Strom měří 22 metrů a váží 4,7 tuny, podle letokruhů je padesátiletý. Vyrostl na soukromé zahradě v Pertolticích pod Ralskem. „Ve dvě hodiny ráno byl strom na náměstí postaven a pomalu usazen do cca dvoumetrové šachty. Do ranních hodin bude probíhat jeho kotvení prostřednictvím ocelových lan se závažími,“ uvedla dnes v noci Kopová.

Video
Video se připravuje ...

Cesta vánočního stromu na Staroměstské náměstí (2023) Blesk.cz - David Malík

Strom ozdobí více než osm kilometrů světelných řetězů, 50 světelných hvězd a 342 koulí. Zdobení většinou trvá několik dní. Strom bude svítit denně od začátku adventu až do Tří králů vždy od 16:00 do půlnoci.

Smrk nabídl Praze majitel pozemku v Pertolticích Radek Lupoměský. „Bylo mi líto ho rozřezat a spálit v kotli, říkal jsem si, že je krásnej a že by ještě mohl udělat radost třeba v Praze nebo někde jinde. Musel by jít dolů, protože, když hodně foukal vítr, tak jsme různě přeparkovávali auta, jednou dokonce foukalo tak, že jsme uvažovali, že půjdeme spát k rodičům, báli jsme se, že strom spadne,“ řekl již dříve novinářům. Za strom získal desetitisícovou odměnu, kterou předal ředitelce domu seniorů v nedaleké Mimoni.

Osud stromu s vánočními svátky neskončí. Větve jako tradičně poputují pražské zoologické zahradě. Z kmene nařežou pracovníci THMP prkna, která potom dají učňovskému školství k výrobě nábytku nebo drobných dřevovýrobků.

Fotogalerie
72 fotografií