Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trable Bidenova „nezbedného“ syna: U soudu přizná vinu za neplacení daní i držení zbraně

Aktualizováno -
20. června 2023
16:26
Autor: ČTK - 
20. června 2023
15:48

Syn amerického prezidenta Hunter Biden u soudu přizná vinu za porušení federálních zákonů ve třech bodech, dva se týkají vědomého neodvedení daně z příjmů a jeden držení zbraně osobou užívající zakázané návykové látky. O případu píší americká média s odvoláním na dokument okresního soudu v Bidenově domovském státě Delaware. Biden mladší se na přiznání viny u soudu dohodl s prokuraturou.

Bílý dům podle agentury Reuters prezidentovu synovi v prohlášení vyjádřil podporu v jeho snahách o nápravu svého života, konkrétní obvinění ale nekomentoval.

List The New York Times (NYT) uvádí, že Hunter Biden souhlasil s podmínečným trestem za to, že pozdě zaplatil své daně v letech 2017 a 2018. Dohodou se také vyhne trestnímu stíhání za to, že při nákupu střelné zbraně v roce 2018 lhal o užívání drog. Obsahem dohody mezi Bidenem mladším a ministerstvem spravedlnosti mimo jiné je, že Biden dva roky nebude užívat drogy a bude souhlasít s tím, že už nikdy nebude vlastnit střelnou zbraň. Dohodu musí ještě schválit soudce.

U federálního soudu v Delawaru se Hunter Biden objeví v příštích dnech. „Po tomto oznámení... mohu tvrdit, že pětileté vyšetřování Huntera je uzavřené,“ uvedl podle NYT Bidenův advokát Christopher Clark, který dodal, že „Hunter je přesvědčený o důležitosti převzít odpovědnost za chyby, které udělal v turbulentním období svého života, kdy byl závislý na drogách“.

Pokud v případu nenastane významný obrat, z hlediska spravedlnosti by mělo být vyšetřování prezidentova syna brzy ukončené, politický aspekt případu však zůstane nadále živý, podotýkají americká média. Vyšetřování Huntera Bidena, konkrétně jeho drogová závislost a mezinárodní podnikání, bylo už dlouho vítaným argumentem pro republikánské oponenty prezidenta Joea Bidena. Republikánský exprezident Donald Trump, který chce opět kandidovat v prezidentských volbách a který je sám trestně stíhaný, se během svého působení v Bílém domě pokoušel dávat do souvislosti potíže Huntera Bidena s kroky jeho otce.

Mezi Hunterovy politicky nejvýbušnější skandály minulých let patří kauza kolem jeho laptopu. Ta začala na podzim 2020, když bulvární list The New York Post zveřejnil materiály získané z počítače, který Bidenovi mladšímu kdysi údajně patřil. Data médiím tehdy poskytli spojenci Donalda Trumpa. Z dat vyplynuly podrobnosti o Hunterových podnikatelských aktivitách a údajných milionech dolarů vydělaných díky vazbám na čínské firmy.

Video  Biden vtipkoval o svém pádu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi