Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obavy z drahoty ženou lidi do ulic, Fiala mluví o politikaření. Experti: Krátkozraký přístup!

Autor: Tomáš Belica - 
28. listopadu 2023
05:00

Tak tohle se moc nepovedlo! Podle premiéra Petra Fialy (59, ODS) odboráři nebrojí proti škrtům či reformě důchodů. Jde jim prý o vlastní politické ambice.

Olej do ohně přilil v předvečer stávky šéf české vlády. „Proč odboroví předáci svolávají protest až nyní, minutu po dvanácté? Nabízí se jednoduchá odpověď. Odborovým vůdcům nejde ani o úspory, ani o důchody, ale o vlastní politické ambice,“ napsal na sociální síti X Fiala a podotkl, že ledacos napovídá neúspěšná prezidentská kandidatura odborového předáka Josefa Středuly (56) i společné mítinky se zástupci opozice, včetně hnutí ANO a komunistů. „Neustoupíme, není kam ustoupit!“ hřímal pak včera dopoledne premiér.

Snaha nálepkovat

Proč premiér Fiala zvolil takovou rétoriku, se Blesk zeptal politologů. „Je to snaha akci odborů zarámovat a pokusit se její společenský dopad umenšit, dát tomu nějaké nálepkování,“ míní politolog Jan Kubáček. Jeho kolega Lukáš Jelínek pak upozorňuje, že protestující zaměstnanci a řadoví odboráři žádné politické ambice nesledují.

„On (premiér Fiala – pozn. red.) hledá vždy nějakého viníka, koho by mohl označit za příčinu problémů, aby se nedostal do přímého konfliktu s těmi lidmi, s účastníky stávek nebo demonstrací. Podle mě je to strašně krátkozraký přístup,“ myslí si Jelínek a dodává, že Fiala by se měl zabývat ne tím, kdo co svolá, ale tím, co žádá a hlavně, jak bude i v souvislosti se stávkou vláda postupovat. „Pokud by měl premiér pocit, že snad odborářští vůdci manipulují členskou základnou, tak to už by hraničilo s přehlíživostí, kterou předváděli komunističtí funkcionáři na konci osmdesátých let,“ dodal Jelínek.

Může cuknout

„Patrně nechtějí ustupovat, poněvadž se obávají, že když ustoupí jednou, budou už jenom ustupovat,“ komentoval Fialovo vystupování politolog Josef Mlejnek. Ten se ale domnívá, že by vláda nakonec ucuknout mohla. „Zvlášť pokud se ukázalo, že i příznivci vládních stran jsou toho názoru, že by se mělo nepedagogickým pracovníkům přidat, nebo že by lékaři skutečně neměli mít přesčasy jako v tom současném režimu,“ dodává politolog.

Místy hraničí s arogancí

Podle politologa Vlastimila Havlíka jsou současné protesty – jakkoliv byly ovlivněny dlouhodobými faktory – usnadněny kroky Fialovy vlády. „Ta ve své komunikaci a při formulování politických opatření má potřebu šetřit. Vládě nepomáhá ani místy vnitřně rozporná a ve svém důsledku nesrozumitelná komunikace občas hraničící s arogancí,“ míní Havlík. Podle něj příkladem může být i to, že vláda deklarovala vzdělávání jako jednu ze svých priorit. „Jenže následně omezená ochota zvýšené veřejné investice do školství ve světle například hojně medializované daňové výjimky na víno jdou proti principu fiskální úspornosti,“ dodává politolog.

Program na Moravě

Zatímco v Praze se scházeli na demonstraci tisíce zaměstnanců a většina škol po celé zemi zrušila výuku, Fiala měl program na jižní Moravě. V Pozďatíne navštívil soukromou – nestávkující – střední zemědělskou školu Agro. Později zavítal do zemědělského družstva v Nové Vsi, kterému šéfuje bratr ministra práce Mariana Jurečky Lukáš.

S Jurečkou nejednáme

Kvůli včerejší stávce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) zrušil plánovanou cestu do Bruselu. Po stávce plánoval jednání s odbory, ti se ale s jedním ministrem sejít odmítli. Předák ČMKOS Josef Středula vzkázal, že jednání přichází v úvahu jen se zástupci celé pětikoalice. K protestu se vyjádřil také Hrad - stávka je prý legitimní a oprávněný způsob vyjádření postoje v demokratické společnosti, řešení ale lze najít jen u jednacího stolu.

Jaroslav Vašíček ( 29. listopadu 2023 10:47 )

Nutela,ty jsi nějaký vylízaný,ne?

jajas ( 28. listopadu 2023 19:21 )

S Babišem sú ako bratia! 😁

Uživatel_5650027 ( 28. listopadu 2023 15:47 )

Pardón vypadlo je populární v Kyjevě! A Pávek má rád zelenou, ale je krásný, víc než skřet... tak nevím,nevím!😁

stoura ( 28. listopadu 2023 15:46 )

Co je čeká? Nic pěkného!!!

Uživatel_5650027 ( 28. listopadu 2023 15:45 )

Mohl by za MPA a za nimi krasavec nejkrásnější s dutou hlavou (vtip, že někdo má na krku,aby mu do něj nepršelo,již není vtipem)se stejně inteligentní politručským esem Eve😆za je po slavném projevu setkání žen obzvláště populární!😁😆🤣👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa