Pražští hygienici kontrolovali zejména dodržování technologických postupů, které se používají, aby se omezilo vystavení lidí prachu azbestu z materiálů na budově. Prověřovali také opatření k ochraně lidí pracujících s azbestem i dalších pracovníků v jeho blízkosti. Zároveň měřili v ovzduší v okolí koncentrace vdechnutelných azbestových a minerálních vláken. Firma provádějící odstraňování materiálů s azbestem nebyla o kontrole předem informována.

Výsledky odebraných vzorků jsou podle pražských hygieniků vyhovující. „Proto je možné konstatovat, že technické a technologické vybavení, včetně předsazených filtrů u filtračních a odsávacích jednotek, je dostatečně účinné. Zajištěna je pravidelná výměna filtrů, včetně vedení řádné dokumentace, která byla v rámci kontroly předložena," sdělili hygienici.

V Olšanské ulici na místě dřívějšího areálu Telecomu, jehož součástí je i 96 metrů vysoká telekomunikační věž, chystá developer Central Group výstavbu bytů. Azbest je mimo jiné v obkladech sloupů a nosníků, vnitřních příčkách i střešních krytinách. Podle odhadů je tohoto materiálu asi 3350 tun. V minulosti byl azbest ve stavbách používán kvůli své odolnosti vůči žáru. Později ale bylo prokázáno, že se jedná o rakovinotvornou látku. Veškeré bourání ÚTB bude mimo jiné i kvůli odstraňování azbestu trvat asi až do října 2024.

Na místě ÚTB má vzniknout komplex s byty, obchody i provozovnami služeb. Kolaudace první etapy by mohla být podle developera provedena v roce 2027. Původním záměrem bylo postavit na místě až stometrové věže navržené v ateliéru architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera. Předloni v létě firma ohlásila, že projekt přepracuje s poukazem na stanovisko pozorovací mise UNESCO z roku 2019, které požadovalo pro nové stavby v oblasti výšku nepřesahující okolní asi padesátimetrovou zástavbu. Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) následně uvedl, že přepracování projektu je výsledkem změny postoje města.