Pavilon Rezervace Dja v pražské Troji obývá šestičlenná skupina goril, kterou kromě devítileté samice Duni tvoří samice Shinda, Kijivu a Kamba a samci Ajabu a Kisumu. Pětadvacetiletý samec Kisumu se má v Praze stát vůdčím samcem skupiny a má zajistit pokračování chovu goril. V expozicích pavilonu jeho návštěvníci uvidí rovněž guerézy pláštíkové, kočkodany, křečkomyši nebo kalony egyptské.

Kamerunskou floru v expozicích zastupují mimo jiné smokvoně či jedovaté rostliny z čeledi aronovitých. Rostliny přitom byly vybrané tak, aby odpovídaly oblastem, kde gorily v přírodě žijí. Život venkovanů v zemi ve střední Africe zase přiblíží autentické artefakty ve školní třídě v pavilonu či figuríny, masky a sošky, které vytvořili domorodci.

Ředitel poděkoval návštěvníkům

I přes nepříznivé počasí se na otevření rezervace Dja přišla podívat na 200 návštěvníků. Program zahájila kapela Najachas African z Kamerunu. Po nich se ke slovu dostal ředitel pražské ZOO: "Byla to ohromná práce, po povodni v roce 2013 jsme gorily měli v povodňové věži a báli jsme se o ně. V novém pavilonu bude spoustu místa pro gorily i pro návštěvníky”. Ve své řeči poděkoval především lidem a návštěvníkům, kteří po povodni přispěli do sbírky na nový pavilon: “Bez vás bychom tu dnes nestáli,” řekl Bobek.

Náměstkyně Jana Plamínková ve své řeči ocenila dlouholetou práci ředitele Bobka a zdůraznila, že pražská zoo se opakovaně řadí mezi nejlepší na světě. Primátor Hřib jen krátce zopakoval že pražská ZOO patří mezi světovou špičku a řekl, že stejně tak se těší na otevření arktického pavilonu, kam zamíří lední medvědi.

Gorilám se v novém pavilonu evidentně líbí

Šéf chovatelů goril vysvětlil, že gorily jsou na stěhování připraveny předem a popsal na co se v budoucnu zaměří: “Naším cílem tady v novém pavilonu je nová rodina, chceme aby se naše gorilí skupinka co nejvíce rozrostla a ať se tady mají dobře”.

Gorily ve vnitřním krytém výběhu působí mimořádně spokojeně a náhlý příliv návštěvníků je ani trochu nerozhodil a okamžitě se začaly věnovat tomu, aby si nový prostor zútulnily. “Většina z nich se narodila a vyrostla v zoologických zahradách, takže na lidi jsou zvyklé a vůbec jim nevadí”, vysvětlil chovatel Martin. “Pro nás je teď práce s gorilami daleko snažší, nový prostor nám umožňuje gorily karanténovat. Ani fotografování zde není problém, neměly by vadit ani větší objektivy, jen Isumu má trochu problém, ta si na pozornost fotografů bude ještě muset chvíli zvykat,” dodal.

Co na to návštěvníci?

Na otevření nového pavilonu se přišel podívat také osmiletý Míša s tátou. Nervózně přešlapuje před vstupem a těší se až gorily konečně uvidí poprvé naživo: “Opice jsou nejlepší zvířata! Strašně bych ji někdy chtěl domů, krmil bych ji a hráli bychom si spolu”. Míšův táta se usmívá a dodává, že dobře ví, co ho čeká, až se dostanou do obchodu se suvenýry.  

V den otevření se na nový pavilon přišli podívat také Dana s jedenáctiletým synem Petrem, ten říká že kromě goril má také velmi rád pavouky, o kterých si zde koupil i knížku. “Nejvíc se mi líbilo když se jedna z opic zhoupla ze sítě a udělala přemet, to jsem nikdy naživo neviděl”, vypráví Petr. I přes nepřízeň počasí si plánují projít zbytek zoo a oba se shodují na tom že se ke gorilám v budoucnosti ještě určitě vrátí. “Dneska na to otevření je to blázinec, je tu spousta lidí, takže jsme to dnes jen tak prošli a až ten boom trochu opadne, tak se sem určitě vrátíme a všechno si pořádně prohlédneme”, doplňuje maminka Dana. Z Holešovic to mají kousek a tuto dnešní příležitost si nemohli nechat ujít            

Expozice s názvem Rezervace Dja patří k největším výstavním plochám v zoologické zahradě v pražské Troji. Budova v horní části zoo má rozměry přibližně 56 krát 56 metrů. Venkovní výběhy pro zvířata zaujímají 3000 metrů čtverečních. Výstavba pavilonu, kterou měla na starost společnost Strabag, začala na podzim 2019 a stála asi 262,3 milionu korun. Pro stavbu nového pavilonu se vedení zoologické zahrady rozhodlo mimo jiné kvůli zkušenostem z povodní v letech 2002 a 2013. Nový pavilon je proto umístěný mimo záplavovou oblast. Původní pavilon lidoopů v dolní části zahrady nadále obývají gorilí samec Richard se svými syny Kiburim a Nuruem.

Video
Video se připravuje ...

Nový gorilí pavilon Dja si přišlo prohlédnout stovky lidí Daniel Šesták

 

Fotogalerie
40 fotografií