Motiv svého činu obžalovaný Ivan P. vysvětluje velmi rozpačitě. Při výslechu na policii jednak uvedl, že se bál o vlastní život, a proto se chtěl prý dostat do vězení, kde by podle jeho slov byl v bezpečí. „Zničehonic jsem dostal strach, že mě chtějí zabít, tak jsem si řekl, že bude lepší být ve vězení. Nevím, kdo měl být ten, před kým jsem chtěl do bezpečí,“ uvedl mladík při výslechu. Zároveň se přiznal, že zamýšlel odcizit vozidlo poškozeného a v zahraničí jej prodat na náhradní díly.

Během pobytu ve vazbě se proto duševním zdravím Ivana P. zabývali soudní znalci. U soudu již zazněly výpovědi znalkyň z oboru psychologie a psychiatrie. Podle závěru jejich posudku byly u mladíka v době činu zachovány rozpoznávací a ovládací schopnosti. „S kolegyní jsme došly k závěru, že posuzovaný netrpí a ani v předmětné době netrpěl žádnou duševní poruchou v pravém slova smyslu, tedy psychózou. Konstatovaly jsme problematiku drog, osobnosti a forenzně nevýznamné organické znaky,“ uvedla znalkyně Gabriela Leblová.

Nereálné zvuky a hlasy

V pondělí se ke slovu ale dostali znalci, kteří jsou opačného názoru. Podle psychiatra Jakuba Šimka trpí Ivan P. paranoidní schizofrenií. „U posuzovaného jsme diagnostikovali onemocnění, které je chronické a dochází k epizodickému průběhu, to znamená, že může být i období kdy je tento člověk bez příznaků,“ konstatoval znalec Šimek. Onemocnění se podle znalce projevuje halucinacemi a bludnými myšlenkami: „Je přesvědčen o úporném jednání jeho okolí proti jeho osobě, ať už ze strany známých nebo rodičů. Slyší zvuky nebo hlasy, které nejsou reálné, ale může podle nich jednat. Vlivem onemocnění u něj dochází k dezintegraci myšlenkových procesů,“ uvedl Šimek.

Psycholog Jiří Michalec, jenž se na posudku také podílel, poté doplnil, že na osobnosti Ivana P. se podílí hned několik negativních faktorů. „Sbíhá se u něj jednak úraz hlavy, který utrpěl, kognitivní deficit, dozvuk užívání psychoaktivních látek, nízká inteligence a ne příliš dobré sociální zázemí,“ uvedl u soudu Michalec. Z provedených testů pak vyplynulo, že IQ Ivana P. je nižší než 85.

Obě dvojice znalců se proto při dalším hlavním líčení setkají, aby soudu vyjasnili rozpory v jejich posudcích. „Nemáme za to, že lze případ uzavřít na základě toho, co jsme izolovaně slyšeli od jednotlivých znalců, ať tím, či oním směrem. Považujeme za důležité, aby se zde znalci setkali vedle sebe a aby si přečetli své posudky,“ pronesl závěrem pondělního líčení předseda soudního senátu Michal Roubíček.

Za vraždu, k níž se Ivan P. od počátku přiznává, mu hrozí trest 12 až 20 let za mřížemi. Přiznává také, že se skutek měl odehrát tak, jak jej popisuje obžaloba. Podle ní si měl řidiče objednat od náhodného kolemjdoucího v centru Prahy. Když auto dojelo na objednané místo na Černém mostě, vytáhl Ivan P. předem připravený nůž a ze zadního sedadla na řidiče zaútočil. Řidič se snažil bránit a uchopit nůž za čepel, vzdorovat se mu bohužel nepodařilo. Obžalovaný Ivan měl pak jeho tělo pohodit v Bryskově ulici s autem ujet. Na nedaleké čerpací stanici jej zadržela policie během toho, jak se zakrvácený snaží auto vyčistit.

Fotogalerie
45 fotografií