„Kromě oblíbených večerních prohlídek skleníku Fata Morgana, které už tradičně patří k zimnímu programu naší zahrady, nabízíme v letošním roce poprvé předvánoční program i v našem venkovním areálu. Velmi mě těší spolupráce s Divadlem bratří Formanů, se kterým zveme na krásný adventní zážitek na téma betlémského příběhu. Rodinám s dětmi, ale i dalším návštěvníkům tak chceme zpříjemnit předvánoční čas a zkrátit čekání na Ježíška,“ uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. Součástí je i nomádský přístřešek, neboli jurta, která symbolizuje chlév, ve kterém se Ježíšek narodil.

Cestu botanickou zahradou k jurtě lemují výjevy a obrazy okamžiků z betlémského příběhu. A návštěvníci – alias poutníci, mohou se na cestě tímto zpřítomněným příběhem, nechat vést k jesličkám v Betlémské jurtě i vánoční básní Radka Malého,“ uvádí Matěj Forman, jeden z autorů projektu.

Betlémská jurta

Na konci betlémské stezky stojí Betlémská jurta Divadla bratří Formanů a jejich přátel, která je zasazením příběhu Vánoc do botanické zahrady. „V okolí jurty se rozkládá krajina pastýřů,“ řekl Blesku Matěj Forman. Kolem jurty jsou chýšky a zákoutíčka, které podle Matěje Formana symbolizují chudobu a prostotu místa, kde se Ježíšek narodil.

Uvnitř jurty, nás přivítá příjemné praskání dřeva v kamnech, na kterých se vaří voňavý čaj pro všechny znavené poutníky. „V kamínkách topíme dřevem, ale není to žádný komfort, jako to bylo u jesliček v Betlémě,“ dodává Matěj Forman. Samotnou jurtu popisuje jako „příbytek světla, lidské pospolitosti, vánočního příběhu a dětské hravosti.“

Jurta je vyzdobená tak, aby návštěvníci měli pocit, že se ocitli v kouzelném světě. Kam se podíváte, tam jsou krásné vánoční loutky, vyřezávané sošky, ptáčci, velký betlém s mohutným stádem, vitráže nebo třeba „hypohledy“ Karla Macka, do kterých se musíte podívat malou dírkou a zatočit kličkou, abyste rozpohybovali svět uvnitř.

Adventní dílny

V jurtě je i koutek se stolem, u kterého si mohou nejen děti vytvořit originální betlémskou postavičku, kterou si budou moci buď odnést domu, nebo ji mohou zanechat v jurtě a podílet se tak na dotvoření výzdoby. Na výtvory malých i velkých návštěvníků je připraveno zákoutí, „které je teď ještě prázdné, ale myslím, že časem přibudou postavičky a bude to betlém, který tady společně s lidmi vytvoříme,“ sdělil Blesku Matěj Forman.

Přímo v jurtě proběhnou i adventní dílny. „Začínají už o adventním víkendu 2. a 3. prosince a budou pokračovat až do toho posledního předvánočního víkendu,“ sdělila Blesku Michaela Bičíková, tisková mluvčí Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Program adventních dílen:

  • 9. – 10. 12. Vánoční ozdoby z recyklovaných materiálů (například kapsle od kávy nebo korkové zátky)
  • 16. – 17. 12. Výroba dřevěných figurek s vánoční tematikou, které půjdou využít i jako ozdoba na stromeček

Vstup a otevírací doba

„Program Betlémské jurty je přístupný v rámci standardního vstupného do botanické zahrady. Na procházku se k nám zájemci mohou vydat i během vánočních svátků a prázdnin. Máme otevřeno celoročně,“ uvádí ředitel Černý.  

Botanická zahrada bude letos otevřená i během vánočních svátků od 9 hodin do 16 hodin. Pouze na Štědrý den 24. prosince a na Silvestra 31. prosince bude zavírat už ve 14 hodin. Na 1. svátek vánoční 25. prosince a na Nový rok 1. ledna bude mimořádně otevřen i skleník Fata Morgana. Vstupenky lze koupit v pokladnách botanické zahrady či online za zvýhodněnou cenu.

Betlémská jurta bude otevřena až do neděle 7. ledna.

Video
Video se připravuje ...

Betlémská jurta v Botanické zahradě hl. m. Prahy, 1. 12. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
31 fotografií