Zdraví nebezpečný azbest se dříve masivně využíval ve stavebnictví jako žáruvzdorný materiál. V hotelu se podle hygieniků nacházel ve vzduchotechnice v části menší budovy ve vnitrobloku hotelu. „V dané záležitosti byly z pohledu Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP) dodrženy veškeré právními předpisy vyžadované náležitosti a povinnosti,“ uvedli hygienici. V hlavní budově hotelu se již sanace azbestu uskutečnila.

Kvůli odstranění azbestu se neučilo

Práce se uskutečnily ve čtvrtek a v pátek bez přítomnosti žáků základní školy, kteří byli na výletech. Likvidaci provedla firma EKOLSAN a práce kontrolovala mimo jiné i soudní znalkyně Zoja Guschlová, podle jejíhož vyjádření byly rovněž v pořádku. „Vnitřní prostředí učeben bylo prokazatelně zdravé po celou dobu probíhající sanace azbestu,“ uvedla.

Nyní budou pokračovat bourací práce části budovy s dočasně uzavřeným školním hřištěm, následně naváže přestavba objektu a vnitrobloku se záborem pouze menší části hřiště. Pronájem školního hřiště z důvodu prací dříve kritizovali zástupci opoziční Prahy 1 Sobě, podle kterých radnice o plánu nedostatečně informovala veřejnost. Proti záboru se postavili i někteří rodiče dětí docházejících do základní školy, podle nich by bylo vhodné s demolicí počkat na letní prázdniny. Ředitelka školy Tereza Martínková naopak uvedla, že z jejího pohledu je podstatné, aby práce byly dokončeny co nejrychleji.

Brutilistní klenot architektury

Hotel Intercontinental vznikal v brutalistním stylu v Pařížské ulici mezi lety 1968 a 1974 ve spolupráci tří architektonických kolektivů pod vedením Karla Filsaka. Po rekonstrukci jej bude provozovat řetězec Fairmont Hotels & Resorts, který je součástí sítě Accor, pod jménem Golden Prague Hotel (hotel Zlatá Praha).

Hotel vlastní prostřednictvím svého rodinného fondu R2G miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš a jeho celkovou rekonstrukci provádí firma Metrostav. V části objektu, který je určen k demolici, podle dřívějších informací hygieniků azbest nebyl. Našel se pouze v části, kterou majitelé bourat neplánují.

Fotogalerie
38 fotografií