Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dva roky od jmenování Fialy u Zemanova „akvárka“: Je slabý manažer a vymlouvá se, zní z opozice

Autor: ver - 
28. listopadu 2023
20:14

V úterý to byly přesně dva roky od chvíle, kdy bývalý prezident Miloš Zeman jmenoval předsedu ODS Petra Fialu premiérem. Kuriózní ceremonii tehdy umocnil fakt, že ji bývalá hlava státu kvůli nákaze koronavirem provedla za plexisklem připomínající akvárium. I přes rozsáhlé stávky, které v pondělí proběhly po celé republice, premiér reflektuje uplynulé dva roky u moci pozitivně. Podle stínového premiéra a prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka se ale Fiala na řízení vlády nehodí. 

„Tuto vládu považuji za vůbec nejhorší od revoluce. A to pochopitelně není možné nepřipsat premiérovi,“ řekl Blesku Havlíček. „Znak slabého manažera je to, že se vymlouvá a hledá viníky. Znak silného manažera je to, že se snaží nacházet řešení, že se nebojí, že se nevymlouvá na minulost a že do toho jde,“ pokračoval stínový premiér.

„A premiér Fiala je slabý manažer. On je manažer toho akademického typu na univerzitu, možná je to prezidentský typ. To všechno si asi dovedu představit. Ale na tvrdé řízení vlády, na vyvozování odpovědnosti i na to, že se musí řešit nepříjemné věci, na to on se prostě nehodí,“ řekl Havlíček. 

Ještě na začátku října, kdy Fiala hodnotil dva roky, které uplynuly od voleb do Poslanecké sněmovny, premiér věřil, že vláda vstupuje do „druhého poločasu“ s dobrým skóre. „Nebyly to snadné dva roky. Museli jsme čelit dozvukům covidu, ruské agresi na Ukrajině, největší uprchlické vlně v novodobé historii, energetické krizi, inflaci, ale také dezinformacím,“ řekl předseda ODS. 

Fiala ale poukázal i na hospodaření předchozích vlád se státním rozpočtem. „Věřím, že se nám po dekádě nezodpovědného populisticko-socialistického vládnutí daří naši zemi dávat dohromady,“ vzkázal premiér. 

Proti této rétorice se Havlíček ohrazuje. Podle něj se Fiala jen „vymlouvá na stav minulý“. „S tím mohl obstát první měsíce svého vládnutí,“ řekl Havlíček a pokračoval: „Vždyť ho k tomu nikdo nenutil. Nemusí vládnout. Oni přijali odpovědnost, oni se musí zodpovídat.“

Jmenování z akvária

Někdejší prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu do funkce premiéra přesně před dvěma lety. Celá ceremonie tehdy probíhala za přísných hygienických opatření a bývalý prezident byl kvůli pozitivnímu koronavirovému testu oddělen od ostatních plexisklem. 

„Vážený pane předsedo vlády, milý Petře, dovolte mi, abych vám ze srdce blahopřál k vašemu jmenování premiérem. Sám jsem tuto funkci vykonával kdysi dávno po čtyři roky a řídil jsem se při tom dvěma zásadami: vážit si lidí, kteří v životě něco dokázali, a nevážit si žvanilů, za nimiž není viditelná práce, ale kteří za to radí druhým, jak oni mají pracovat,“ řekl tehdy Zeman. 

Fiala krátce po jmenování představil kroky, které za svého působení v čele státu chce stihnout. „Hned na začátku musíme něco udělat se špatným hospodařením státu, opravit špatně připravený rozpočet, zabývat se rostoucími cenami energií a inflací,“ řekl. 

„Současně ale chci, aby to byla vláda změny pro budoucnost. To znamená, aby to byla vláda, která připraví potřebné změny, provede důchodovou reformu a udělá změny ve školském systému tak, aby vzdělání odpovídalo 21. století,“ dodal premiér s tím, že si je vědom velmi složitého období a spousty výzev, se kterými se bude jeho kabinet vyrovnávat. 

Podle Havlíčka ale pětikoaliční vláda nezvládla své předvolební sliby dodržet. „Byl tady slib nezvyšovat daně nebo sliby v oblasti valorizace důchodů, která se neměla měnit. Případně sliby spojené s klimatickými věcmi. To všechno vzalo za své,“ řekl Havlíček. „Pan premiér má v mnohém zcela nekompetentní, až neschopné ministry, kteří chybějící odbornost přebíjí jakýmsi aktivismem, arogancí a přezíravostí. Což vidíme dnes a denně,“ dodal Havlíček. 

Terčem kritiky

Fialova vláda čelí kritice i ze strany části veřejnosti. Ve Sněmovně dlouho obstruovaný konsolidační balíček vyvolal mohutné stávky odborářů, které v pondělí proběhly po celé republice.

V půlce řijna Fialova vláda přečkala hlasování o nedůvěře vyvolané opozičním hnutím ANO. „Prožíváme teď opravdu složitou dobu, a přesto se nám daří dělat všechno pro to, aby naše země zůstala v bezpečí, ve svobodě a v prosperitě,“ shrnul tehdy Fiala působení svého kabinetu. Šlo o třetí hlasování o nedůvěře vládě od jejího jmenování v prosinci 2021. 

Premiér tehdy ve Sněmovně vyjmenoval 70 bodů, ve kterých shrnul, co jeho kabinet za své dosavadní působení dokázal. Následně se v projevu přesunul k opozici, jež hlasování vyvolala. A jméno Andreje Babiše z premiérových úst zaznělo 29krát. „Kdo dnes na naši úspěšnou vládu útočí? Především Andrej Babiš. Já myslím, že z mého seznamu vybraných úspěchů, které jsem tu představil, velmi zřetelně vystupuje kontrast mezi tím, co pro Česko udělala a dělá moje vláda, a jak tomu tady bylo předtím,“ řekl Fiala.

„Ten kontrast skoro nemůže být větší. Dokonce si troufám tvrdit, že zatímco naše vláda spravuje základy naší země a investuje do strategických oblastí, abychom byli připraveni na budoucnost, tak vláda Andreje Babiše a on osobně nedělali nic pro naši bezpečnost a pro naši prosperitu a svou nečinností a chaotickými rozhodnutími je naopak ohrožovali,“ dodal premiér. 

Anketa

Podporujete celodenní výstražnou stávku učitelů?

Ano, plně ji podporuji
Ne, učitelé nemají důvod si stěžovat
Chápu její důvody, ale celodenní výstražná stávka je nyní moc radikální

Podle Havlíčka se opozice nachází ve specifické situaci. „My bychom jako normální opozice měli mít poťouchlou radost z toho, když se vládě něco nedaří. Ale my už jsme v situaci, kdy jí nepřejeme neúspěch, protože to, co se zde natrpělo za tyhlety dva roky se bude strašně těžko a dlouho dávat dohromady,“ shrnul Havlíček. 

Video  Zeman jmenoval Fialu premiérem. Prezident za plexisklem zmínil i žvanily  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

pragver ( 30. listopadu 2023 18:37 )

Ten jeho dnešní projev ve sněmovně, byl jako vždy nudný a nic neříkající. Jestli takhle přednášel studentům, tak je asi učil jak okecávat a nikdy nic neřešit a hlavně nechat problémy vyhnít !

Hana Bořková ( 29. listopadu 2023 09:39 )

👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa