Všechny základní školy a část mateřských přerušily provoz také v Blansku, Hodoníně, Břeclavi a dalších obcích. Ve Znojmě se přihlásilo šest mateřských a pět základních škol, v provozu zůstaly  jen  základní škola v Příměticích a mateřská škola v Mramoticích.

Odbory stávkou usilují mimo jiné o více peněz pro školství. Nelíbí se jim také návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu. Poukazují na to, že to povede ke snížení kvality výuky. Chtějí také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců.

Fiala: Nepravdivé informace

Premiér Petr Fiala (ODS) ráno v Brně uvedl, že kolem stávky ve školství kolují nepravdivé informace. „Nebudou se masivně rušit nepedagogická místa ani rozdělené třídy,“ zdůraznil premiér.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

Na jižní Moravě evidují desítky zařízení, které se stávku rozhodly viditelně podpořit, ale práci nepřeruší. Patří mezi ně třeba soukromé gymnázium v Rájci-Jestřebí na Blanensku.

Ředitel: Podporujeme požadavky, ne stávku

Otevřené zůstalo i legendární brněnské gymnázium na třídě Kapitána Jaroše, kde studovali Karel Čapek, Alfons Mucha a Milan Kundera. „Důvodům stávky rozumíme, nesouhlasíme s výrazným snižováním odučených hodin. Podporujeme ale požadavky odborů, ne stávku. Jsem proti nátlakovým akcím a spíše prosazuji jednání,“ řekl ředitel Jiří Herman.

 Už 13 let pracuje na gymnáziu školník Mojmír Ošťádal. „Během osmi hodin se skoro nezastavím. Nepedagogičtí pracovníci řekli svůj názor, jejich platy jsou ostudné,“ zdůraznil školník, že akci odborů podporuje.

VIDEO: Do pondělní stávky se zapojily tři čtvrtiny českých škol a školek

Video
Video se připravuje ...

Do stávky se zapojily tři čtvrtiny škol i školek. Odboráře podpořili vysokoškoláci ČTK/Blesk

Fotogalerie
27 fotografií