Výška vodní hladiny kulminovala 14. srpna 2002. Rozbouřenou Vltavou tehdy v Praze protékalo 5160 metrů krychlových vody za sekundu. V některých místech pražské zoo voda sahala i přes deset metrů nad úroveň terénu. Zatopena byla téměř polovina tehdejšího areálu. Zaměstnanci evakuovali 1029 zvířat. Přes všechnu snahu obětem zabránit nedokázali. Povodeň nepřežil např. slon Kadíra. Vážil přes čtyři tuny a byl agresivní. Hrozilo, že by mohl na volné vodě uplavat a ohrožovat veřejnost. Chovatelé ho proto museli utratit.

Gorily chovatelé uspali a na gumových člunech je převezli do bezpečí, až na mladého samce Ponga, který utonul. Nepřežily ani hrošice Barborka s Lentilkou. 

Dramatická zkušenost měla nakonec i pozitivní dopad. Zoo nyní proti velké vodě chrání val. Výš v areálu mimo zátopovou zónu pak vzniklo několik nových pavilonů a expozic světové úrovně. Ve spodní části v nivě Vltavy zůstává především ptactvo, lachtani, ale také velké šelmy. Vznikly tam kromě jiného opičí ostrovy. Staví se tu pouze lehké stavby a takové, přes které se voda přelije, aniž by je významněji poškodila.

Sloni a hroši

Stádo chobotnatců dnes obývá Údolí slonů za 346 milionů korun. Je to nejrozlehlejší taková expozice v českých zoo. Nový pavilon získali také hroši. Jeho vybudování včetně výběhů a stájí pro antilopy v sousedství přišlo na 173 milionů korun. 

Rezervace Dja

V novém pavilonu Rezervace Dja se již kromě dalších zvířat zabydlují gorilí samice Kijivu, Shinda, Kamba a malý sameček Ajabu. K nim v dohledné době přibude Duni, dcera první v Česku narozené gorily Moji, a nový chovný samec. Nový pavilon stál 300 milionů korun. Tato částka zahrnuje mimo jiné i vybudování nového vchodu do zoo nebo přístupové lávky. Pro veřejnost bude otevřen 28. září. Samci zůstávají ve „starém", jejich evakuace by ale podle ředitele zoo Miroslava Bobka neměla být v případě povodně příliš komplikovaná.

Hrdinové povodně: Bojovník Gaston

Hrdinou povodní se stal lachtan Gaston. S proudem Vltavy a Labe bojoval o život několik dnů. Uplaval více než 300 kilometrů. Na břeh se dostal až v Německu nedaleko Drážďan. Při převozu do Prahy ale zemřel na infekci plic a vyčerpání. V zoo má na památku sochu. 

Slavný Slávek

Symbolem naděje se při povodních stal hroch Slávek, který přežil dva dny v Pavilonu velkých savců, zatopeném až 1,5 m pod střechu. Chovatelé o něm 24 hodin nevěděli. Slávek přečkal na ochozu pro personál nad stáním slonů. Nad stáním nosorožců pak prorazil hlavou okno a sledoval okolní dění. Tak dal chovatelům vědět, že pohromu přežil. Dolů nakonec sešel po přistavené šikmé rampě.

Kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl vzpomíná na povodeň v roce 2002.

Kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský o povodni roku 2002.

Fotogalerie
25 fotografií