Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ředitel základky pro Blesk: Hrozí, že dětem nebude mít kdo uvařit. Zaměstnance jsem od stávky neodrazoval

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. listopadu 2023
20:20
Autor: hol, ČTK - 
21. listopadu 2023
14:30

Školské odbory oznámily celostátní stávku základních, středních i mateřských škol na 27. listopadu. Chtějí tím dotlačit vládu Petra Fialy, aby do školství dala víc peněz, jinak podle nich hrozí odchod učitelů i dalších nepedagogických  zaměstnanců. Jak se škol tato stávka dotkne? Změní něco? Co školy vlastně po vládě požadují? A co vše musí před takovou stávkou zajistit?  O tom v dnešním Epicentru promluvil ředitel jedné z největších základních škol v Praze, Libor Skala.

Masarykova základní škola v Újezdě nad Lesy je jednou z mnoha škol, které se zapojí do stávky. V pondělí 27. listopadu tam neusedne do lavic 1130 žáků, do práce nepřijde okolo 160 zaměstnanců, především učitelé, ale i kuchařky, uklízečky, družinářky a další. Podle ředitele školy Libora Skaly nejde jen o stávku za vyšší platy učitelů.

Peníze jim vzít nemůžou!

„Jde o kvalitu vzdělávání, která se pochopitelně promítne na našich žácích, na našich dětech a tím pádem bude mít vliv i na budoucnost jako takovou,“ řekl v Epicentru Libor Skala, s tím že kope za školu jako tým a rozhodně se podle něj nesmí zapomínat na provozní zaměstnance, bez kterých by škola nemohla fungovat.

„Dovedu si představit, že pokud se na ty jejich platy, například kuchařek, nějakým způsobem sáhne, tak to může znamenat i odchod některých z nich a může dojít i k situaci, kdy těm dětem nebude mít kdo vařit,“ upozornil.

Sdílení asistentů pedagoga

Problém pro výuku dětí by podle Skaly znamenalo i snížení počtu asistentů pedagoga, kterého některé děti opravdu potřebují.

„V té třídě je v podstatě druhý učitel a v některých případech by skutečně ta výuka nemohla vůbec fungovat. Pokud dojde ke snížení počtu asistentů na školách, tak případně dojde k tzv. sdílení, že bude na jednoho asistenta více dětí, tak to ovlivní jak vzdělávání těch dětí, které asistenta napsaného mají, a tak samozřejmě i těch dětí ostatních,“ dodal ředitel školy, který na plánovanou stávku upozornil rodiče s dostatečným předstihem a jak sám tvrdí, nevole se od nich nedočkal.

„Veškeré reakce, které jsem zaznamenal, ať už to bylo na sociálních sítích nebo přímo, že mi rodiče napsali email, tak byly podporující, že sice jsme jim radost neudělali, ale že to chápou, že nám drží palce. A za to jim chci poděkovat“ uzavřel Skala.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chce dnes představit návrhy, které by měly přinést do rozpočtu na vzdělávání dodatečné peníze. Večer po jednání se má ještě  sejít i s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem. Ministr dříve uvedl, že by do rozpočtu rád získal ještě asi pět miliard korun. 

Ministr stávku neodvrátil

Hrozbu stávky neodvrátilo ani podvečerní jednání ministra školství Mikuláše Beka (STAN) se šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem.  Bek uvedl, že rozpočet českého školství na příští rok se nezvýší a rozhodnutí o protestu je na odborech.

Po jednání s Dobšíkem zopakoval, že vláda je připravená zvážit převedení čtyř miliard korun do rozpočtu školství z rozpočtové rezervy, ale až počátkem příštího roku po bilanci letošního státního rozpočtu a čerpání evropských fondů. Peníze by tak měly být připravené při rozepisování rozpočtů jednotlivých škol na konci ledna, dodal.

y1xcvbnm ( 21. listopadu 2023 22:28 )

tak už něco pamatuji ale školu na dvě směny tedy ne

okko ( 21. listopadu 2023 21:42 )

Jo jenže ty děti co by brzdily byly tenkrát na zvláštních školách. Díky inkluzi jsou teď na ZŠ - dcera jich má ve třídě 6 z dvaceti - přičemž dva stále počítají v páté třídě na prstech a neumí si ani zavázat tkaničku. Zkuste tohle něco naučit.

istyl ( 21. listopadu 2023 21:16 )

Ja bych take za ty penize nevaril...rikam, ze by jste si museli nosit kastrulky...

lucie13 ( 21. listopadu 2023 19:46 )

Za komunistů nás bylo až 36 ve třídě, u silných ročníků 76/77 nás bylo 6 paralelních tříd a učitelé učili na 2 směny, nebylo totiž místo pro tolik dětí. Takže jeden týden škola od 8-12 a další týden 13-17 hod. Zbytek času v družině. Rodiče jsme viděli hlavně o víkendu.
A učitelé nedržkovali, učili.
Teď jsou všichni ze všeho hned zralí na psychiatra, i když mají o desítky méně žáků ve třídě.
Problém jsou hlavně žáci inkluze a kteří neovládají vyučovací jazyk. Brzdí celou třídu a učitel může být sebelepší, ale žáka, který se nedokáže přizpůsobit školnímu řádu a nesplňuje vzdělávací požadavky, protože má mentální problém, těžko něco pořádně naučí. Na to byla dříve zvláštní škola. Jednonohý těžko předběhne žáka, který má 2 nohy. Žáci s hendikepy všeho druhu nikdy nezažijí pochvalu, protože ať se budou snažit sebevíce, těžko doženou normálně a nadprůměrně nadané žáky.
Kvalita výuky a požadavky šly hodně dolů.
Spolužačka ze stejného ročníku měla mámu kuchařku a nadávalo má to, že má k večeři to samé co bylo k obědu. Tato praxe určitě funguje i teď, jen jsou ty blafy předražené.

EM1234 ( 21. listopadu 2023 19:40 )

Já nevím, ale copak je to dnes za děti. Nás bývávalo ve třídě 40, žádný pomoicník a šlapalo vše jak hodinky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa