Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lhal o podnikání syna, šijí do Bidena republikáni. Jeho rodinné trable řešil poprvé vyšetřovací výbor

Autor: ČTK - 
28. září 2023
20:20

V americké Sněmovně reprezentantů poprvé zasedl výbor, který se bude zabývat možným obviněním amerického prezidenta Joea Bidena. Podle republikánů, kteří o Bidenovo obvinění usilují, existuje mnoho důkazů, že současný prezident lhal o podnikání svého syna Huntera Bidena a využíval svou funkci, aby z ní jeho rodina měla prospěch. Podle demokratů jsou tato tvrzení nepodložená, píše agentura AP.

„V průběhu let prezident Biden lhal Američanům ohledně toho, co věděl a jak se podílel na zkorumpovaných obchodech své rodiny,“ uvedl předseda vyšetřovacího výboru, republikán James Comer. Podle něj existuje mnoho důkazů, že Biden využil svého úřadu, když byl viceprezidentem v letech 2009 až 2017, aby jeho rodina získala z jeho funkce finanční prospěch.

Republikáni se zaměřují ve svých tvrzení především na podnikatelské aktivity Bidenova syna Huntera. Ten podle nich využíval postavení svého otce, když byl Joe Biden viceprezidentem, ve svých podnikatelských aktivitách a demokratický politik o tom údajně věděl.

Demokraté však taková tvrzení odmítají a tvrdí, že republikáni nepředložili žádný pádný důkaz, který by mohl vést k obvinění prezidenta a jeho odvolání z úřadu. „Kdyby republikáni měli nějaký nezpochybnitelný důkaz, tak by ho dnes ukázali,“ uvedl demokratický člen výboru Jamie Raskin. Podle demokratů republikáni nechali výbor ustanovit na žádost bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který tak chce oslabit Bidena, se kterým by se mohl utkat v příštích prezidentských volbách. Samotný Trump totiž čelí před americkými soudy několika obviněním.

Podle agentury AP se zatím nepodařilo dokázat, že by Biden ve svém stávajícím úřadě či ve svých předchozích funkcích zneužil svých pravomocí nebo že přijal peníze nebo jiné úplatky výměnou za protislužby. Kauza kolem Bidenova synova nastoluje etické otázky, píše agentura AP.

Podle dvou ze čtyř svědků, kteří dnes před výborem předstoupili, je zatím dostatek důkazů pro zahájení vyšetřování, ale nikoliv pro obvinění, píše agentura Reuters. Třetí svědek uvedl, že zatím neviděl věrohodné důkazy, a vyjádřil obavu, že výbor bude podřízen stranickým zájmům. Čtvrtá svědkyně pak vyjádřila názor, že ministerstvo spravedlnosti, které zodpovídá i za obžalobu, jednalo ohledně Huntera Bidena „v rukavičkách“.

Výbor bude moci na konci formulovat obvinění proti stávajícímu prezidentovi. Není však zcela jisté, že ho pak schválí i plénum Sněmovny reprezentantů, kde mají republikáni jen těsnou většinu. I někteří republikánští zákonodárci mají totiž pochybnosti o počínání svých kolegů, o ustavení výboru usilovali především představitelé radikálnějšího křídla.

Za velmi nepravděpodobnou pak agentury označují možnost, že by Biden musel předčasně skončit v úřadě. O obvinění a sesazení prezidenta by totiž rozhodoval Senát, kde mají demokraté většinu.

Video  Kdo vládne USA? 7 věcí, které jste nevěděli o Joe Bidenovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 29. září 2023 07:57 )

Nechci být falešný, ale situace v USA se hodně podoba dobe, když Breznev skončil a následoval v krátké době Andropov, Černénko a Gorbačov, který otevřel stavila, ktera vedla k zaniku SSSR.

Annika ( 28. září 2023 22:14 )

On si nepamatuje ani ze lze.Hlavne ze si pamatuje ze maji system jak vyhraji volby ani kandidovat nemusi a vyhraje.

Zobrazit celou diskusi