Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Haničku (†11) znásilnil a podřízl! „Jak se ohnula, tak to na mě přišlo,“ vysvětloval pedofilní sadista Moré (75)

/
  • Obětí sadistických choutek Zdeňka Morého se stala 11 letá Hanička z Libně. Zdeněk Moré po jejím znásilnění a vraždě putoval do vězení.
    29. listopadu 2023 ● 05:00

    Odsouzený sadistický pedofil Zdeněk Moré (75) je od poloviny letošního září znovu na svobodě. V bohnické psychiatrické nemocnici od roku 2013 prodělával ochranné ústavní léčení po tom, co si odseděl téměř čtvrt století za bestiální vraždu jedenáctileté Haničky. Skutek se odehrál v roce 1989. Jak se tehdy případ v čase vyvíjel?

    Nad ohavným činem pedofilního sadisty Zdeňka Morého zůstává lidem rozum stát dodnes. Osudného 7. června roku 1989 se jej zmocnily zvrácené choutky a pro jejich uspokojení si vyhlédl jedenáctileté děvčátko z Pražských Vysočan. Bezbranná Hanička se toho dne vydala do nedalekého sadu Ttřešňovka, aby si natrhala pár třešní. „Tak co, natrhala sis jich dost?“ zeptal se jí Zdeněk Moré. Byla to nejspíše jedna z posledních věcí, které Hanička za svůj krátký život slyšela.

    Její tělo po brutálním znásilnění a následné vraždě Zdeněk Moré odtáhl do křoví. Vyšetřovatelům později přiznal, že ho vzrušilo, když se dívka sehnula pro popadané třešně, shrnuly se jí tepláky a odhalilo se jí spodní prádlo. „Jak se pro ně ohnula, tak to na mě přišlo. V prostoru třešňovky bylo takové divné ticho a to na mě spolu s pozicí poškozené silně zapůsobilo,“ přiznal. Co vše se tehdy v sadu třešňovka odehrálo?

  • 1.

    Haničku objevil chlapec

    Sedmého června 1989 Hanička na rozdíl od ostatních spolužáků nemusela do školy. Maminka ji údajně nechala doma samotnou jen krátkou chvíli. Během ní se však dívka rozhodla, že se vydá do nedaleké třešňovky, což ale v tu chvíli nikdo netušil. Když se její maminka vrátila do prázdného bytu, okamžitě začala po Haničce pátrat.

    Pátrání dále pokračuje i v následujících dnech, z výpovědí svědků nakonec vyplývá, že se Hanička v osudný den pohybovala kolem třetí hodiny v okolí třešňovky. O dva dny později vysílá Československá televize před hlavními zprávami tříminutovou relaci o pohřešované dívce. V ní mimo jiné zazní, že na sobě pohřešovaná dívka měla modré tepláky.

     

    Zprávu zaznamenal také tehdy dvanáctiletý Tomáš D. Ten se později své matce svěřil s něčím, co se do té doby snažil vytěsnit z paměti. V pátek odpoledne kolem těla zavražděné Haničky totiž prošel. Zprvu jej prý zaujaly rozsypané třešně pod stromem a pohozená igelitová taška. Průběh vyšetřování ve své knize Démon v mém srdci podrobně popisuje Viktorín Šulc: „Napadlo mě, že se třeba utrhlo ucho tašky, a tak tam někdo ty třešně nechal. Ale pak jsem pod nějakým keřem zaregistroval modré tepláky. Hned na to jsem si všiml ruky zaťaté v pěst, ruka byla zkroucená,“ řekl tehdy Tomáš D. vyšetřovatelům.

     

    Z hrůzy se ale k tělu ani nepřiblížil: „Hrozně jsem se lekl. Došlo mi v souvislosti s taškou, že se tam muselo něco stát. Měl jsem strach jít blíž, tak jsem se už k tělu nepřibližoval,“ popsal vyšetřovatelům Tomáš.

    Obětí sadistických choutek Zdeňka Morého se stala 11 letá Hanička z Libně
    Autor: archiv Blesku, Kriminalistický ústav Praha a Archiv bezpečnostních složek

  • 2.

    Moré dívku obtěžoval delší dobu

    Nález těla odstartoval pátrání po pachateli ohavného znásilnění a vraždy. Výpovědi svědků nakonec začaly směřovat k podivnému romovi, který se měl v inkriminovaný den v okolí třešňovky pohybovat. Hančiny spolužačky vypověděly, že se zavražděné Haničce tento muž už v minulosti snažil nadbíhat.

     

    Viktorín Šulc cituje výpověď dvanáctileté Jiřiny, která si Morého zájmu o zavražděnou Haničku všimla: „Pořád se snažil dát s Hankou do řeči, dával jí poslouchat písničky z wolkmena, také jí kupoval bonbóny a sušenky. Taky věděl, kde Hanka bydlí, protože si to očíhl. Já jsem občas pro Hanku chodila do školy, viděla jsem, jak za námi chodil. Vždycky čekal tam v bazaru v ulici Novákových a potom šel za námi, třeba až k Hančinýmu domu. Dával se s ní do řeči, ptal se jí třeba, kolik je hodin.“

     

    Moré byl tři dny po činu kriminalisty vyslechnut jako svědek. Těm potvrdil, že se 7. června v třešňovce pohyboval, sdělil však, že zde potkal jen nějakého chlapce. Když mu vyšetřovatelé předložili fotografii Haničky, bez váhání prohlásil, že jí nezná a nikdy ji neviděl.

     

    Moré ze služebny 10. června odešel jako svědek, u vyšetřovatelů však vzbudil závažné podezření. Na pár dní se po podezřelém svědkovi slehla zem. Nejspíš jej ale dohnalo vlastní svědomí a k výslechu se přeci jen dostavil podruhé. Při té příležitosti už z Morého začaly padat první náznaky doznání.

    Kriminalisté našli vražednou zbraň pohozenou v potoku Rokytka nedaleko místa, kde k vraždě došlo
    Autor: archiv Blesku, Kriminalistický ústav Praha a Archiv bezpečnostních složek

  • 3.

    Doznání k ohavnostem

    Při druhém výslechu 13. června se Moré vyšetřovatelům svěřil, že odjel do Děčína za svou babičkou. V Děčíně se ale dozvěděl, že je jeho babička ve vážném stavu v nemocnici. Ve špatném rozpoložení se proto měl toulat městem, až se rozhodl pro návrat do Prahy. „Hnalo mě to zpátky, jelikož jsem si uvědomil věc, kterou jsem provedl,“ sdělil podle knihy Viktorína Šulce vyšetřovatelům.

     

    Zanedlouho měli kriminalisté doznání na stole. Moré uvedl, že 7. června v třešňovce skutečně viděl Haničku na třešních. „Zeptal jsem se jí, jestli má hodně třešní. Jo, odpověděla mi,“ vyprávěl. Zvrácené choutky se jej zmocnily ve chvíli, kdy se dívka sehnula pro rozsypané třešně. „Jak byla v předklonu, zahlídnul jsem její kalhotky. V tom to na mě přišlo. Stála ke mně zády, potichu jsem se přiblížil, chytil jsem jí pod krkem, loktem jsem jí přitisknul krk a silně přitlačoval. Ona se mi nějak nebránila,“ popsal Moré.

    Jedenáctiletou Haničku odtáhl do křoví, kde dívku bestiálně zamordoval. V knize Démon v mém srdci jsou Morého ohavnosti uvedeny tak, jak je sám sdělil policistům: „V křoví jsem jí položil na zem a začal ohmatávat přes tepláky. Byla při vědomí, trochu dýchala, ale nemluvila. Jak jsem jí ohmatával, tak mi stouplo přirození. Stáhnul jsem jí kalhotky i tepláky ke kolenům, sundal jsem si kalhoty a šel jsem do ní.“ Pramálo mu záleželo na tom, že dívce způsobil bolestivá krvavá zranění.

     

    Poté co během těchto zvěrstev Moré vyvrcholil, zmocnil se jej strach, že Hanička napadení nahlásí. Proto se rozhodl, že Haničku zavraždí. „Bodl jsem ji proto někam nožem pod ucho a pak taky řezal po přední straně krku,“ přiznal se Moré.

     

    U výslechu také podotkl, že jej dospělé ženy nevzrušují, proto se chodil do třešňovky ukájet při pohledu na malé děti: „Chodím do třešňovky, kde se dívám na děti a přitom onanuji. To ale dělám tak, aby to nepoznaly.“

    Zdeněk Moré při rekonstrukci svého hrůzného činu ukazuje kriminalistům jak se vražda odehrála.
    Autor: Kriminalistický ústav, Archiv bezpečnostních složek

  • 4.

    Trestu smrti unikl o vlásek

    Vyšetřování se mohlo posunout. Kriminalisté zamířili společně s Morém v poutech k potoku Rokytka, na jehož dně se měla nacházet vražedná zbraň – sadařský nůž. Moré mezitím stihl ještě otočit a snažil se tvrdit, že si doznání vymyslel ze strachu. Ovšem při prohledávání Rokytky jakoby znovu prozřel a kriminalisty s magnetem navedl na přesné místo, kde nůž pohodil.

    Zdeněk Moré během výkonu ústavní léčby v Bohnické psychieatrické nemocnici
    Autor: archiv Blesku, Kriminalistický ústav Praha a Archiv bezpečnostních složek

    Žaloba Morému vyměřila nejpřísnější trest, za bestiální vraždu měl zaplatit vlastním životem. Díky probíhající změně režimu byl ale tento trest zrušen, a tak první rozsudek poslal Morého za mříže na doživotí. Odvolací soud ale tento verdikt změnil a Morého poslal za mříže na 25 let. Trest si odseděl, z vezení se dokonce dostal o rok dříve, soud mu ovšem nařídil ochranné ústavní léčení v Bohnicích.

    V Bohnicích Moré strávil dalších deset let. Jak se Blesku podařilo zjistit, Obvodní soud pro Prahu 8 13. září letošního usnesl, že ústavní léčba naplnila svůj účel. „Po prostudování spisových materiálů, dospěl soud k závěru, že ústavní část léčby uvedeného pacienta splnila svůj účel, a proto se přeměňuje na léčbu ambulantní. Ochranné léčení není trest, ochranné léčení trvá tak dlouho, dokud nesplní svůj účel. V tomto případě splnila svůj účel forma ústavní a to znamená, že ochranné léčení pokračuje, ale pouze ambulantní formou,“ řekl Blesku Petr Novák, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 pro věci trestní.

     

    V 75 letech se tak z Morého stal znovu svobodný člověk, za svůj život strávil omezen na svobodě 53 let. Ještě než spáchal vraždu jedenáctileté Haničky, byl Moré několikrát trestán pro majetkovou trestnou činnost a výtržnictví.

    Fotogalerie
    20 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 11

Martin Samec: Rodiče měli zabít toho pedofila a pak toho kdo ho pustil

(10. 12. 2023 11:52)

Martin Samec: Zabit

(10. 12. 2023 11:51)

beda88: jak to říkal Venca Flaška? že pravda a LÁSKA, musí zvítězit? tak asi takhle. rád bych byl u toho, když jeho amnestovaný kamarád zabil v nemocnici nemluvně a ukryl jej pod postel. Vena si pak pozval rodiče miminka na Hrad a něco s nimi projednával. to se mu povedlo. 👎

(29. 11. 2023 13:30)

BobyNo1: Měli ho popravit příbuzní té holky, když selhal stát.

(29. 11. 2023 08:40)

Uživatel_5620193: Kdo měl tu odvahu a podepsal k propuštění,je výléčený ? Je bezpečný? Neznám pedofila který by se vyléčil,tam pomůže jedině kastrace.Tak tedy má kastraci?.

(29. 11. 2023 07:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy