Roztomilá, rozkošná, neposedná – taková byla medvědice Berta. Spoustě návštěvníkům uměla zpříjemnit den. Ostatně i sama sobě, neboť byla hravá. Bohužel i jí dostihl úděl, jemuž e nedalo vyhnout. „Její onkologické onemocnění se přes veškerou snahu veterinářů i chovatelů ukázalo jako neléčitelné,“ píše pražská zoologická zahrada na svých webovkách.

Berta se narodila přímo v Praze, kde se jí tuze líbilo. Od své maminky byly dlouho k neodloučení – a to i přes příchod nového člena rodiny, Toma. „Chovatelé se pokusili seznámit celé trio dohromady, a výsledek předčil očekávání: všichni tři medvědi se skvěle sžili. Mladému Tomovi byl tehdy jen rok a čtvrt,“ uvádí Zoo Praha.

To s Bertou tvořil sehraný pár. „Přestože měli odlišné povahy – Tom je suverénní, nápaditý a hravý, zatímco o čtyři roky starší Bertě někdy jako by chyběla potřebná sebejistota. I tak si tihle dva skvěle rozuměli. Rádi spolu dováděli ve vodě, zkoumali některou z mnoha hraček, které medvědi dostávají,“ uvádí zoo. Tak to fungovalo do dnešních dnů. Berta bohužel podlehla onkologickému onemocnění, jež se ukázalo být neléčitelným. „V prostoru stávající expozice ledních medvědů Bertu již žádná jiná samice nenahradí a návštěvníci zde tedy uvidí jen samce Toma,“ dodává zoo.

Video
Video se připravuje ...

Medvědice Cora si krátí čas zábavou u ledu Zoo Brno

Fotogalerie
12 fotografií