Pepína, jehož stopa je vtištěna vedle dalších zvířecích celebrit na chodníku slávy před hlavním vchodem do zahrady, srovnal ředitel zahrady Miroslav Bobek s Clintem Eastwoodem. „Podobá se mu nejen významem, ale i věkem a množstvím potomstva zplozeným s různými partnerkami,“ napsal. Už je to ale jen jedna z mnoha vzpomínek. Pepíno, kterému bylo nejméně 40 let, a byl tak nejstarším známým leguánem kubánským na světě, o víkendu uhynul. Ze světa nezmizel docela. Zanechal po sobě silnou pokrevní linii, která už čítá 244 potomků ve třech generacích. Právě v den kdy odešel, se v zoo vylíhlo dalších devět mláďat, po samčí linii Pepínových pravnuků.

Cit mu nebyl cizí

Pepíno dorazil do Zoo Praha v roce 1992. Pro chovatele a dnešního kurátora Petra Velenského byl překvapením. „Plazi mě vždy fascinovali, ale do té doby jsem netušil, že by mohli být nadáni schopostmi učit se, poznat konkrétního člověka, někoho si oblíbit a jiného nemít rád,“ vzpomíná. Ačkoliv Pepíno pocházel z volné přírody a měl instinkty divokého zvířete, ukázal mu opak. „V atriu jsem ho k sobě lákal na banán. Naučil se pro něj chodit. Pak jsem mu ho přestal dávat, aby netloustl, přesto ke mně chodil pro podrbání a takříkajíc popovídat si,“ vypráví Velenský. Pepíno tak jeho pohled na plazy změnil. „Jako profesionál bych měl být nad věcí. Nedokážu se přesto odpoutat od pocitu, že mi umřel kamarád,“ dodává.

Bez soka neplodil

Díky Pepínovi chovatelé také zjistili, že leguáni v monogamním svazku ztrácejí chuť na páření. První rok po příchodu do Prahy zplodil první potomky. Pak si dal sedm let leháro. Když byla partnerka lačná, dělal mrtvého brouka. Sotva chovatelé rozdělili atrium sklem a za něj dali soka, Pepíno se hned začal o družku zajímat a o mláďata už nebyla nouze.

Světový věhlas

Pepínova mláďata, která přišla na svět v roce 1993, byla jedna z prvních odchovaných v Evropě i na světě. Zoo Praha byla pak v roce 1995 pověřena koordinací chovu leguánů kubánských a vedením mezinárodní plemenné knihy.

Víte, že Pepíno byl posledním žijícím zvířetem z chodníku slávy před Zoo Praha?

Fotogalerie
46 fotografií