Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bidena trápí dvě slabosti - jeho stáří a obžalovaný syn. Měl by obhajovat mandát?

Autor: CNN, mav - 
17. září 2023
18:00

Dvě hlavní hrozby pro znovuzvolení prezidenta Joea Bidena mu tento týden způsobují velké trable - právní problémy jeho syna Huntera a rozšířený názor, že osmdesátiletý Biden je na znovuzvolení příliš starý. Demokraté ale sami nemají představu, kdo jiný by měl ve volbách příští rok kandidovat, rozebírá v analýze web CNN.

Hunter Biden byl ve čtvrtek obviněn z nelegálního držení zbraní a lhaní o své drogové minulosti, porušil zákon, když si v roce 2018 (tedy ještě před otcovou prezidentskou kampaní) koupil pistoli. Zbraň později nechala za obchodem s potravinami Hallie Bidenová, manželka Hunterova zesnulého bratra Beaua. Hallie a Hunter spolu v té době měli poměr.

Toto smutné a špinavé rodinné drama by mohlo prezidentova syna dostat do vězení. Větší politický význam by však mohly mít jeho jiné kauzy, kdyby se podezření snad potvrdila. Ovšem samostatné vyšetřování daňových úniků a zahraničních obchodních transakcí zatím nevedlo k obvinění.

Podezření z nekalého byznysu

Přestože státní zástupce David Weiss nenašel žádný důvod k trestnímu obvinění Huntera Bidena kvůli jeho zahraničním obchodním transakcím a nebyla zjištěna žádná přímá souvislost mezi obchodními zájmy syna a politickými postoji otce, republikáni ve Sněmovně reprezentantů plánují sáhnout do hloubky a hledat další důkazy během oficiálního vyšetřování impeachmentu, které na začátku tohoto týdne schválil předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy.

K impeachmentu možná nikdy nedojde a léta vyšetřování možná neodhalí žádné pochybení prezidenta Bidena - ale vyšetřování jistě udrží Huntera Bidena v popředí pozornosti voličů, kteří se mohou ptát, proč prezident nechal svou rodinu takto fungovat.

Podobně se McCarthy v roce 2015 chlubil, kterak Hillary Clintonové politicky ublížilo vyčerpávající vyšetřování Sněmovny reprezentantů. Tehdy šlo o vyšetřování smrti amerického velvyslance v libyjském Benghází v době, kdy byla ministryní zahraničí. Republikánská snaha spojit Bidena s jeho synem by mohla mít podobný efekt.

I když neexistuje nic, co by prezidenta Bidena spojovalo s miliony dolarů, které Hunter Biden a další členové rodiny vydělali v Číně, na Ukrajině a jinde, většina Američanů je na pochybách. Mnohem více než polovina, 61 %, si myslí, že Biden byl nějakým způsobem zapojen do byznysu svého syna v době, kdy zastával funkci viceprezidenta, jak vyplývá ze srpnového průzkumu veřejného mínění SSRS pro CNN (ještě před Hunterovým obviněním v souvislosti se zbraněmi).

Není jasné, zda budou problémy Huntera Bidena motivačním faktorem mimo skupinu voličů, kteří již prezidenta tak jako tak nemají rádi. Jeho špatné hodnocení v oblasti zaměstnanosti a obavy o ekonomiku by proto mohly být ve volbách škodlivější.

Prezident do 86 let?

Vnímání jeho vztahu se synem veřejností není ani v průzkumech pro Bidena tím nejvíce znepokojujícím prvkem. Tím je jeho věk. Teď je mu osmdesát let, pokud by obhájil, druhý mandát by mu začal po 82. narozeninách a vládl by do 86.

„Bidenův věk není jen tématem konzervativní televize Fox News, letos v létě byl předmětem rozhovorů u stolu po celé Americe,“ napsal tento týden sloupkař deníku Washington Post David Ignatius a vyzval Bidena, aby co nejdříve z volebního klání odstoupil a dal šanci vyhrát někomu jinému z jeho strany.

Jen zhruba čtvrtina Američanů v průzkumu CNN uvedla, že Biden má výdrž a bystrost, aby mohl efektivně vykonávat svou funkci. Minulý týden přivezl z cesty do Asie politické úspěchy, ale u veřejnosti spíš zanechal dojem jeho poněkud zmatený výstup na tiskové konferenci ve Vietnamu.

Pouze třetina demokratů a registrovaných voličů s demokratickým smýšlením v průzkumu vyjádřila přesvědčení, že by Biden měl být kandidátem demokratů v roce 2024. Dvě třetiny si přejí jiného kandidáta, i když téměř nikdo neví, koho.

 Ignatius tvrdí, že Biden byl velmi dobrým prezidentem, „úspěšným“ i „efektivním“. „Na prezidentu Bidenovi nejvíce obdivuji to, že v polarizovaném národě vládl ze středu, jak slíbil ve svém vítězném projevu,“ napsal Ignatius a přidal pochvalu za Bidenovy domácí úspěchy a vedení zahraniční politiky. Obává se však, že další spojení Bidena s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou „riskuje smazat jeho největší úspěch - zastavení Trumpa“.

Alternativu nevědí

Mezi demokratickými voliči se u Bidena nejčastěji uvádějí obavy z jeho věku a potřeba někoho mladšího. Jenže naprostá většina demokratů, kteří chtějí alternativu, uvedla v průzkumu „prostě někoho jiného než Joea Bidena“. Někteří ukázali na levicového senátora Bernieho Sanderse, který je přitom starší než Biden.

Nedůvěra v Kamalu Harrisovou byla zřejmá, když Anderson Cooper ze CNN hovořil s Nancy Pelosiovou, těžkou vahou Demokratické strany a donedávna předsedkyní Sněmovny reprezentantů. Cooper se Pelosiové zeptal, zda je Harrisová pro Bidena tou nejlepší partnerkou do nadcházejících voleb. „On si to myslí a to je důležité,“ odpověděla vyhýbavě, i když Harrisovou pochválila, jak je „politicky prozíravá“. Demokraté podle Pelosiové stojí za Bidenem a opravdu si myslí, že je nejlepším kandidátem, který může Trumpa porazit. „Má velké zkušenosti a moudrost,“ zdůvodnila.

V konečném důsledku zůstává otázkou, o čem tyto volby nakonec budou. Pokud půjde o referendum o stárnoucím prezidentovi, jehož kondice dělá voličům starosti a který dovolil svému synovi vydělat miliony za okolností, které vzbuzují podezření i bez důkazů o pochybení, bude mít Biden problém. Zatím to však vypadá, že proti němu bude stát republikánský kandidát, jemuž voliči neodpustí pokusy zvrátit volby minulé: Donald Trump.

Video  Biden vtipkoval o svém pádu  - Reuters
Video se připravuje ...

gabreta ( 19. září 2023 12:29 )

Ti dva, už by měli zmizet ze světa. Jeden do ústavu a druhej do basy!!

Miroslav_Efendi_Sabo ( 17. září 2023 21:08 )

Měl by si obhájit jedny pleny navíc, je ostuda, že dementi jsou obsazování do tak vysokých a důležitých funkci, je to strašné a nebezpečné pro celý svět! Tak asi....

kaonkl ( 17. září 2023 20:09 )

Bidena netrápí už nic, on už netuší, kdo je, kde je, rozhodují a mluví za něj jiní.

Uživatel_5634767 ( 17. září 2023 19:58 )

Přesně tak, starce po 70tce ani omylem do takové funkce, přírodu nikdo ještě nepřemohl. Takový má být zákon, nechápu proč to odmítají, max. dělat poradce a dost. Člověk už bohužel začíná ztrácet paměť po 55-60tce někdo dříve někdo déle. To by si i mladí měli uvědomit že i je to čeká, 8 z 10ti určitě dle lékařů!

Jiří Hlaváček ( 17. září 2023 19:06 )

😂😂😂👍🏻

Zobrazit celou diskusi