První gorilou v historii pražské zoo byl samec Titan, který přicestoval v roce 1963. V té době běžně zprostředkovávali dovoz zvířat přímo z přírody obchodníci. Vedení zoo se tehdy obrátilo na obchodníka pana van Brinka. Výměnou za gorilu nížinnou nabídlo jiná vzácná zvířata narozená v zahradě. Odpověď obratem nikdo nečekal. A tak když o tři dny později volali z ruzyňského letiště, že dorazila zásilka exotických zvířat, očekávala zoo již dříve objednaného lachtana a nějaké opice.

V jedné z beden zahlédli její pracovníci cosi bílého. Mysleli si, že se jedná o guerézu pláštíkovou, která má kromě černé srsti bílé dlouhé chlupy. Ta ale objednaná nebyla. Bednu opatrně pootevřeli a nestačili se divit. „Uvnitř sedělo mládě gorily v bílé košilce a ustrašeně se na ně dívalo. Tehdy malý Titan vážil necelých pět kilogramů,“ vypráví mluvčí zoo Filip Mašek. Časem Titan dospěl do úctyhodného goriláka vážícího přes dva metráky. Chvilková záměna byla navíc trochu věštecká. Dnes po 60 letech gorilí rodinka v novém pavilonu Rezervace Dja sdílí expozici právě s guerézami pláštíkovými.   

Kreslířka Nigra

O necelý rok později se k Titanovi přidala mladá samička Nigra. Milovala kreslení na papír pod dohledem chovatele. Často si jednu voskovku nenápadně schovala, a když večer personál pavilon opustil, pomalovala podlahu a stěny.

První Moja

V Zoo Praha se také narodila první česká gorilka Moja, a to 13. prosince 2004. Jejími rodiči jsou Richard a Kijivu. Jméno Moja ve svahilštině znamená »první«. Po ní se v Praze narodilo ještě pět samců. Posledním v řadě je Ajabu.

Nejtragičtější událost

Tragické byly povodně v srpnu 2002. Při nich utonul samec Pong. Zoo ho získala v červnu 2001 darem ze soukromého chovu ve Spojených arabských emirátech. Byla to jedna z posledních goril narozených v přírodě, kterou se podařilo přivést do Evropy.

I zázrak se stal

Zatímco samice Kijivu rodila jednoho Richardova potomka za druhým, její nevlastní sestra Shinda na mládě roky marně čekala. Naděje se vzdali už i chovatelé. Když zabřezla, nikdo si toho nevšiml. A tak zcela nečekané narození malého Ajabu, jehož jméno ve svahilštině znamená »zázrak«, byl 23. dubna 2016 pro všechny radostný šok.

Nová hlava rodiny

Genů samce Richarda už je v evropské populaci příliš, a tak vloni dorazil do Prahy nový chovný samec Kisumu ze Zoo Schmiding a také dcera Moji, Duni, ze španělského Cabárcena. Povolení rozmnožovat dostala i zkušená matka Kijivu. V této době již obě čekají mláďata.

Co se změnilo

Žádné polidšťování

V začátcích při umělých odchovech, bylo běžné mláďata oblékat, chovat, vozit v kočárcích apod. To dnes neexistuje. Zvířata se pak těžko sžívala s příslušníky vlastního druhu. 

Luxusnější prostředí

Nové prostory pro chov goril mají násobně větší velikost a jsou pro ně komfortnější i vybavením. Vnitřní expozice, kterou rodina v Rezervaci Dja obývá, má rozlohu 466 m2 a venkovní 2570 m2.

Konec přejídání

Pryč jsou doby, kdy gorily kvůli nesprávnému krmení trpěly nadváhou. Místo ovoce dostávají zeleninu s nižším obsahem cukru a mléčné výrobky byly vyřazeny z jejich krmné dávky úplně.

Zoo není cirkus

Zvířata, a tedy i gorily chovatelé trénují, avšak už ne pro pobavení návštěvníků, ale pro usnadnění práce chovatelům při kontrole jedinců a také veterináře při ošetřování. Díky tréninku není rovněž nutné zvířata při případném stěhování uspávat, což vždy nese jisté riziko.

Oslava v sobotu

Světový den goril společně s 60. výročím chovu největších primátů světa oslaví Zoo Praha dnes. Návštěvníci se mohou těšit na mimořádný program jak v Rezervaci Dja, kterou obývá rodinná skupina, tak také v Centru Méfou, kde žije slavný Richard se svými syny. Každou hodinu od 11 do 16 hodin proběhne na obou místech speciální komentované setkání. Pro všechny gorily navíc chovatelé přichystali na 15. hodinu překvapení.