Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do stávky se zapojily tři čtvrtiny škol i školek. Odboráře podpořili vysokoškoláci

Aktualizováno -
27. listopadu 2023
10:14
Autor: ČTK, trm, ver - 
27. listopadu 2023
09:50

Školy v celém Česku se zapojily do jednodenní výstražné stávky. Protest se týká  základních, středních a mateřských škol, nakonec se jich podle odborů zapojilo 74 procent. Některé zůstaly zavřené, jiné fungují v omezeném režimu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v neděli večer omluvil rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími. 

V České republice dnes zcela zavřelo nebo omezilo provoz 74 procent všech regionálních škol. O šíři stávky mateřských, základních a středních škol informovala novináře místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Celkem 7213 škol je do akce aktivně zapojeno, což podle ní znamená největší stávku za 30 let. V roce 2007 však stávkovalo asi 5850 škol a 1500 jich podpořilo protest jiným způsobem.

Výstražnou stávku zorganizují i vysokoškolské odbory na 13 fakultách. Podpoří tak protest na mateřských, základních a středních školách.

„Jde nám o to, aby vzdělávání bylo prioritou, aby vzdělávací systém přinášel kvalitu,“ uvedl šéf školských odborů František Dobšík. „Celkem 74 procent škol od mateřských, základních a středních, školních jídelen s právní subjektivitou je buď zcela zavřených nebo omezily provoz. Celkem 7213 aktivně podpořily stávku tím, že jsou úplně zavřené nebo mají poloprovoz nebo jinou výuku než ten den je obvyklé,“ uvedla Seidlová.

Odbory stávkou usilují mimo jiné o více peněz pro školství. Zároveň se jim nelíbí návrh nařízení vlády, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu. Poukazují na to, že to povede ke snížení kvality výuky. Chtějí také zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. V Česku je podle ročenky ministerstva školství přibližně 4200 základních, 1300 středních a 5400 mateřských škol.

Anketa

Podporujete celodenní výstražnou stávku učitelů?

Ano, plně ji podporuji
Ne, učitelé nemají důvod si stěžovat
Chápu její důvody, ale celodenní výstražná stávka je nyní moc radikální

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc. Bek také minulý týden řekl, že vláda je připravená zvážit převedení ještě čtyř miliard korun do rozpočtu školství z rozpočtové rezervy, ale až počátkem příštího roku po bilanci letošního státního rozpočtu a čerpání evropských fondů. Peníze by tak měly být připravené při rozepisování rozpočtů jednotlivých škol na konci ledna.

19:00
27. 11. 2023

Děkujeme Vám za sledování dnešního dění ze stávky a demonstrací v Česku v rámci našeho online přenosu. Další informace k dalším krokům odborů přineseme v rámci běžného zpravodajství na Blesk.cz.

18:38
27. 11. 2023

Prezident České lékařské komory Milan Kubek na dnešní tiskové konferenci po jednání o podmínkách práce lékařů oznámil, že se s vládou nedohodli. Zároveň se omluvil pacientům za to, že „kvůli neústupnosti ministra (zdravotnictví Vlastimila) Válka bude zdravotní péče v nemocnicích v prosinci zásadním způsobem omezena“. „Pokud bychom k té akci, která není žádnou stávkou, je to pouhé dodržování zákonů této země, nepřistoupili, pak by zdravotní péči v nemocnicích za rok, za dva, za tři neměl kdo poskytovat,“ dodal Kubek. 

18:20
27. 11. 2023

„K navýšení základního platu dojde. Ale nemůže dojít k navýšení tabulkového platu, jak si představuje Česká lékařská komora,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání o podmínkách práce lékářů ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s tím, že tyto finance by byly vynaloženy na úkor státního dluhu. „Jednání tripartity proběhne 4. prosince a zúčastní se ho všichni relevantní ministři,“ dodal Válek. 

Zobrazit celý online

Spor podle Beka není o tom, zda má někdo dobrou vůli přidat peníze, nebo ne, ani nejde o spor o diplomatických či profesionálních schopnostech jednotlivých aktérů, nýbrž se týká ekonomických možností státu. Ministr v neděli večer také řekl, že odbory při jednání s ministerstvem nestanovily jasně své požadavky. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka je to úhybný manévr, který má odbory a stávkující znevěrohodnit v očích veřejnosti.

Stávku podporuje i vysokoškolský odborový svaz, 13 fakult podpoří požadavky regionálního školství hodinovou výstražnou stávkou. Podporu vyjádřili i vychovatelé a někteří středoškolští studenti, kteří uspořádají v Praze protest.

Bek i odboráři chtějí v jednání pokračovat i po stávce. Podle ministra nesmí být příčinou toho, že spolu ministerstvo, aktéři ve školství a odbory přestanou vést dialog. Oprava systému financování škol je podle ministra možná cestou změn školského zákona. Novela by měla umožnit lépe řídit personální růst ve školství.

Video  Do stávky se zapojily tři čtvrtiny škol i školek. Odboráře podpořili vysokoškoláci  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa