Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hádky o důchody očima ekonomky. Proč dá Fialova vláda méně a co výhrady opozice?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
16. února 2023
15:35
Autor: Markéta Volfová, pah - 
16. února 2023
14:25

Důchody se od června kvůli inflaci znovu zvýší. Tentokrát ale zřejmě méně, než nařizuje zákon. Starobní penze má vzrůst v průměru o 750 korun měsíčně. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž upravilo kvůli vysokým výdajům valorizační vzorec. Opozice nesouhlasí a plánuje další obstrukce. Nakolik tato změna v důchodech zalepí díry v rozpočtu a kdy půjdeme do důchodu? Nejen na tyto otázky odpovídala ve čtvrtečním Epicentru ekonomka Helena Horská.

„Schodky rozpočtů se nám opravdu pouštějí do velkých hlubokých hlubin. A je potřeba šetřit, kde se dá,“ uvedla hned v úvodu pořadu členka Národní ekonomické rady vlády a poradkyně premiéra Helena Horská. Podle ekonomky, pokud chceme snížit schodek státního rozpočtu, musíme snížit výdaje napříč rozpočtem, a to se tedy týká nejen platů státních zaměstnanců, ale právě i výdajů na důchody.

Politici opozičního hnutí ANO označili zamýšlený mírnější růst penzí za drzost. „Já to považuji za nutnost,“ uvedla Horská s tím, že důchodový systém České republiky je v deficitu, financujeme ho tedy na dluh a další výrazné zvyšování znamená, že se schodek velmi prudce zhoršuje, a je potřeba to zastavit. „Mnozí si totiž myslí, že důchodový systém si vystačí s odvody, ale už dávno ne, to znamená do toho důchodového systému musíme navíc přerozdělovat i příjmy, které přichází z oblasti jiných daní, například z DPH, z daní z příjmů,“ vysvětlila zkušená ekonomka.

„Inflace, která nás postihla v loňském roce a ještě nás bude asi trápit, minimálně první polovinu letošního roku, je něco, co trápí všechny – nejenom důchodce, ale i jiné sociálně slabé skupiny, ale také zaměstnance a firmy,“ řekla Horská a zdůraznila, že je proto důležité, aby toto těžké břímě vysokého růstu životních nákladů bylo do společnosti rozloženo rovnoměrněji. „Není možné, aby jedna část společnosti žila na úkor té druhé části společnosti a důchodci měli výhodu – a mají tu výhodu, že jsou zákonem nastavená pravidla valorizace, a to umožňuje vlastně důchodcům získávat alespoň částečnou kompenzaci za růst životních nákladů,“ vysvětlila a také upozornila na to, že jiné sociální dávky takovouto pojistku nemají a je vidět, že důchody i s ohledem na růst průměrné mzdy rostou rychleji než samotná průměrná mzda. „I důchodci musí část, alespoň kousek toho břímě, nést. Není to populární, není to pozitivní zpráva, ale je to realita,“ dodala.

Zdeněk Růžička ( 18. února 2023 12:42 )

Vážený pane, neurazejte lidi, kteří po válce vybudovali tento stát. Kdyby v minulosti vlády ODS, KDU a ČSSD nerozprodali vše do zahraničí bylo by peněz dost na hodně dlouho a možná i na váš důchod i kdyby vám bylo 5let podle vašich názorů.

Blažej Damborský ( 17. února 2023 15:15 )

Vláda,senátoŕi a poslanci si zvýšili platy o desetitisice a žijí na úkor ostatních. Jdou nám příkladem a ukazuji cestu, že všichni jsou si rovni a někteří jsou si rovnější. Búúú

jdi-se-bodnout ( 17. února 2023 12:46 )

Na dúchodcích vláda ušetří asi 20 miliard ročně. Jenže jen úroky z dluhu, který tu zbyl po Babišově vládě jsou přes 40 miliard.

1917 ( 17. února 2023 12:36 )

Vize Pětibandy. Každý pracující občan dostane přiděleného státního zaměstnance, kterého bude živit a Stanjura s Jurečkou budou mít vystaráno. Fiala vyšle další signály a bude vše vyřešeno!

Jokl ( 17. února 2023 08:21 )

Pán Jurečka má už dávno jateční váhu.Kdy s tím bude vláda něco dělat,ať se zbytečně nepřežírá a nevyhazují se náklady ze státního rozpočtu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa