Předseda vlády Petr Fiala v úterý ve výběhu na Dívčích hradech na Praze 5 slavnostně pokřtil hříbě koně Převalského z pražské zoo. Přesně měsíc a jeden den stará klisnička dostala jméno Barunka. V životě jí pravděpodobně čekají ještě velké věci. Už příští rok by mohla zamířit do země svých předků v rámci jednoho z reintrodukčních programů Zoo Praha. Barunka by tak v kazachstánských stepích měla pomáhat navrátit divoké koně do volné přírody. 

Kůň Převalského je posledním žijícím druhem divokého koně. V polovině minulého století byl ve volné přírodě vyhuben, avšak druh se podařilo zachránit i díky pracovníkům pražské zoo. Ti v jejich záchraně sehrávají klíčovou roli, Zoo Praha vede světovou plemennou knihu tohoto druhu, vede evropský záchranný program koně Převalského a je také jedním z největších organizátorů mezinárodních převozů koní do Mongolska.

Hezké české jméno

 „Je to velká tradice v českých zemích, kůň Převalského je velmi úspěšný projekt po celá desetiletí. A já jsem rád, že mám možnost zde převzít záštitu a pojmenovat první hříbě narozené v tomto výběhu,“ řekl úvodem novinářům Petr Fiala. S ředitelem pražské zoo Miroslavem Bobkem již v minulém roce společně navštívili Kazachstán, kde s tamním ministrem ekologie podepsal memorandum o spolupráci na návratu ohrožených koní do jejich původního prostředí.

Jméno Barunka jsme vybrali, protože to je hezké české jméno, které symbolizuje mládí, dospívání naději a to je to, co toto hříbě nejspíše čeká, a myslím, že je to velmi pěkná věc,“ vysvětlil novinářům premiér Petr Fiala.

Pražská zoo z každé prodané vstupenky posílá 8 Kč na in-situ projekty, jejichž cílem je právě pomáhat ohroženým druhům a chránit přírodu. Návrat koní Převalského do Asie je jedním z těch nejúspěšnějších. „V Mongolsku, kam jsme koně přepravovali v minulé dekádě, už měli na podzim 90 potomků včetně pravnoučat. V současnosti chystáme dva projekty, jeden je na východě Mongolska, kde jsme byli nedávno vyměřovat ohrady. Ale ještě dřív proběhne návrat koní Převalského do Kazachstánu,“ řekl novinářům Bobek.

Koně Převalského jsou ve výběhu na Dívčích hradech nad pražským Smíchovem od dubna 2021. Na nezastavěnou náhorní plošinu v Praze 5 umístila zoo koně proto, aby oživila historicky významnou lokalitu. Tím, že zvířata budou spásat trávu, podle zoo zároveň na místě přispějí k dobrým podmínkám pro původní společenstva rostlin a živočichů. Lidé mohou ve výběhu spatřit sedmičlenné stádo, a to včetně hříběte Barunky.

Prostory na Dívčích hradech jsou v současnosti jediným prostorem, kde lze koně Převalského v Praze pozorovat. Z areálu zoo v Troji byla většina těchto lichokopytníků dříve přestěhována do chovné stanice v Dolním Dobřejově. Důvodem je stavba nové expozice v Troji, která bude představovat mongolskou faunu. Expozice koní Převalského zůstane v nejvyšším místě zoo vedle horní stanice lanovky a nové prostory by se podle plánů měly otevřít na jaře 2024.

Fotogalerie
13 fotografií