Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí začnou už v sobotu 2. prosince. Při této příležitosti se rozsvítí i vánoční smrk, který pochází z Bertoltic pod Ralskem na Českolipsku.  Váží 4,7 tuny a na výšku má 24 metrů. Magistrátu jej udal Radek Lupoměský, kterému na pozemku rostl půl století. Byl rád, že se ho zbavil. „Když hodně foukal vítr, museli jsme přeparkovávat auta. Jsem rád, že bude pryč. Bezpečí rodiny je na prvním místě,“ svěřil se Blesku.

Strom poté odpočíval v průmyslovém areálu v Kbelích, v noci na čtvrtek ho přesunuli na Staroměstské náměstí. Ukotvit ho pracovníkům THMP zabralo několik hodin. Vánoční parádu dělá na stromě 60 obřích vánočních hvězd, které vůbec poprvé vznikly pomocí 3D tisku. Sváteční tematiku na něm navozuje přes 300 vánočních koulí, 11 kilometrů rozvěšených světelných řetězů a 100 tisíc LED žárovek. Chybět nebude vánoční hvězda na jeho špičce.

Oficiálně strom rozsvítí v sobotu 2. prosince. Už v pátek ale zaměstnanci THMP osvětlení vyzkoušeli. A ano! Po půl šesté poprvé zazářil za zvuku písně z pohádky Tři oříšky pro Popelku, která letos oslaví 50 let od natočení.

Pohádková show

Myriádou světélek bude strom zářit denně od 10. hodiny do jedné po půlnoci až do Tří králů 6. ledna, kdy trhy skončí. Sváteční jarmark zpestří speciální vizuální podívanou. Bude poblikávat na melodii Tří oříšků pro Popelku skladatele Karla Svobody (letos uběhlo 50 let od premiéry) denně každou půlhodinu od 16.30 do 21.30.

Poslouží i po svátcích

Strom letos opět poslouží i po Vánocích. Jeho dřevo bude využito pro dobrou věc v rámci žákovské truhlářské výroby. „V loňském roce jej využila střední škola na Jarově, kdy z něj žáci vyrobili nábytek pro dětský domov v Počernicích. Dříve takto vznikl nábytek pro domov seniorů,“ sdělila mluvčí Technologií hlavního města Prahy Simona Kopová.

Fotogalerie
6 fotografií