Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bez pomoci válku prohrajeme, přiznal Zelenskyj. S Američany jednal za zavřenými dveřmi

Autor: ČTK - 
21. září 2023
21:40

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes jednal v americkém Kongresu. Na rozdíl od své první návštěvy ve Washingtonu však na plénu amerického parlamentu nevystoupil a jednal se zákonodárci za zavřenými dveřmi. Podle agentury AP se atmosféra v americkém Kongresu, který Zelenského v prosinci přivítal ovacemi, změnila. Ukrajinský prezident má dnes na programu i jednání v Pentagonu a v Bílém domě s prezidentem Joem Bidenem.

Zelenskyj se setkal s delegacemi Senátu a Sněmovny reprezentantů; mimo jiné hovořil s předsedou Sněmovny Kevinem McCarthym z Republikánské strany. Část republikánů žádá omezení pomoci Kyjevu. McCarthy označil rozhovor za dobrý a produktivní, novinářům však nechtěl říct, kdy pošle k projednání na plénum dolní komory nový balík vojenské a civilní pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 24 miliard dolarů (551 miliard korun).

McCarthy podle stanice CNN uvedl, že byl proti, aby Zelenskyj znovu vystoupil na společné schůzi obou komor Kongresu, jako tomu bylo v prosinci. Podle něj na to nebyl čas. Na schůzi s ukrajinským prezidentem přišel se skupinou zákonodárců z obou stran. „Udělal jsem přesně to, co jsem udělal s italskou ministerskou předsedkyní (Giorgiou Meloniovou), britským premiérem (Rishi Sunakem)," cituje CNN McCartyho. Podle stanice předseda dolní komory se nenechal vyfotografovat s ukrajinským prezidentem.

Šéf zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů republikán Michael McCaul uvedl, že Ukrajinu podporuje „většina většiny" republikánských poslanců, kteří tuto komoru kontrolují. Zelenskyj podle něj řekl, že Ukrajina válku vyhrává. McCaul ale dodal, že zákonodárci potřebují slyšet, zda Ukrajina má jasnou strategii pro vítězství. „Opotřebovávací válka to nevyhraje," míní politik.

„Řekl nám, a to cituji pana Zelenského doslovně - pokud nedostaneme pomoc, prohrajeme válku," uvedl před novináři šéf demokratických senátorů Chuck Schumer. Podle šéfa republikánských senátorů se jednalo o dobrou schůzku.

Zelenskyj po jednání prohlásil, že měl se senátory velmi dobrý dialog. Podle agentury AP se mu od členů horní komory dostalo vřelejšího přijetí než v případě Sněmovny reprezentantů, a to od zástupců obou největších stran.

Od začátku války podle agentury AP Kongres schválil čtyři balíky pomoci Ukrajině ve výši zhruba 113 miliard dolarů (2,6 bilionu korun).

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Fiala popsal, proč ČR pomáhá Ukrajině. Odmítl, že by to bylo na úkor občanů.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa