Asi tou nejdůležitější zprávou z nového pavilonu je, že sbližování nového gorilí samce Kisumu (25) s Duni (9), dcerou první v Česku narozené gorily Moji, jde lépe, než chovatelé čekali. „Spojení proběhlo perfektně. Sedli si vedle sebe a utěšovali jeden druhého,“ prozradil chovatel Martin Vojáček.

Jak utěšuje gorila gorilu? „Mručí na sebe, dodávají si navzájem odvahu,“ dodal. Teď už je z nich nerozlučná dvojka. Dokonce proběhly pokusy o páření. Další důležitý krok, který má dvojice před sebou, bude spojení s ostatními gorilami - se samicemi Kijivu, Shindou, Kambou a malým Ajabu, kteří se již také zabydleli ve velké expozici i výběhu. Pro veřejnost zoo nový pavilon goril slavnostně otevře již 28. září.

Co v rezervaci zažijete?

  • Fascinující atmosféru tropického deštného pralesa s typickými rostlinami i zvuky.
  • Uslyšíte lomoz pralesních termitů, zpěv ptáků, praskání větví, rachot padajícího stromu či déšť. Reálné zvuky pralesa pořídil v Biosférické rezervaci Dja v Kamerunu hudební skladatel Michal Rataj.
  • Nahlédnete do prostředí kamerunského venkova. Ten evokují např. figuríny a sošky, vyrobené domorodci.
  • Uvidíte, v čem se učí malí Afričané. „Přímo z kamerunské školy v Somalomu jsme dopravili i školní lavice. Za ně jsme jim dovezli nové,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.
  • V rezervaci nechybí ani stan strážců pralesa s předměty zabavenými pytlákům.

I tihle tam žijí

Guerézy pláštíkové

V rezervaci sdílejí guerézy pláštíkové společný prostor s gorilami. Nejen, že se dobře snášejí, ale neposedné stromové opice přinášejí do poklidného života goril rozptýlení. 

Gueréza v Rezervaci Dja.
Autor: Zoo Praha - P. Hamerník, T. Adamec

Kaloň plavý

Je nejhojnějším africkým druhem kaloňů. Může žít v koloniích až o milionu jedinců a stěhovat se na vzdálenost až 2 000 km. Stavbou těla je podobný netopýru, hlava připomíná lišku. 

Kočkodan Barazzův

Obývá mokřiny, bambusové a horské lesy ve střední Africe. Tyto úzkonosé opice jsou typické svou bílou bradkou a oranžovou čelenkou. V Rezervaci Dja budou sdílet expozici se štětkouny africkými. 

Kočkodan v Rezervaci Dja.
Autor: Zoo Praha - P. Hamerník, T. Adamec

Štětkoun africký

Tato pestře zbarvená rezavohnědá prasata jsou doma ve střední Africe v listnatých a smíšených lesích a v buši. Patří mezi oblíbené cíle lovců tzv. bushmeatu.

Štětkoun v Rezervaci Dja.
Autor: Zoo Praha - P. Hamerník, T. Adamec

Krysa obrovská

Je urostlý hlodavec, který může dorůstat až velikosti kočky. Nepatří mezi pravé myši, má totiž stejně jako křečci vyvinuté lícní torby, ve kterých si potravu odnáší do hnízda.

Krysa v Rezervaci Dja.
Autor: Zoo Praha - P. Hamerník, T. Adamec

Osinák africký

Je blízký příbuzný dikobraza, na rozdíl od něj mu však bodliny rostou pouze na zadní části hřbetu. Domovem osináků je široký pás tropické Afriky od Guineje až po Keňu.

Osinák v Rezervaci Dja.
Autor: Zoo Praha - P. Hamerník, T. Adamec

Podívejte se, jak si gorily užívají nového pavilonu:

Video
Video se připravuje ...

Nový pavilon goril v Zoo Praha za 300 milionů: Podívejte se, jak si ho gorily užívají 

Fotogalerie
58 fotografií