Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bidena štvou „extremističtí republikáni“: Hrozí paralýza a shutdown, zaplatí za to všichni Američané

Autor: ČTK - 
24. září 2023
08:55

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že „extremističtí republikáni“ nechtějí dodržet dohodu o rozpočtu, a tak příští týden hrozí ochromení vlády a federálních úřadů takzvaným shutdownem, uvedly dnes tiskové agentury. Jde o situaci, kdy jsou kvůli platební neschopnosti vlády paralyzovány federální úřady.

„Malá skupina extremistických republikánů nechce respektovat dohodu a za to by mohli zaplatit všichni Američané,“ řekl Biden během večeře v Kongresu podle agentury AFP.

Apeloval na republikánské zákonodárce, aby před 30. zářím podnikli příslušné kroky, a zabránili tak ochromení vlády, napsala agentura Reuters.

Dohoda uzavřená v květnu mezi republikánským vedením Kongresu a Bidenovou administrativou by měla umožnit financovat základní priority a stále by během příštích deseti let snížila rozpočtový deficit o bilion dolarů, připomněl Biden.

Nastal čas, abyste dělali svou práci...

Shutdown by poškodil bezpečnost potravin, výzkum rakoviny a programy pro děti, řekl také Biden. Dodal, že zajištění financování vlády je jednou z hlavních funkcí Kongresu. „Nastal čas, aby republikáni začali dělat práci, kvůli které je Amerika zvolila,“ řekl.

Spojenci republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho podle agentury AP v sobotu apelovali na své republikánské kolegy, aby upustili od nekompromisní strategie a spolupracovali na schválení konzervativního rozpočtového plánu, který by zabránil ochromení amerických úřadů a služeb.

Biden mluví o bitvě proti politickému extremismu

Biden také popsal svou kampaň před prezidentskými volbami v příštím roce proti pravděpodobnému republikánskému vyzyvateli, bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi, jako bitvu proti politickému extremismu.

„Přál bych si, abych mohl říci, že ohrožení naší demokracie skončilo naším vítězstvím v roce 2020, ale nestalo se tak. Naše demokracie je stále v sázce,“ řekl.

Video  Biden vtipkoval o svém pádu.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi