„Výstava dýní je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu. Návštěvníci se mohou opět těšit na pestrou přehlídku přírodnin a zábavné víkendy plné dýní, dýňového tvoření a také na oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků,“ uvádí ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý. „Letošní sezóna v botanické zahradě je inspirována Asií, asijskou flórou, přírodou a kulturou a do Asie nás tentokrát zavede i výstava dýní,“ dodal.

Dýně ovládnou venkovní expozici botanické zahrady už po šestnácté. K vidění budou dýně o celkové hmotnosti 5 000 kg včetně gigantická dýně, kterou opět věnoval pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic. V minulém roce vážila dýně od pana Staňka 125 kg a ta letošní váží úctyhodných 150 kg.

Chybět nebude ani tradiční víkendový program. Návštěvníci se mohou těšit na kreativní dílny, tvoření z dýní a dlabání dýní. Celou výstavu dýní uzavřou oslavy Halloweenu a večerní lampionový průvod.

Doprovodný program

Podzimní dílničky

Během dílniček budou malí návštěvníci tvořit především z papíru. „Zájemci mohou tvořit papírové dýně, vytvořit si vlastní módní kousky či krásné koláže z podzimních listů. Nápadům a kreativitě se meze nekladou,“ zve botanická zahrada. Na místě budou stánky s občerstvením i svařákem.

Kdy? O víkendu 14. – 15. října od 10:00 do 17:00

Cena: 30 Kč (platba v hotovosti na místě)

Dýňové hrátky

Tentokrát budou v hlavní roli samotné dýně. Zájemci si budou moci vytvořit vlastní dýňové postavičky. K dispozici budou různé přírodniny, dýně i tavné pistole. Návštěvníci si mohou přinést i vlastní neobvyklé plody a nástroje. Na místě budou stánky s občerstvením i svařákem.

Kdy? O víkendu 21. – 22. října od 10:00 do 17:00

Cena: Dýně k tvoření bude možné zakoupit na místě za drobný poplatek (platba v hotovosti)

Dlabání dýní

Poslední říjnový víkend proběhne tvořivý workshop, během kterého se bude malovat na perníčky i dlabat dýně. „Vytvořit si můžete třeba dýňové lucerny pro nadcházející halloweenský průvod botanickou zahradou,“ láká botanická zahrada. Na místě budou stánky s občerstvením i svařákem.

Botanická zahrada hl. m. Prahy zve na 16. ročník výstavy dýní, která proběhne 13. - 31. 10. 2023
Autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy

Kdy? O víkendu 28. – 29. října od 10:00 do 17:00

Cena: 60 Kč za workshopy, dýně budou k zakoupení na místě za drobný poplatek (platba v hotovosti)

Halloween

Poslední říjnový den proběhnou oslavy Halloweenu. Na programu bude výroba papírových lampionů, malování na perníčky, řezbářská dílna, ale i opékání špekáčků, posezení u ohně a lampionový průvod. Po setmění se děti mohou těšit na různé soutěže a záludné úkoly. Na místě budou stánky s občerstvením i svařákem.

Kostýmy a masky vítány!

V 17:30 začne tradiční lampionový průvod setmělou zahradou.

Kdy? V úterý 31. října od 14:00 do 19:00

Cena: Od 50 do 60 Kč za jednotlivé workshopy (platba v hotovosti)

Fotogalerie
24 fotografií