Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šílený střelec Vitásek i útoky mačetou: Nejhorší masakry v českých nemocnicích!

  • Autor: jel,ČTK - 
    20. 6. 2023
    05:00

    Děsivý incident se odehrál v pátek v českobudějovické nemocnici. Rozzuřený muž tam napadl personál mačetou. Údajně proto, že ho zdravotníci nechtěli pustit za jeho přítelkyní. Útoky v nemocnicích jsou v Česku spíše ojedinělé, ale některé v posledních letech skončily zcela tragicky. Ten nejhorší se stal v roce 2019 v Ostravě. Střelec tam zabil sedm lidí.

  • 1.Mačetou napadl personál

    Ozbrojený muž napadl personál nemocnice v Českých Budějovicích mačetou. Ozbrojený muž napadl personál nemocnice v Českých Budějovicích mačetou. | Policie ČR

    Poslední útok v nemocnici se odehrál v pátek odpoledne v Českých Budějovicích. Devětadvacetiletý muž chtěl údajně navštívit přítelkyni hospitalizovanou na psychiatrickém oddělení. Zdravotní stav pacientky však podle pracovníků nemocnice návštěvu neumožňoval. 

    „Paní byla nebezpečná sama sobě, nešla zklidnit, proto bylo rozhodnuto o jejím fyzickém omezení (přikurtováním k posteli – pozn. red.). To se muži nelíbilo,“ prozradil zdroj Blesku. 

    Krátce poté, co ho personál nemocnice odmítl k pacientce pustit, se rozzuřený muž vrátil s mačetou a zranil tři sestřičky a jednoho sanitáře. Útočníka se následně personálu společně s pracovníky bezpečnostní agentury podařilo zadržet.

    V sobotu policie muže obvinila a v neděli soud rozhodl o jeho umístění do vazby. Hrozí mu až 12 let vězení. 

  • 2.Výhružky a útok na psychiatra

    Michal napadl psychiatra. Michal napadl psychiatra. | archiv Blesk

    Mrazivý incident se odehrál v květnu roku 2003. Psychicky nemocný Michal U. trpěl podle soudních znalců poruchou s bludy a sexuální deviací. Pronásledovaly ho představy, že ubližuje malým chlapcům. Kvůli tomuto problému začal navštěvovat psychiatra Karla Hynka.

    Později ale Michal došel k přesvědčení, že mu lékař chce ublížit, a začal plánovat, že ho zabije. Do jednoho ze svých deníků si měl podle informací iDnesu zapsat, že „si docenta bere s sebou do pekla“. Vyhrožoval útoky i na další lidi. 

    Hynek se několikrát obrátil na policii s tím, že mu pacient vyhrožuje, ta s tím ale nic neudělala. Vše vyvrcholilo v květnu roku 2003, kdy Michal U. napadl psychiatra mačetou a způsobil mu vážná zranění s trvalými následky. 

    Útočník před soudem neskončil kvůli nepříčetnosti v době útoku. Byla mu nařízena ústavní léčba. Docentu Hynkovi soud přiřkl více než čtyřmilionové odškodné od státu za nečinnost policie.

  • 3.Hádka pacientů skončila smrtí!

    Střelec z vinohradské nemocnice skončil ve vazbě. Střelec z vinohradské nemocnice skončil ve vazbě. | Blesk:TONDA TRAN

    Tragicky skončila hádka pacientů na hematologického oddělení ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v březnu roku 2019. Čtyřiasedmdesátiletý muž, který se tam léčil s rakovinou hlavy, se nepohodl s dalšími dvěma pacienty z pokoje a oba je postřelil. Jeden z nich později následkům zranění podlehl. „Prostě se léčil, a když už to vypadalo, že nemoc překonal a onkologická léčba byla úspěšná, tak byl zavražděn,“ prozradil tehdy České televizi jeho syn. 

    Agresora se zbraní nakonec duchapřítomně odzbrojily zdravotní sestry. Muž odmítl vypovídat. Policie ho obvinila a vzala do vazby. Hrozilo mu až 20 let vězení. Na soud ale nedošlo, obviněný o měsíc později zemřel ve vazební věznici na pražském Pankráci.

  • 4.Střelba v ostravské nemocnici

    Sestřičky z ostravské nemocnice zapalují na pietním místě svíčky za oběti střelby. Sestřičky z ostravské nemocnice zapalují na pietním místě svíčky za oběti střelby. | Foto Blesk - David Malík

    K nejhoršímu útoku v nemocnici na našem území došlo v Ostravě v roce 2019. Ctirad Vitásek (†42) přišel 10. prosince po sedmé hodině ranní do čekárny traumatologického oddělení v ostravské fakultní nemocnici a rozpoutal peklo. 

    Vrah zastřelil celkem sedm nevinných lidí a další dva zranil. Oběti si vybral zcela náhodně, šlo o pacienty, kteří čekali na ošetření po nejrůznějších úrazech, často tak neměli možnost před pachatelem utéct. Člen vězeňské služby Petr zemřel, když vlastním tělem chránil svou šestnáctiletou dceru, kterou doprovázel na vyšetření. Útočník nakonec obrátil zbraň i proti sobě.

    Vitásek si podle všeho namluvil, že trpí rakovinou slinivky a rozhodl se, že nechce ze světa odejít sám. V nemocnici pak spáchal takzvanou rozšířenou sebevraždu. 

    „Přehnaně a intenzivně se zaměřoval na svůj zdravotní stav a ničím nepodloženým přesvědčením vyhledával v síti internet různé druhy onemocnění a sám si je diagnostikoval,“ zjistili zpětně vyšetřovatelé od Ctiradových známých.

    Video  Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek k osamělému střelci  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 5.Další útoky

    Nemocnice Nymburk Nemocnice Nymburk | Jan Doležak

    V květnu 2021 vnikl jednatřicetiletý muž do nemocnice v Nymburce. Na chodbě si počkal na procházející zdravotní sestru, na kterou zaútočil lopatou. Ženu praštil do hlavy a způsobil jí zranění.

    Pachatel měl bizarní motiv. Útočil, protože se chtěl dostat do vězení. 

    Koncem listopadu téhož roku ohrožoval nožem a střelnou zbraní třiašedesátiletý muž zdravotníky v benešovské nemocnici. Nikdo nebyl zraněn. Policie muže obvinila z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, za což mu hrozily až tři roky vězení. Státní zástupkyně později stíhání muže pro jeho nepříčetnost v době spáchání skutku zastavila.

    Střílelo se také v červnu loňského roku v třinecké nemocnici, kde byli při incidentu zadrženi dva muži. Mladší z nich hrozil pracovníkům ostrahy samonabíjecí puškou a chtěl po nich, aby si lehli. Když neuposlechli, tak ze zbraně vystřelil do země. Při střelbě nikdo nebyl zraněn.

  • 6.Galerie:

DanY67 ( 20. června 2023 07:00 )

Vychovali zrůdu!a teď si žijí jak by se nic nestalo.V poklidu já nic

DanY67 ( 20. června 2023 07:00 )

Střelec ---byl adoptovaný !jeho "máma mu měla říct co se smí a nesmí,,na víně tohohle masakru jsou jeho adoptivní rodiče!co z něho vychovali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání