Fia­la-na-sitich-Vysmech-Mlcim-ale-nekecam-radi-mu-lide-746229

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa