Školou povinné děti se nejspíše radují, s velkou pravděpodobností je čeká prodloužený víkend, všichni ostatní ale mají spíše vrásky na čele. Školské odbory na pondělí 27. listopadu vyhlásily celodenní stávku, do které se podle posledních odhadů zapojí více než 50 % škol napříč Českou republikou. Od mateřských až po vysoké.

„Rozhodli jsme se pro celodenní stávku s tím, že v zařízeních a provozovnách, kde to nelze, protest viditelnou formou podpoří. Znamená to, že se na den přeruší práce. Bude záležet na tom, jestli se do toho zapojí celá škola, nebo jenom někteří zaměstnanci – pak bude na řediteli, jak zajistí provoz,“ vysvětluje místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

O platy kantorů nejde

Podle ministerstva školství je potřeba omezit růst počtu pracovních pozic ve školství, což s sebou logicky ponese i menší počet hodin. S tím však školy zásadně nesouhlasí.

Školy jsou financovány na základě počtu odučených hodin (kolik vykáže hodin, tolik učitelů a jejich úvazků dostane proplaceno). Maximální počet těchto hodin je dán koeficientem PHMAX (počet hodin maximálně). Tento koeficient vychází z ročníku, počtu dětí ve třídě, charakteru školy. Díky těmto možnostem může škola půlit cizí jazyky, etiky, pracovní činnosti, hudební výchovy. Také díky nim je možné mít některé hodiny v režimu tandemu. Tandemové hodiny jsou skvělé nejen pro možnost individualizace práce, ale také je to skvělá forma pro sdílení zkušeností mezi pedagogy. Pokud se sníží počet hodin PHMAXu o 5 procent, budeme muset snížit počet maximálně odučených hodin na třídu cca o 2 hodiny týdně, tj. zrušit půlený předmět či tandem,“ vysvětluje Jan Horkel ředitel ZŠ Pod Žvahovem na Praze 5.

„Zamýšlené omezení pozic nepedagogických pracovníků, tedy například kuchařek či uklízeček, ohrozí každodenní fungování škol. Vzdělávání musí být prioritou, a to nejen v prohlášeních vlády, ale zejména ve finanční podpoře,“ dodává místostarostka Prahy 7 Hana Šišková (Praha Sobě), která má oblast školství na starosti. 

Anketa

Podporujete celodenní výstražnou stávku učitelů?

Ano, plně ji podporuji
Ne, učitelé nemají důvod si stěžovat
Chápu její důvody, ale celodenní výstražná stávka je nyní moc radikální

„Vezměte si dovolenou”

Uzavřené mateřské a základní školy představují i komplikaci pro rodiče, protože takhle malé děti nemohou zůstat doma samy. „Řešení tedy budou muset rodiče hledat individuálně. Některé školy již předem avizují, že pro mladší děti zajistí hlídání ve školní družině, jinak je třeba využít nástroje, které nabízí zaměstnavatel, tedy například možnost home office, sick day či si vybrat jeden den dovolené, pokud ještě zaměstnancům zbývá,“ radí Ondřej Preuss z www.dostupnyadvokat.cz

Libor Skala - ředitel Masarykovy základní školy
Autor: Blesk:Jakub Poláček

Podpora, ale i úplně zavření

Do stávky se chystají zapojit i školy v hlavním městě, podle vyjádření radnic, které jsou zřizovateli mateřských a základních škol, za rozhodnutím ředitelů stojí, a to ať se rozhodnou pro stávku či nikoli. Velká část základních škol z oslovených městských částí se chystá do stávky zapojit. Někde se školy uzavřou úplně, někde pouze stávce vyjádří podporu.

„Podle informací, které máme v současné době z našich škol k dispozici, se z celkového počtu 63 pracovišť v rámci 40 škol plně zapojí do stávky s uzavřením provozu devět základních škol z 21, které zřizuje MČ Praha 4, a 2 MŠ. V ostatních školách bude probíhat provoz v omezeném režimu,“ informoval Blesk mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Stávkovat ve velkém se bude v Praze 3. „Podle informací, které nyní máme k dispozici, stávku formálně podporuje všech 16 mateřských škol v naší městské části. Ve dvou z nich se dosud ke stávce připojil pouze minimální počet pracovníků. Tyto dvě školky by tak v protestní den měly zůstat otevřené, všechny zbývající školky toho dne naopak nebudou v provozu. Na základních školách, které zřizujeme, má stávka rovněž podporu. Ve stanovený protestní den tak bude z důvodu zaměstnanecké stávky uzavřeno všech deset našich základních škol,“ sdělil Blesku mluvčí žižkovské Jiří Hannich.

Většina základních škol plánuje stávkovat například i na Praze 5, 6 a 7. V jaké podobě se školy do stávky zapojí, musí ředitelé rodičům ohlásit nejpozději ve středu 22. listopadu.

Video
Video se připravuje ...

Šéf Pedagogické komory: Vláda hodlá šetřit na dětech, je třeba se ozvat. Učitelé jsou připraveni stávkovat Pavlína Horáková

Fotogalerie
9 fotografií