Mláďata postupně proměňují vzhled. „Pomalu ztrácejí vaječný zub a pravidelně žerou hlívy ústřičné, ovoce jako fíky či papáju i čerstvé pampelišky. Postupně se zakulacují, jak se jejich krunýř stává klenutějším. Mají zkrátka chuť do života,“ uvedl Velenský.

Klíčové podle něj je, že želvy rostou bez deformací. „Přísun vápníku zajišťuje sépiová kost, kterou ochotně okusují. Náramně nám ztvrdly. Po vylíhnutí byly nezvykle měkké skoro jako nafukovací balónek. Dnes bych je tvrdostí přirovnal k ragbyové šišce,“ doplnil kurátor.

Zatím jen v zázemí

Mláďata zatím zůstávají v zázemí, aby byla co nejméně rušena. Manipulace s nimi je omezena na nutné minimum. I tak se tým kurátora Velenského dozvídá cenné poznatky ze způsobu života těchto málo prozkoumaných zvířat. Kupříkladu aktivní bývají zejména po orosení terária. Patrně v domnění, že budou růst houby, kterými se tento potravně specializovaný druh krmí.

Ohrožený druh

Želvy dlaždicovité jsou podle Červeného seznamu Mezinárodního svazu ochranu přírody (IUCN) ohroženým druhem. Příčinou je vedle ztráty přirozeného prostředí ilegální obchod na asijských trzích. Rozmnožení i chov tohoto druhu želv bylo donedávna považováno za nemožné. Pražská zoo se o to snažila 15 let.

Video
Video se připravuje ...

Nový pavilon goril v pražské Zoo Věra Exnerová

Fotogalerie
17 fotografií