„Bez nadsázky mohu říct, že za odchovem stojí patnáct let našeho snažení,“ uvedl kurátor plazů Petr Velenský. Samice houbožravých želv podle něj zoo chová od roku 2008 a až v roce 2020 zahrada dostala informaci o vhodném samci ze Zoo Taipei z Tchaj-wanu. Samce se podle Maška nedařilo dlouho najít proto, že pražská zoo je jedinou zoo v Evropě, která tento druh želv chová.

„Kýžený samec želvy dlaždicovité se do tamní zoo (na Tchaj-wanu) však dostal jako zabavené zvíře,“ sdělil Velenský. Řekl, že jeho cestu do Prahy proto zkomplikoval legislativní proces a do zoo tak dorazil loni v prosinci.

Jedna ze samic nakladla snůšku vajec na konci letošního března a dvě malé želvy se vylíhly 4. června. Zatím však zůstávají v zázemí. Úspěšné rozmnožení v Zoo Praha je podle Maška velmi důležitým počinem i proto, že pokud se odchov zdaří, může na základě toho vzniknout návod pomoci při chovu také pro další chovatelské instituce.

Želvy dlaždicovité jsou podle Červeného seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) ohroženým druhem a v Číně druhem kriticky ohroženým. Příčinou je vedle ztráty přirozeného prostředí i ilegální obchod na asijských trzích.

Fotogalerie
35 fotografií