Proti lidem, kteří nabízejí turistům exotická zvířata na fotku bojuje hlavní město už pár let. Takováto zvířata jsou zabavována a poté, co se rozhodne o jejich odebrání musí být umístěna do speciálních zařízeních. Jedním z nich je i Záchranná stanice pro divoká a exotická zvířata, které se nachází v pražské Libni.

Často se jedná o hady. „Problém je, že se naši chovatelé naučili velmi dobře hady rozmnožovat. A to i velké hady, jako je například hroznýš královský nebo krajty, které v dospělosti dosahují minimálně tří, ale i sedmi metrů,“ sdělila Blesku Věra Aladzasová – Přibylová ze záchranné stanice. Na takhle velkého hada už většina lidí nemá doma místo a snaží se jej prodat – často velmi levně.

Třímetrový had se dá sehnat v průměru za tři až čtyři tisíce. Takovýto hadi pak můžou skončit na náměstích jako fotoatrakce pro turisty, kde se platí kolem 500 Kč za fotku.

Týrání zvířat i nebezpečná zábava

Zvířata často žijí v nevyhovujících podmínkách, jelikož pro jejich majitele, kteří na nich vydělávají, je výhodnější nechat zvíře uhynout a pořídit nové než mu zajistit vyhovující prostředí a starat se o něj. Zabavená zvířata jsou často nemocná a mají záněty.

Fotit se se zvířátky na náměstí není v pořádku a nemělo by se dít. Pro lidi je to hezký zážitek, že se vyfotí se sovičkou, papouškem nebo hadem, ale pro to zvíře to hezký zážitek není. To zvíře o to nestojí,“ apeluje Přibylová.

„Každý, kdo se takhle nechává fotit by se měl zamyslet, jestli by cizím lidem celý den půjčoval na fotku svého psa nebo králíčka,“ dodává. Zvířata jsou většinou celý den zavřená v malé přepravce bez přístupu k jídlu a vodě.

Hadi jsou nebezpečná zvířata a aby byli během focení v klidu, tak musí být něčím omámeni. Buď hladem, zimou nebo i “oblbováky”. Nejen hadí kousnutí může přitom způsobit bolestivá poranění vyžadující lékařské ošetření. I klovnutí od sovy nebo papouška si může vyžádat pár stehů. „Nechat takhle fotit děti je nesmírně nezodpovědné. To je jak dát dítěti podržet cizího vlčáka nebo pitbula,“ dodává Přibylová.

Co dělat, když v centru Prahy narazíte na někoho, kdo nabízí možnost vyfotit se s exotickým zvířetem? Kontaktujte Městskou policii na lince 156.

Fotogalerie
18 fotografií