Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Česko čekají 27. listopadu velké protesty: Středula popsal důvod stávky, odbory chystají pochod

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. listopadu 2023
12:52
Autor: Pavlína Horáková, ČTK - 
13. listopadu 2023
12:05

Demonstrace, protesty i stávky – to vše čeká Česko 27. listopadu. „Jsme nespokojeni se situací v České republice a nejsme sami, ta situace je opravdu dramatická," uvedl v Epicentru Blesk Zpráv předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Odboráři se chtějí domluvit, jsou ale připraveni být tvrdší. Odbory chystají 27. listopadu v Praze pochod proti krokům vlády s demonstrací na Malostranském náměstí. Magistrátu hlásí několik tisíc účastníků.  

  • Odbory chystají na pondělí 27. listopadu v Praze protestní pochod proti krokům vlády a demonstraci na Malostranském náměstí nedaleko Sněmovny.
  • Počítají s účastí několika tisíc odborářů.
  • Svůj den protestů pořádá 27. listopadu Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Kritizuje vládní konsolidační balíček, nezvyšování platů ve veřejné sféře či návrhy změn penzí.
  • Školské odbory připravují celodenní stávku za růst výdělků a víc peněz pro školství.
  • Ke stávce vyzývá nejpočetnější svaz KOVO, podporují ho čtyři průmyslové svazy a odboráři Škoda Auto.
  • „V rámci Dne protestů se po celé republice uskuteční mnoho různých akcí. Jednou z nich bude i společná demonstrace Za lepší budoucnost ČR, která se uskuteční na Malostranském náměstí,“ uvedla ČMKOS na svém webu.
  • Členy a členky odborů svolává ve 12:00 na náměstí Jana Palacha. Odtud by měli ve 12:30 vyrazit přes Mánesův most, Klárov, Letenskou, Josefskou a Mosteckou na Malostranské náměstí, kde má od 13:00 začít demonstrace. Pořadatelé magistrátu ohlásili 1500 účastníků.
  • Akci na Malostranském náměstí a v Mostecké a Karmelitské ulici chce mít i Asociace samostatných odborů (ASO). Magistrátu nahlásila 5000 odborářů.
  • Předáci ČMKOS, ASO a svazu KOVO se chtějí v úterý sejít a akce koordinovat.

Jedním z kroků v sérii plánovaných protestů je i celodenní stávka ve školství, kterou vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství. Středula zdůrazňuje, že jde o krok pro budoucnost dětí a proti snižování finančních prostředků.

„Velké téma se také týká kuchařů, kuchařek, školníků, kteří mají propad kolem 20 % jejich reálných příjmů. To je přeci k nežití, co za to dostávají a stát to platí z našich daní,“ dodal.

Středula se vyjádřil k obavám rodičů ohledně protestu ve školách. Ujišťuje je, že stávka škol nepotrestá rodiče a zdůrazňuje, že cílem není zatěžovat rodiny, ale upozornit na problémy ve vzdělávání: „Rodiče by mohli být potrestáni v případě, kdyby to, co vláda dělá v oblasti vzdělávání,  pokračovalo dál, tím ty rodiče potrestá úplně neuvěřitelně.„

Syn na demonstraci?

I já mám školou povinné dítě a taky musíme řešit s manželkou, jak to uděláme dvacátého sedmého a určitě to vyřešíme, protože tady to snížení komfortu v jeden den je rozhodně lepší, než očekávat velký problém ve vzdělávání, když ještě bude procházet vzdělávací soustavou,“ podpořil Středula postoj škol a  také zdůraznil, „že oni nebojují jenom sami za sebe. Musím ocenit, že učitelé jednoznačně dávají najevo, že jsou solidární se svými kolegy v nepedagogických profesích, kteří mají opravdu velmi nízké platy a vláda dlouhodobě dává najevo, že pro ně nejsou těmi vyvolenými.“

Středula přiznal, že s manželkou zvažovali i variantu, že by syna vzal s sebou na demonstraci. „To ale nepovažuju za tu nejvhodnější formu, přece jenom je to devítiletý mladý muž, takže to není ta nejvhodnější forma,“ shrnul Středula.

Největší odborový svaz KOVO, plánuje stávky v různých odvětvích. K nim se přidají i odboráři mimo KOVO, jako třeba zaměstnanci Škody Auto nebo odboroví pracovníci ve státních orgánech. „Paleta akcí bude veliká, od celodenní stávky po různé formy podpory,“ sdělil Středula.

Kdo nebude stávkovat?

Ne všechny odbory mohou stávkovat. „Například odborový svaz hasičů, což je odvětví, kde se nemůže stávkovat z logických důvodů, volí různou formu podpory. Dají najevo, že s těmi požadavky souhlasí, a podporují všechny aktivity. Někteří se zúčastní demonstrace, někteří, protože slouží, tak to vezmou takovou formu, která jasně ukáže, že jsou na straně těch, kteří třeba budou stávkovat nebo se zúčastní demonstrace,“ vysvětlil Středula a poukázal i na situaci lidí v bezpečnostních složkách: „Ti jsou na tom podobně, to znamená od celníků počínaje, přes policisty, vězeňskou službu, ti samozřejmě musí sloužit a není možné, aby se svá pracoviště opustili, takže budou používat jinou formu podpory.“

Bezzubé odbory?

Na otázku, zda vnímá odbory jako bezzubé, Středula reagoval slovy, že pokud někdo tvrdí, že odbory nemají sílu, mohou protesty ještě zesílit. „Budou ještě drsnější a tvrdší, ale to záleží na politicích, jakým způsobem v tomto budou jednat,“ dodal s tím, že jejich prioritou je najít společné řešení bez jakékoliv eskalace protestů.

 „My jsme připraveni na všechno, ale není to přání, protože když bych jen tak řekl, že ano, jsme, tak to vypadá, jako bychom si to přáli. My se snažíme vyjednávat, my se snažíme udělat vše pro to, aby to tak nebylo, ale jestliže tato vláda si myslí, že už to jinak nemůže zvládnout, tak ať to dá vládě jiné,“ vyzval na závěr pořadu Středula vládní představitele.

stoura ( 14. listopadu 2023 06:26 )

Doposud to nepochopila a ani nechce pochopit!!

OFF-LlNE ( 13. listopadu 2023 19:25 )

Jenže ti s pedagogickým vzděláním jsou většinou mimo školství, třeba na úřadech, protože si víc vydělají.

UFO1 ( 13. listopadu 2023 18:04 )

Ve školství by v prvé řadě měli odejit lidé bez pedagogickeho vzdělávání, je to otřesné,co predvadi

OFF-LlNE ( 13. listopadu 2023 16:28 )

Čím hůř pro lidi, tím líp pro Středulu (KSČ).

Dana Nagyova ( 13. listopadu 2023 15:22 )

Presne tak, tato vlada si mysli, ze kdyz ma ve snemovne vetsinu hlasu, nikdo na ni nema.Snad pochopi,ze musi hajit zajmy obcanu a ne vlastni koryta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa