Do soutěže o vánoční strom pro Prahu pro rok 2023 přišla čtyřicítka návrhů, nakonec zvítězil smrk ztepilý z Pertoltic. Jeho majitel ho přihlásil, protože měl strach, že by mohl spadnout na chalupu, ke které byl nakloněný. „Bylo mi líto ho rozřezat a spálit v kotli. Často jsem na něj koukal a říkal si, že je krásný a že by mohl udělat ještě radost,“ řekl majitel pozemku, na němž strom rostl, Radek Lupoměský.

„Když hodně foukal vítr, museli jsme přeparkovávat auta, jednou foukalo tak moc, že jsme dokonce přemýšleli, že půjdeme spát k mým rodičům. Jsem rád, že bude pryč, protože bezpečí mé rodiny je na prvním místě,“ dodal. Teď už se rodina bát nemusí - strom pracovníci THMP v sobotu po půl desáté pokáceli. 

„Strom po odříznutí váží 4,7 tuny. Na pařezové části vidíme, jak během svého života rostl. Je vidět, že strom byl poměrně často namáhaný, co se síly větru týče, ze západní strany,“ popsal na místě mistr České republiky v kácení stromů Jiří Vorlíček, který měl poražení a přípravu stromu k přepravě na starosti.

Video
Video se připravuje ...

Kácení vánočního stromu pro Prahu, Pertoltice, 25. listopadu 2023. Blesk.cz - David Malík

Strom nyní budou vázat a zajišťovat na podvalníku, kolem půl třetí odpoledne by měla souprava vyjet z Pertoltic směrem do logistického areálu v Praze-Kbelích, kam má podle harmonogramu dorazit v sobotu kolem 19:30.

V noci z pondělí na úterý vyparkovanou Pařížskou ulicí pojede tenhle strom na Staroměstské náměstí. Je to logisticky náročná operace za asistence dopravního podniku a v doprovodu policie,“ řekl předseda představenstva firmy Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek. Strom pak ozdobí více než osmi kilometry světelných řetězů, zavěsí na něj 50 světelných hvězd a 342 koulí.

Rozsvícení stromu

A jak bude rozsvěcení vánočního stromu na Staromáku vypadat? „Jako každoročně nebudeme dopředu zveřejňovat přesnou hodinu prvního rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Důvodem je bezpečnostní situace ve světě, není to však nic nového pro tento rok, toto opatření bylo v platnosti i v době před propuknutím pandemie koronaviru,“ uvedl pro Blesk mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

„Málo se o tom ví, ale stále jsme (od roku 2016) v 1. stupni ohrožení terorismem, proto se snažíme omezit shromažďování velkého množství osob na podobných akcích. Vše je řešeno s ohledem na doporučení složek IZS a dalších bezpečnostních institucí,“ vysvětlil.

10 tisíc pro důchodce

Za strom dostal majitel Radek Lupoměský 10 tisíc korun, místo, aby si je nechal, se ale rozhodl je věnovat důchodcům. „Dávám 10 tisíc do obálky a předávám je paní ředitelce místního domova důchodců, aby s nimi dobře naložila, třeba pro dárky důchodcům,“ uvedl. „Není to obvyklé a moc si toho vážím. Opravdu mě to ohromilo a udělalo mi to velkou radost. Hodně podporujeme aktivity klientů, takže nakoupíme spoustu her,“ uvedla ředitelka domova Kateřina Kapičková.

Video
Video se připravuje ...

Majitel vánočního stromu pro Prahu Radek Lupoměský, 25. listopadu 2023 Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
57 fotografií