Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Netradiční zážitky v adventní Praze: Zimní kino, unikátní betlémy i jurta v botanické. Kam vyrazit?

/
  • V Klementinu začíná Jubilejní výstava betlémů. Do Čech se vrátila po 200 letech! K vidění budou betlémy z papíru, dřeva i z těsta!
    13. prosince 2023 ● 10:17

    Advent v Praze nejsou jen trhy na všech možných místech napříč hlavním městem. Nasát vánoční atmosféru lze i v teple na řadě dalších akcí, třeba na výstavě betlémů v Klementinu, v zimním kině či v Botanické zahradě Troja. Co všechno adventní Praha nabízí?

  • 1.

    Betlémy v Klementinu

    Video
    Video se připravuje ...

    Vladimír Glaser vytvořil spolu s šesti desítkami dalších lidí Jubilejní betlém Veronika Foltová

    Milovníci vánočních dekorací mohou zavítat na unikátní jubilejní výstavu betlémů do pražského Klementina na Mariánském náměstí. Až do 7. ledna 2024, vyjma 24. a 25. prosince, jsou tam od 10 do 18 k vidění díla třiceti tuzemských betlémářů ze všech koutů republiky. Česko se výstavou připojuje k celosvětovým oslavám 800. výročí postavení prvního betléma řeholníkem Františkem z Assisi (1182–1226).

    „Exponáty představují betlemáře ze všech regionů. A také široký sortiment materiálů a technologií výroby,“ uvedl předseda spolku českých betlémářů Vladimír Glaser. Mezi skvosty připomínajícími narození Ježíška tak lidé najdou křehké kousky, robustní, ale i voňavé, drobné i velké. Klidně mohou sloužit i jako inspirace pro vaše vlastní vánoční tvoření.

  • 2.

    Betlémská jurta

    Betlémská jurta v Botanické zahradě hl. m. Prahy, 1. 12. 2023
    Autor: Anastazie Podhůrská

    Do magické atmosféry Betlémské jurty se mohou ponořit návštěvníci v Botanické zahradě hl. m. Prahy! Botanická si pro své návštěvníky připravila výjimečný předvánoční program ve venkovním areálu. Sledujte betlémský příběh, který ožívá pod širým nebem, a který vás zavede do betlémské jurty. Uvnitř se můžete těšit na sváteční atmosféru i horký čaj. Během adventních dílen si můžete vytvořit vlastní betlémskou postavičku nebo ozdobu na stromeček. Betlémská jurta bude otevřená až do neděle 7. ledna.

  • 3.

    Světelná instalace na zámku Troja

    Zámek Troja
    Autor: Marek Pátek

    Galerie Hlavního města Prahy ve spolupráci se Signal festivalem připravila na svátek svaté Lucie speciální světelnou show. „Svátek svaté Lucie, který se koná 13. prosince, je obdobím zimního slunovratu a tedy i nejdelších nocí v celém roce. Nebudeme však držet černou hodinu, prostory Trojského zámku oživí unikátní světelné instalace,“ zvou organizátoři. Akce začíná v pět hodin a je zdarma.

  • 4.

    Kino v tržnici

    Ilustrační foto.
    Autor: Profimedia.cz

    Adventu v Tržnici nabídne vedle svařáku nebo prodeje kaprů a vánočních stromků Bez obalu také zimní kino, to najdou návštěvníci na plácku u Haly 22 každý adventní čtvrtek.

  • 5.

    Vánoční výstava v botanické zahradě Na Slupi

    Vánoční výstava v botanické zahradě Na Slupi
    Autor: David Malík

    Na výstavu pořádanou v adventních týdnech a o vánočních svátcích v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK se můžete podívat od 1. prosince do 1. ledna příštího roku. Letošní téma výstavy je: Hrajeme si, nezlobíme, hodně ozdob vyrobíme. Okusíte atmosféru Vánoc, jak ji prožívali naši předkové. Otevřeno je denně od 10 do 16 hodin.

  • 6.

    Advent v Národním zemědělském muzeu

    Vyhlídka ze střechy Národního zemědělského muzea, červen 2020.
    Autor: Blesk:David Malik

    V půlce prosince, konkrétně 16., bude možné nasát vánoční atmosféru i v Zemědělském muzeu na Praze 7. „Přijďte si užít adventní čas k nám do muzea. Budeme zpívat koledy, oživíme staré vánoční zvyky, ozdobíme si cukroví a vyrobíme vánoční dárky.“

    Fotogalerie
    64 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy