Startujeme bezprecedentní investiční akci, celkovou rekonstrukci vinohradského divadla. Toto divadlo za více než 100 let své existence dosud nebylo rekonstruováno, a proto bylo nutné přistoupit k celkové opravě jak technického zázemí, které pochází z doby slavného Františka Křižíka, tak samotné budovy, která je historickou památkou,“ uvedl pro ČTK náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Otevřít by se zrekonstruované divadlo mělo podle náměstka v roce 2027.

Na opravu bude město chtít získat rovněž peníze od státu, avšak podle Pospíšila musí být připraveno i na to, že ji celou zaplatí samo. „Uvidíme, jednáme. Vzhledem k tomu, že stát podpořil některé významné kulturní akce ve větších městech, tak by tu mohla být nějaká analogie, ale vidíme, jak je to obtížné. V každém případě příspěvek od státu nemůže být podmínkou rekonstrukce,“ řekl.

Příprava rekonstrukce začala před asi šesti lety. Divadlo mezitím uzavřelo smlouvy například s projektanty. Město pondělním rozhodnutím rady vstoupí do těchto smluv a převezme veškerou zodpovědnost za rekonstrukci. „Myslím si, že je to správné rozhodnutí, při stavbě, která je odhadována až na 2,7 miliardy, takovou zásadní investici má řídit magistrát,“ řekl Pospíšil.

Kromě rekonstrukce historické budovy vznikne nová scéna a zázemí, které budou v podzemí pod volným prostranstvím za budovou divadla v Římské ulici. Přístup na novou scénu by měl být historickou budovou divadla.

Dvouletá oprava

Důvodem oprav a rozšíření divadelních prostor je špatný technický stav budovy. Jeviště z roku 1926, jehož autorem je František Křižík, se nikdy nerekonstruovalo. Jeho oprava by měla trvat dva roky. Kromě jeviště je nutné opravit elektroinstalaci, sociální zařízení, ale také výzdobu včetně fresek a fasády. Divadelní sbor by měl podle dřívějších vyjádření magistrátu svou činnost při rekonstrukci zachovat. Secesní budova na náměstí Míru vznikala v letech 1905 až 1907 podle návrhu architekta Aloise Čenského. Divadlo bylo otevřeno 24. listopadu 1907 a prvním představením byla hra Jaroslava Vrchlického Godiva.

Fotogalerie
38 fotografií