Trestu smrti, který za vraždu školačky navrhovala žaloba, unikl tehdy 41letý Moré jen o vlásek. Ještě před soudem v roce 1990 byl tento trest zrušen, a tak sadistický pedofil dostal doživotí, které odvolací soud změnil na 25 let. Po téměř čtvrt století v kriminále sice sundal vězeňský mundůr, ale z basy zamířil rovnou do bohnické psychiatrické nemocnice. V ní až do letoška prodělával ústavní sexuologickou léčbu. Obvodní soud pro Prahu 8 ho letos 13. září z léčebny propustil.

„Po prostudování spisových materiálů, dospěl soud k závěru, že ústavní část léčby uvedeného pacienta splnila svůj účel, a proto se přeměňuje na léčbu ambulantní. Ochranné léčení není trest, ochranné léčení trvá tak dlouho, dokud nesplní svůj účel. V tomto případě splnila svůj účel forma ústavní a to znamená, že ochranné léčení pokračuje, ale pouze ambulantní formou.,“ řekl včera Blesku Petr Novák, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 pro věci trestní.

Udal se, nic netajil

Osudného 7. června 1989 se Hanička vydala do sadu na dozrávající třešně. Dívka na žebříku neunikla Morého pozornosti. „Tak co, natrhala sis jich dost?“ oslovil školačku. Vyšetřovatelům později přiznal, že ho vzrušilo, když se dívce shrnuly tepláky a odhalilo se jí spodní prádlo. Když pak na zemi chtěla posbírat popadané třešně... „Jak se pro ně ohnula, tak to na mě přišlo. V prostoru třešňovky bylo takové divné ticho a to na mě spolu s pozicí poškozené silně zapůsobilo,“ přiznal. Pak dívku zezadu chytil do kravaty a odtáhl ji křovinami o kus dál. Tam ji svlékl, znásilnil a podřízl sadařským nožem. Nakonec ji opět oblékl a ukryl do křoví. Nůž hodil do nedalekého potoka. Krev si z rukou olízal. Tvrdil, že mu bylo nepříjemné, jak se mu lepí prsty, ale podle znalců to souviselo s jeho deviací.

Haničku o dva dny později našel spolužák. Moré se po pár dnech na polici přihlásil sám. Policie ho od samého počátku podezírala. Podle dětí chodíval do sadu často, obnažoval se před nimi a ukájel.

Vzrušovalo ho násilí

U Morého znalci diagnostikovali pedofilii, sadismus, slaboduchost a těžkou poruchu osobnosti. V jeho bytě kriminalisté našli fotografie, na nichž byla žena s výrazem strachu a na druhé muž s podříznutým krkem. Nad nimi se Moré uspokojoval. Také proto se experti přiklonili k názoru, že Haničku nezavraždil ze strachu z odhalení, ale kvůli vzrušení.

Kriminalisté našli vražednou zbraň pohozenou v potoku Rokytka nedaleko místa, kde k vraždě došlo
Autor: archiv Blesku, Kriminalistický ústav Praha a Archiv bezpečnostních složek

Moré se dokonce nechal slyšet, že se s bezmocnou Haničkou pokoušel napodobit jednu z těchto fotografií: „Vzpomněl jsem si na obrázek, který mám doma. Je na něm ležící žena a muž, který má v ruce nůž. Ta žena je celá od krve. Vytáhl jsem nůž, který jsem měl v kapse kalhot. Takový nůž s ohnutou čepelí jako mají sadaři. Otevřel jsem ho. Bodl jsem ji s ním někam pod ucho do krku a pak jsem ji řízl. Přejel jsem po přední straně krku. Když jsem na ruce uviděl a ucítil teplou krev, opět jsem se udělal. Ona na to nereagovala, prostě jen ležela na zemi a nehýbala se,“ řekl tehdy Moré kriminalistům podle serveru Idnes.cz.

Odsouzený pedofil se tedy nakonec na svobodu dostal v 75 letech. Za svůj život byl souzen a trestán v celé řadě případů, dokonce hned na několika místech po celém Česku. Ve většině těchto případů se jednalo o vloupání a krádeže. V součtu Moré strávil více než polovinu života za mřížemi, aktuálně za sebou má 53 let ve výkonu různých trestů, včetně ochranného léčení v Bohnicích.

Morého pobyt v Bohnicích

V bohnické léčebně navštívil Morého v roce 2014 redaktor Blesku. Podle jeho svědectví Moré působil odevzdaně: „Působil poněkud odevzdaně, snad jakoby už zapomněl, jak strašný a brutální čin spáchal a jak dlouho byl v chládku,“ popsal reportér. Ten se ho ptal mimo jiné na to, jestli ostatní v ústavu vědí, proč tam Moré skončil. „Chodíme na kroužky, kde mluvíme o tom, proč tu jsme, nemá cenu něco zapírat,“ odvětil mu Moré.

Zdeněk Moré během výkonu ústavní léčby v Bohnické psychieatrické nemocnici
Autor: archiv Blesku, Kriminalistický ústav Praha a Archiv bezpečnostních složek

Soud každé dva roky přezkoumával, zda důvody pro ústavní léčení u Morého přetrvávají. Podle svědectví reportéra Blesku si Moré žádné velké naděje nedělal: „Za rok bude zase soud a pak se uvidí,“ řekl mu tehdy Moré. „Žádné plány nemá, co bude dělat neví,“ popsal své dojmy z odsouzeného pedofila reportér Blesku.

Video
Odemknout video

Luis Garavito: Pedofil, nekrofil a sériový vrah, který se přiznal k zavraždění asi 140 osob Videohub

Fotogalerie
15 fotografií