Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Stávka v Česku: Tisíce lidí bouřily v Praze! Fiala odmítá nátlak, učitelský spolek chce konec Středuly

Aktualizováno -
27. listopadu 2023
21:02
Autor: ČTK, vja, amb, ver - 
27. listopadu 2023
05:00

Proti krokům vlády a dopadům schváleného úsporného balíčku dnes stávkovaly školy, podniky, úřady a další instituce po celé zemi. Někde se výuka či práce zastavila na hodinu či dvě, někde na celý den, řada institucí či zaměstnanců stávkujícím vyjádřila podporu, ale fungovala v běžném režimu. Část odborářů z regionů vyrazila na demonstraci do Prahy. Odbory jsou připraveny v protestních akcích pokračovat, pokud s nimi vláda nebude jednat. Dialog je podle ministrů možný, ani pod tlakem ale od snahy o ozdravení veřejných financí ustoupit nehodlají. Kritice však čelí od Učitelské platformy i šéf ČMKOS Josef Středula. Po konci vlády volá tradičně Andrej Babiš (ANO), šéf ODS Petr Fiala odmítá nátlak. Dění kolem dnešní stávky jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Premiér Petr Fiala (ODS) ráno uvedl, že vláda je připravena s předáky dál jednat, ale ne pod tlakem. Zopakoval, že ozdravení financí i reforma penzí jsou nutné a kabinet z nich neustoupí.

  • Prezident Petr Pavel míní, že stávka je legitimní a oprávněný způsob vyjádření postoje v demokratické společnosti, řešení ale lze najít jen u jednacího stolu.

  • Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že by vláda měla okamžitě odstoupit.

  • Do dnešní výstražné stávky se podle odborů aktivně zapojilo 7213 mateřských, základních a středních škol, tedy tři čtvrtiny z celkového počtu všech regionálních škol. Některé neotevřely vůbec, v dalších zrušily výuku a měly jiný program, někde nefungovaly školní jídelny. Část škol podpořila požadavky stávkujících jen symbolicky.

  • Zástupci škol a školských odborů usilují o více peněz pro školství, odmítají snižovat maximální počty hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu a chtějí zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců. Obávají se o zhoršení kvality výuky.

  • Stávku na dnešek vyhlásilo deset odborových svazů kvůli podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím nebo vysoké inflaci.

  • Podle odborářů se přijatý úsporný balíček Fialovy vlády dá změnit a nutné je upravit nastavení daní. K protestu se dnes přidaly větší i menší podniky, veřejná doprava ale fungovala bez omezení.

  • Automobilka Škoda Auto v Mladé Boleslavi mezi 13:00 a 15:00 zastavila výrobu, aby se zaměstnanci ze dvou směn mohli stávky aktivně účastnit. Výrobu přerušily také závody v Kvasinách a ve Vrchlabí. Před hlavními závody v Mladé Boleslavi se uskutečnilo po poledni protestní shromáždění, kterého se podle šéfa tamních odborů Jaroslava Povšíka zúčastnilo odhadem přes 10 000 lidí.

  • Zaměstnanci ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel se připojili ke stávce na hodinu. V poledne zastavili výrobu a nenakládali kamiony čekající na výrobky. Naopak Budějovický Budvar se k dnešní stávce nepřipojil. Zájemci si tam vzali jen symbolicky žluté pásky na ruku.

  • Den protestů svolaly odborové svazy symbolicky na den, kdy generální stávka v revolučních dnech roku 1989 přispěla k pádu komunistického režimu.

  • Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na odborářské demonstraci na Malostranském náměstí kritizoval přístup vlády k sociálnímu dialogu. Kabinet by se měl podle něj zamyslet nad tím, jak za dva roky zvládl sjednotit lidi proti sobě.

  • Spolek Učitelská platforma se ostře vymezil proti dnešní akci odborů v Praze, která podle něj původní záměr učitelské stávky zneužila a spojila s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit. Spolek to uvedl na sociální síti X. To, že odbory neinformovaly o tom, kdo bude na demonstraci vystupovat, považuje předsedkyně Učitelské platformy a učitelka gymnázia v Litoměřicích Petra Mazancová za skandální. Podle jejího názoru by měl šéf ČMKOS Středula odstoupit.
  • Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) prohlásil, že dnešní protest odborů respektuje, jeho formu ale nepovažuje v tuto chvíli za nejšťastnější. Prostor pro dialog podle něj pořád existuje. Odborářům navrhl schůzku po dnešní demonstraci v Praze, ti to ale odmítli.

  • Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) označil akci odborů za nátlakovou a konfrontační. Není možné plošně přidávat peníze pro školství, zdravotnictví a důchody bez toho, že se zajistí efektivní fungování těchto oblastí, uvedl na síti X.

  • Podle politologa Josefa Mlejnka stávka ukazuje nespokojenost společnosti s životní úrovní. Vláda podle něj hodlá udržet schodek rozpočtu v přijatelných mezích, a proto avizovala, že nebude ustupovat. „Nicméně stávkující a protestující jsou též voliči a pokud budou protesty pokračovat a pokud se bude jejich intenzita stupňovat, je možné, že vláda nějaké ústupky učiní,“ uvedl Mlejnek.

Anketa

Podporujete celodenní výstražnou stávku učitelů?

Ano, plně ji podporuji
Ne, učitelé nemají důvod si stěžovat
Chápu její důvody, ale celodenní výstražná stávka je nyní moc radikální

Video  Epicentrum - Protesty proti vládě  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Stávka v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
19:00
27. 11. 2023

Děkujeme Vám za sledování dnešního dění ze stávky a demonstrací v Česku v rámci našeho online přenosu. Další informace k dalším krokům odborů přineseme v rámci běžného zpravodajství na Blesk.cz.

18:38
27. 11. 2023

Prezident České lékařské komory Milan Kubek na dnešní tiskové konferenci po jednání o podmínkách práce lékařů oznámil, že se s vládou nedohodli. Zároveň se omluvil pacientům za to, že „kvůli neústupnosti ministra (zdravotnictví Vlastimila) Válka bude zdravotní péče v nemocnicích v prosinci zásadním způsobem omezena“. „Pokud bychom k té akci, která není žádnou stávkou, je to pouhé dodržování zákonů této země, nepřistoupili, pak by zdravotní péči v nemocnicích za rok, za dva, za tři neměl kdo poskytovat,“ dodal Kubek. 

18:20
27. 11. 2023

„K navýšení základního platu dojde. Ale nemůže dojít k navýšení tabulkového platu, jak si představuje Česká lékařská komora,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání o podmínkách práce lékářů ministr zdravotnictví Vlastimil Válek s tím, že tyto finance by byly vynaloženy na úkor státního dluhu. „Jednání tripartity proběhne 4. prosince a zúčastní se ho všichni relevantní ministři,“ dodal Válek. 

18:00
27. 11. 2023

V Královéhradeckém kraji se dnes k protestu symbolicky připojili i zaměstnanci firmy Řetězy Vamberk. „Šlo o formu stávky zaměstnanců po pracovní době, k zastavení výroby nedošlo. Do stávky se zapojilo 60 zaměstnanců ze 170,“ řekl předseda odborové organizace OS KOVO ve firmě Řetězy Vamberk Miroslav Novotný.

17:32
27. 11. 2023

„Zneužít stávky učitelů, kteří stávkují mimo jiné i za své nepedagogické kolegy, ke svým osobním účelům a politickým ambicím je naprosté chucpe,“ napsala bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

V dřívějším vyjádření uvedla, že „každý má právo stávkovat a vzdělání je klíčovou investicí do naší budoucnosti“. Zároveň upozornila na to, že by si odbory neměly brát školství jako rukojmí. 

17:13
27. 11. 2023

Profesní sdružení učitelek a učitelů MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ a ZUŠ Učitelská platforma, které se zasazuje o zlepšení podmínek učitelské práce a kvality výuky, se vymezilo proti dnešní dnešní stávce odborů. „Ostře se vymezujeme proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit! O programu odborářských protestů jsme nebyli předem informováni nijak jsme se na něm ani nepodíleli,“ uvedlo sdružení. 

17:02
27. 11. 2023

Slánská i nymburská nemocnice, které jsou městskými organizacemi, chtějí systémové změny navržené Asociací českých a moravských nemocnic (AČMN). Asociace je už dříve popsala v otevřeném dopise. Jde například o žádost, aby klesl počet zahraničních studentů na českých lékařských fakultách a naopak vzrostl počet českých studentů medicíny. AČMN žádá například také zjednodušení systému akreditací a legislativní řešení případů zneužívání zdravotní péče. 

Vedení nymburské nemocnice se ztotožňuje s návrhy asociace. „Přestože naše nemocnice by mohla vzhledem k téměř nulovému počtu výpovědí lékařů z přesčasových hodin mlčet a mnout si ruce, není tomu tak. Tato stávka se po tom, co ji začaly více než Sekce mladých lékařů řídit odbory, začala ubírat jedním směrem. Směrem platů a mezd. Ale to systém nezachrání. Zachrání ho kroky, které Asociace českých a moravských nemocnic uvádí v otevřeném dopise,“ informovala nemocnice v prohlášení na facebooku.

Slánští odboráři požadují mimo jiné spravedlivé sjednocení systému odměňování. „Důvodem jsou závažné problémy zdravotnictví, které už léta odnášíme my, zaměstnanci. Kvůli nedostatku peněz a nedostatku zaměstnanců jsme dlouhodobě přetěžovaní, naše pracovní podmínky jsou nesnesitelné a odměňování neodpovídá náročnosti naší práce. Kvůli tomu mnozí z nás odcházejí a noví kolegové tuto práci za těchto podmínek dělat nechtějí a nebudou. Krize se tak dál prohlubuje,“ napsali odboráři.

16:54
27. 11. 2023

Pražský učitel Radomil (29), který na jedné ze středních škol v Praze 3 učí dějepis a němčinu, Blesku řekl, že se do stávky nezapojil, ale podporuje ji. Podle svých slov k tomu má dva důvody. „Zaprvé jsem nevěděl, zda vůbec a jak konkrétně ovlivní současná krize financí, platů a propouštění naši školu. Do té doby jsem se nechtěl pouštět do žádných akcí. A zadruhé mi stávka přišla trochu jako ,hurá akce'. Protest či stávka má mít jasný program, cíl a průběh. V současné chvíli jsou o všem zatím jen dohady, nic není uzákoněno, a krom toho nevím, zda pouhý jeden den stávky něco ovlivní. Neříkám, že se proti tomu nemá nic dělat, ale toto konkrétně mi přijde takovou ,ranou do prázdna', dodal s tím, že závažnost situace si uvědomuje a nelíbí se mu, že stát na školství šetří. 

16:51
27. 11. 2023

„Politika odborů, kdy se má plošně všem přidat a šetřit mají zásadně ti druzí, ale nikdo neví kdo, by dopadla velmi špatně,“ napsal poslanec za TOP 09 Jiří Slavík. 

16:50
27. 11. 2023

Co na stávku říkají studenti, kteří v Praze přišli na protest? „Jsem z Klášterce nad Ohří a naše základka dneska stávkuje, tak jsme se společně s mým spolužákem vydali sem na demonstraci. Oba rádi fotíme, takže jsme přijeli pořídit nějaké pěkné fotky a zároveň demonstraci taky podpořit. Mně se například nelíbí, že chtějí zrušit asistenty ve školách, to by mi vadilo,“ řekl Blesku Lukáš (14).

Cyril (18) uvedl, že jeho škola stávku podpořila symbolicky - pětiminutovou stávkou na začátku vyučování. „Já jsem sem dnes přišel, protože mi vadí škrty ve školském rozpočtu. Někteří naši učitelé jsou mi poměrně blízcí, a když si o tom povídáme, tak bych řekl že většina z nich se stávkou souhlasí.“

„Tento rok jsem dostudovala na Filozofické fakultě UK. Dlouhodobě se zajímám o práva pracujících lidí a můj táta je aktivní v odborech. Myslím si, že je to docela důležité pro funkční společnost a že se to poslední dva roky docela zanedbávalo. Trochu jsem čekala, že to dojde až sem. Jsem příjemně překvapená, kolik lidí přišlo, navzdory tomu, že je pondělní poledne. Byla bych ráda, aby se protestující nevzdávali a dále se organizovali,“ řekla Blesku Míša (26).

Studenti. Studenti z iniciativy Studenti pro školství. (27. listopadu 2023)
16:45
27. 11. 2023

„My jsme dlouhodobě usilovali o sociální dialog, ale Petr Fiala pokračuje dál v té své rétorice. Můžeme jednat, ale neustoupíme a toto pro nás opravdu není sociální dialog, my chceme udržet ve společnosti sociální smír, téměř 70 % obyvatel nás podporuje. A já myslím, že vláda by si z toho měla vzít jasný příklad, že by měla, měla něco změnit v tom přístupu jednání s odbory,“ řekl pro Blesk předseda odborového svazu KOVO a jeden z iniciátorů stávky Roman Ďurčo. 

Video  
Video se připravuje ...
16:37
27. 11. 2023

Do dnešní stávky se v Praze podle odhadu odborů v různé míře zapojilo téměř 70 procent základních, středních a mateřských škol. Podle předsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS) pro Prahu Evy Dvořáčkové se do ní zapojilo přes 600 pražských škol z celkových 921.

16:31
27. 11. 2023

„Pan premiér nedorazil na náš sjezd a poslal nám dopis, kde nám sdělil, že konsolidační balíček se vzdělání nedotkne. V červnu schválila vláda první nástřel rozpočtu, kde bylo ve školství mínus 30 miliard. Dali jsme už tehdy najevo, že chceme jednat, ale že se také musíme připravit na nejtvrdší variantu, tedy přerušení práce,“ řekl v pořadu Epicentrum předseda školských odborů František Dobšík. 

„Pan ministr (Bek, pozn. red.) se snažil peníze doplnit, ale neuspěl. Takže nám nezbylo nic jiného, než se ozvat, že máme obavu o budoucnost školství. V podstatě nás nikdo nevnímal a nereagoval na naše požadavky,“ dodal Dobšík. Celý rozhovor si můžete přehrát v tomto článku

Pedagog a předseda školských odborů František Dobšík
16:22
27. 11. 2023

Podívejte se na fotografie z dnešního protestního pochodu Prahou. 

Protestní pochod odborářů Prahou (27.11.2023) Protestní pochod odborářů Prahou (27.11.2023) Protestní pochod odborářů Prahou (27.11.2023)
16:04
27. 11. 2023

Odboráři představili společné stanovisko vedení Škoda Auto a odborů KOVO Mladá Boleslav k úpravám konsolidačního balíčku. „Zásadně nesouhlasíme s navrženým omezením a konečnou podobou vládního konsolidačního balíčku,“ zaznělo v úvodu.

Jeden ze zaměstnanců automobilky, který se dnes protestu zúčastnil, řekl, že hlavním důvodem pro účast na stávce je pro něj špatná komunikace vlády s občany. „Naposledy jsme stávkoval 17. listopadu 1989, a když vidím chování některých lidí třeba k bývalým chartistům, tak stávku podporuji,“ řekl demonstrující. Další oslovení uváděli, že jim vadí zejména to, že přijdou o benefity. Podle Povšíka byl objem sociálních nákladů na zaměstnance v automobilce 70 tisíc korun, po vládní úpravě bude 22 tisíc korun. „Všechno nad to bychom museli danit, jak firma, tak my jako zaměstnanci, a zároveň by to bylo administrativně tak náročné, že to firma nebude chtít dělat,“ řekl Povšík.

Stávka v ČR: Mladá Boleslav. (27. 11. 2023) Stávka v ČR: Mladá Boleslav. (27. 11. 2023) Stávka v ČR: Mladá Boleslav. (27. 11. 2023)
15:59
27. 11. 2023

Mezi stávkující na Malostranském náměstí přišel i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Nabízel jsem odborům, aby se mnou dnes jejich zástupci zasedli k jednomu stolu. Společné řešení jinak nenajdeme. Mrzí mě, že tuto nabídku odbory odmítly, ale respektuji to. Určitě budu jak zástupcům zaměstnanců, tak i zaměstnavatelů dále k dispozici pro společný dialog,“ uvedl ministr. 

„Protože stejně jako rozumím lidem, kteří mají hlouběji do kapsy, tak musí i odbory a další chápat, že tato země nemůže neustále žít na dluh. Jednoduše spolu musíme najít rozumný kompromis a já věřím, že ho ve prospěch celé naší země najdeme,“ dodal Jurečka. 

15:44
27. 11. 2023

Několik set pražských středoškoláků podpořilo učitele a jejich protest proti změnám, které ministerstvo školství navrhuje ve financování škol. Učinili tak formou dopisů a protestním pochodem před ministerstvo. Alexander Bürgermeister ze studentské iniciativy Studenti pro školství řekl, že dopisů studentů bylo nejméně 300. „Obsahem dopisů je především apel na pana ministra, aby finance školám nesnižoval. Pokud by je snižoval, tak aby to dělal systematicky, a ne plošnými opatřeními,“ dodal.

Jan Gondek z České středoškolské unie po skončení protestu poukázal na to, že na školách narůstají počty studentů, a pokud by se snížil počet nepedagogických pracovníků, školy nebudou schopny naplňovat základní funkce jako například poskytování stravy studentům. Zmínil jako příklad také školní hospodářky. „Od našich ředitelů a učitelů víme, že mají na školách hospodářky mnohem nižší platy než například na obecních úřadech, což školám nepomáhá naplnit kapacity,“ řekl.

15:38
27. 11. 2023

Nejmenší vesnické školy s malotřídkami se bojí o svoji existenci. Škrty ve školství plánované na příští kalendářní rok a připravované reformy by je podle názoru jejich zástupců mohly zlikvidovat. Mají stejnou režii jako velká zařízení, ale méně žáků a tím i méně peněz, řekl ředitel Základní a mateřské školy v Prapořišti na Domažlicku Jan Dobiáš. Úplně likvidační by podle něj bylo, kdyby zaměstnanci, tedy kuchařky, uklízečky a školníci, museli přejít pod obce, jak je navrhováno.

15:36
27. 11. 2023

Mítinku v jihlavském závodě strojírenské firmy Motorpal se v poledne zúčastnilo okolo 150 pracovníků, vyšli i před vrátnici. Necelou půlhodinu kvůli tomu stála přibližně polovina výroby, uvedl předseda podnikových odborů Ladislav Dinnebier. V závodě pracuje 600 lidí.

15:33
27. 11. 2023

Desítky pracovníků strojírenské a metalurgické firmy Žďas ve Žďáru nad Sázavou se sešly u podnikové vrátnice čtvrt hodiny před 14:00. Mítink není namířený proti zaměstnavateli, ale proti vládním rozhodnutím, řekla předsedkyně odborové organizace Eva Rosecká.

Uvedla, že se zhoršuje situace zaměstnanců a jejich rodin, kritizovala zvyšování cen energie v příštím roce, inflaci a navyšování důchodového věku. „Dále se také odkládá právní úprava o snížení věku odchodu do důchodu pro zaměstnance těžkých profesí. To se týká i nás, Žďasáků,“ řekla předsedkyně odborové organizace. Promluvil rovněž odborář ze sousední firmy DEL. Žďas má okolo 1 600 pracovníků.

15:30
27. 11. 2023

„Zatímco po celé zemi je největší stávka od listopadu 1989, premiér Fiala se jezdí dívat na krávy k bratrovi pana Jurečky,“ uvedl Andrej Babiš.

Fiala dnes navštívil spolu s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) zemědělské družstvo Pooslaví Nová Ves na Brněnsku. Jeho ředitelem je Lukáš Jurečka, bratr lidoveckého ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Premiér si prohlédl kravín a bioplynovou stanici, oba politici pak strávili hodinu jednáním s ředitelem družstva

Premiér Petr Fiala a ministr zemědělství Marek Výborný se setkali se zemědělci v družstvu Pooslaví Nová Ves (27.11.2023)
15:25
27. 11. 2023

Miloš Zeman podpořil dnešní stávku. „Plně sympatizuji se stávkujícími a podporuji jejich protestní akci. Připomínám, že stávka v listopadu 1989 významně přispěla ke změně politických poměrů,“ uvedl bývalý prezident. 

15:13
27. 11. 2023

Den protestů podpořili také členové odborové organizace v Nemocnici Břeclav. Její předsedkyně Veronika Lišková sdělila, že téměř všichni zaměstnanci měli nálepku podporující stávku. „Ve 12:00 bylo krátké setkání před nemocnicí zhruba v počtu 40 zaměstnanců, provoz nemocnice nebyl omezen,“ řekla.

Důvodem podpory protestu jsou podle ní závažné problémy ve zdravotnictví, které léta odnášejí zaměstnanci. „Kvůli nedostatku peněz a nedostatku zaměstnanců jsme dlouhodobě přetěžovaní, naše pracovní podmínky jsou nesnesitelné a odměňování neodpovídá náročnosti naší práce. Kvůli tomu mnozí z nás odcházejí a noví kolegové tuto práci za těchto podmínek dělat nechtějí a nebudou,“ dodala.

15:07
27. 11. 2023

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nevidí prostor pro celkovou revizi vládního ozdravného balíčku, jak požadují odboráři. Nemyslí si, že by se do jednání tripartity našel ještě termín pro jednání lídrů koalice s odborovými předáky. Odboráři vyzvali šéfy vládních stran k jednání. Kritizují podobu balíčku k ozdravení financí či důchodové reformy. Požadují změny.

„Že by se dělala nějaké korekce ozdravného balíčku, já pro to prostor nevidím... paušálně říct, že bychom balíček revidovali, tak to určitě nelze,“ řekl Jurečka. Do budoucna nevyloučil případné úpravy v nastavení parametrů podle připomínek a poznatků z praxe.

15:01
27. 11. 2023

Stávka je legitimní a oprávněný způsob vyjádření postoje v demokratické společnosti, řešení ale lze najít jen u jednacího stolu a na k tomu příslušných fórech. Na dotaz ohledně postoje prezidenta Petra Pavla k dnešnímu protestu odborů vůči krokům vlády to uvedla Mária Pfeiferová z odboru komunikace Hradu.

Odbory dnes protestovaly mimo jiné proti podobě vládního konsolidačního balíčku, který minulý týden Pavel podepsal. „Prezident bude sledovat vývoj stávky a následně reakce vlády a odborů,“ uvedla Pfeiferová. „Stávka je legitimní a oprávněný způsob vyjádření postoje v demokratické společnosti, ale řešení může přijít jen u jednacího stolu a na fórech, které se při řešení sporu nabízejí, například jednání tripartity,“ poznamenala.

Uživatel_5631553 ( 28. listopadu 2023 13:27 )

Jak to tedy je? Skoro celá republika je proti vládě - (SLEPENCI) a oni si dělají co je zrovna napadne ? ? ? 👎 👎 👎

jajas ( 28. listopadu 2023 10:51 )

Fiala je fakt mimo...jestiže začne tím, že vláda neustoupí, aby vzápětí sdělil, že je připravena jednat....tak to mi hlava nebere....jsem z toho voľajaký zmäťený.... 😨

jajas ( 28. listopadu 2023 10:09 )

"Premiér Petr Fiala (ODS) ráno uvedl, že vláda je připravena s předáky dál jednat, ale ne pod tlakem. Zopakoval, že ozdravení financí i reforma penzí jsou nutné a kabinet z nich neustoupí."
No takže tím vlastně všem sděluje, že vláda má své představy o způsobu "ozdravení financí a reforem", ze kterých Neustoupí 😃 ......ale je připravena s předáky dál "jednat" 😁 . Podle mne jedno vylučuje druhé. Vláda neustoupí, předáci mají také své názory takže jde o pat.....ať si Fiala nechá ty kecy o "jednání" na doma...... 👎

jajas ( 28. listopadu 2023 10:01 )

choze rampol: Na náměstí bylo jakože "pár lidí". ale všichni prostě do Prahy nejeli...ke stávce se přdávali i občané v ostatních městech, firem, podnicích a organizací a to různou formou. To nemůže nikdo spočítat. Každopádně pokud si vláda ještě "nevšimla", občané s ní spokojeni nejsou, a to tak, že hodně nespokojeni, to je evidentní, ale proto se nemusí všichni nahrnout právě do Prahy. 👎

Uživatel_5684484 ( 28. listopadu 2023 06:17 )

Ty si skoč pro noty do kanceláře dozimetru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa