Členové odborů přerušili práci v polovině července. Požadovali zvýšení minimální mzdy, podíl na příjmech ze streamovacích služeb a ochranu před svým nahrazením "digitálními replikami" vytvářenými umělou inteligencí (AI).

Podle odborů se vyjednavači předběžně dohodli na nové smlouvě s Aliancí filmových a televizních producentů (AMPTP), tedy sdružením hájícím zájmy velkých studií, streamovacích služeb a produkčních společností. Průlom znamená, že Hollywood bude moci poprvé od května rozjet plnou produkci, jakmile členové odborů v nadcházejících týdnech odsouhlasí ratifikaci dohody.

Protest herců, podobně jako v případě scenáristů, souvisí s platovými podmínkami při práci pro streamovací služby, které jsou podle umělců výrazně horší než tomu bylo u tradičních televizních produkcí. Za oběma stávkami jsou také obavy z nahrazování lidské práce obsahem generovaným umělou inteligencí. Herce znepokojuje, že studia by díky pokroku AI mohla manipulovat s jejich podobiznami nebo nahrazovat lidské herce digitálními obrazy.

Členové odborového svazu scénáristů se vrátili k psaní scénářů koncem září. Kvůli pokračující stávce herců však bylo mnoho produkcí stále bez práce. Podle odhadu Milken Institute stálo přerušení práce v Hollywoodu Kalifornii více než šest miliard USD (138 miliard Kč).

Přerušení práce v Hollywoodu přimělo televizní stanice zaplnit své podzimní vysílání reprízami, soutěžními pořady a reality show. Filmová studia pak musela odložit premiéry a natáčení řady snímků, včetně filmu Duna: Část druhá, nejnovějšího dílu Mission: Impossible a hraného remaku animované klasiky od Disneyho Sněhurka, uvedla agentura Reuters.

Video
Video se připravuje ...

Jean-Claude Van Damme (63) v Praze: Úsměvy, podpisy a nadšení z obrazu! Blesk TV

Fotogalerie
8 fotografií