Praha 1 nechala minulý týden v noci na čtvrtek nainstalovat značky zakazující vjezd mezi 22:00 a 06:00 do fakticky celé oblasti mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí. Cílem bylo omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že magistrát o kroku Prahy 1 nevěděl.

Městská část nám spis již předala a my jsme zahájili přezkumné řízení. Zatím nedokážeme přesně říct, jak dlouho řízení bude trvat, ale naším cílem je co nejrychlejší řešení celé situace,“ sdělil Hofman.

Hlavní město má jako nadřízený orgán nad rozhodnutím městské části přezkumovou pravomoc. Magistrátní úředníci se budou zabývat tím, zda všechno bylo v souladu se zákonem. Předseda magistrátního výboru pro dopravu Martin Sedeke (ODS) v pátek řekl, že se domnívá, že byla účelově využitá určitá část silničního zákona. „A jsem tedy přesvědčen, že takovéto rozhodnutí je nezákonné,“ řekl tehdy Sedeke.

Video
Video se připravuje ...

Zákaz vjezdu do centra Prahy, 23. listopadu 2023 Blesk.cz - David Malík

Stížnosti na hluk

Na hluk si podle radního Prahy 1 Vojtěcha Ryvoly (ANO) dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé ulice, kde se nachází velké množství nočních podniků. Vozy dopravní obsluhy, místních obyvatel či taxislužby do oblasti stále mohly vjet, ale každého mohli zastavit strážníci a zkontrolovat, že má důvod na místě být. Radní ve čtvrtek také řekl, že opatření radnice předem konzultovala s městskou policií, která je připravena zahájit kontroly. Souhlas podle něj získala radnice i od policistů.

Terčem zákazu jsou podle Ryvoly především mladíci, kteří s oblibou v noci projížděli Starým Městem v okolí Dlouhé ulice v silných vozech či tam pořádali závody. Opatření dává městské policii nástroj k tomu zahájit systematické kontroly a začít pokutovat ty, kteří vnímají noční cesty do historického centra jen jako povyražení.

Fotogalerie
36 fotografií