V samotné budově hotelu, která se nyní rekonstruuje, dělníci dříve azbest objevili. V případě samostatné budovy, jejíž velká část se bude demolovat, je podle hygieniků škodlivý materiál pouze v části, která k demolici určená není. „Na částech objektu, které letos budou demolovány, stavebně technický průzkum přítomnost materiálů s výskytem azbestu nepotvrdil,“ uvedli.

Hotel vlastní prostřednictvím svého rodinného fondu R2G miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš a jeho úpravy provádí firma Metrostav. Ta podle hygienické stanice nad zákonné povinnosti zajistí kontrolní měření koncentrace azbestových vláken před zahájením i při realizaci demolice.

Majitelé také zajistí pravidelné on-line semináře určené zejména pro rodiče dětí, které chodí do sousední základní školy. Hygienici uvedli, že v době kontrol se prostory školy nacházely v čistotě a dobrém stavu. Před zahájením prací na části budovy, ve které se azbest nachází, bude škodlivý materiál sanován. „K tomu by předběžně mělo dojít v průběhu druhého čtvrtletí 2024,“ uvedli hygienici.

Praha 1 z důvodu demolice pronajala majitelům hotelu na 29 dnů školní dvůr a na zbylou část prací bude zřejmě zabraná jeho část. To kritizovali na posledním jednání zastupitelstva zástupci opoziční Prahy 1 Sobě, podle kterých radnice o plánu nedostatečně informovala veřejnost. Proti záboru se postavili i někteří rodiče dětí docházejících do přilehlé základní školy, podle kterých by bylo vhodné s demolicí počkat na letní prázdniny. Ředitelka školy Tereza Martínková naopak uvedla, že z jejího pohledu je podstatné, aby práce byly dokončeny co nejrychleji.

Hotel Intercontinental vznikal v brutalistním stylu v Pařížské ulici mezi lety 1968 a 1974 ve spolupráci tří architektonických kolektivů pod vedením Karla Filsaka. Po rekonstrukci jej bude provozovat řetězec Fairmont Hotels & Resorts, který je součástí sítě Accor, pod jménem Golden Prague Hotel (hotel Zlatá Praha).

Fotogalerie
107 fotografií