Už poosmnácté společnost Taiko pořádá největší vánoční trhy v České republice. Trhy na Staroměstském náměstí se pravidelně řadí mezi ty nejpopulárnější a nejnavštěvovanější v celé Evropě. Na Staroměstském náměstí bude pro návštěvníky postaveno 81 prodejních stánků, které od loňské sezóny všechny prošly opravou. Některé stánky vypadají jako dostavníky, většina má pak bílou střechu evokující sníh.

Ozdůbky ze skla, slámy nebo korálků

„I letos apelujeme na kvalitu prodávaných výrobků. Návštěvníci si ve stáncích budou moct nakoupit tradiční vánoční zboží, především pak české vánoční ozdobičky vyrobené nejen ze skla, ale také ze slámy, šustí, keramiky, dřeva, korálků a dalších materiálů. Součástí tržiště bude také umělecký kovář, který předvede tradiční řemeslo a nabídne kovářské výrobky. Sortiment obohatí keramické betlémy, paličkované dečky a ubrusy, ale také háčkované hračky a další dekorace,“ popsal Jan Dell, ředitel společnosti Taiko, která trhy organizuje.

Organizátoři se letos zaměří více na ekologii i úklid celých trhů. Nově proto budou na odpadkových koších připevněny tzv. sběrače na nápojové kelímky. Návštěvníci trhů je najdou u každého koše a bude do nich možné jednoduše použitý kelímek zasunout. Posíleny budou i uklízecí čety, které budou prázdné kelímky sbírat přímo od návštěvníků.

„Nově jsme zvolili plně rozložitelná brčka a příbory od české firmy Refork. Brčka i příbory jsou vyrobené z dřevěných odpadů a dalších přírodních materiálů a svým zpracováním zachovávají maximální komfort při konzumaci,“ doplňuje Dell.

Ekologické budou i ozdoby na vánočním stromě. Na stromě se rozzáří 60 obřích vánočních 2D hvězd ve třech motivech a velikosti od 80 do 100 centimetrů, které letos poprvé vytiskla 3D tiskárna z recyklovatelného plastu. Hvězdy doplní červené i zlaté koule a rozsvítí se na něm přes 11 kilometrů světelných řetězů a 100 tisíc LED diodových žárovek. Strom bude svítit každý den od 10 do 01 hodin.

Návrat legendární pohádky

„Letošní téma je návrat domů, k obyčejnému lidství a vzájemnosti,“ řekla Blesku Eva Poláčková s firmy Decoled, která má výzdobu na starost. „A také připomeneme 50 let od premiéry Tří oříšků pro Popelku ozdobami v podobě holoubků.“ Pohádce spojené se Štědrým dnem je zasvěcena i světelná animace stromu na filmovou melodii Karla Svobody (†68). Rozsvěcovat se bude s animací na melodii Tří oříšků pro Popelku každý den vždy v půl, tedy od 16.30 do 21.30. (16.30, 17.30, 18.30, 19.30, 20.30, 21.30).

Ceny (téměř) stejné

Za kolik si vychutnáme občerstvení ve stáncích, jichž bude i s těmi s nejedlým zbožím celkem 27? „O dvacet procent náklady zvýšily cenu klobás, ostatní zůstávají zhruba na úrovni velikonočních trhů,“ řekl Blesku Jan Dell. Grilovaná klobása vyjde na 150 Kč, svařák ze svatovavřineckého na 90 Kč, čepované pivo 75 Kč, horký jablečný nápoj 70 Kč. A na gurmány čekají i šneci! Otevřené budou stánky denně od 10 do 22 hodin.

Anketa

Přijdou vám ceny na vánočních trzích v Praze moc vysoké?

Ano
Přijdou mi vcelku přiměřené
Ne, čekal/a jsem je vyšší

Chybět nebude ani bohatý doprovodný program, který letos vůbec poprvé bude i na Václavském náměstí, kde bude například na Mikuláše 5. prosince probíhat speciální program pro nejmenší. Zahájení trhů na Staroměstském náměstí bude v režii Pavla Trávníčka, který připomene letošní kulaté, padesáté výročí od premiéry legendární vánoční pohádky Tři oříšky pro Popelku. Už tradičně vystoupí různé dětské i dospělé folklórní sbory a taneční skupiny a chybět nebudou ani dětské dílny, kde si nejmenší budou moct vyrobit například vánoční přání nebo drobné ozdoby. Trhy skončí 6. ledna 2024.

Video
Video se připravuje ...

Trhy na Staroměstském náměstí už se staví (29. listopad 2023) Veronika Foltová

Fotogalerie
123 fotografií