Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog pro Blesk o bouři v ulicích: Kde udělala Fialova vláda chybu a uspěly odbory s protesty?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. listopadu 2023
15:31
Autor: Pavlína Horáková - 
28. listopadu 2023
14:30

Zavřené školy, tisíce lidí v ulicích, přibližně milion protestujících - takový byl 27. listopad. Podle bleskového šetření agentury STEM pondělní protesty podporovaly dvě třetiny obyvatel. Premiér Petr Fiala podle svých slov nátlaku ustupovat nebude, stávku nechápe a během protestů se vydal na návštěvu soukromé školy a družstva, kterému šéfuje bratr vicepremiéra Mariana Jurečky. Umí vláda komunikovat? Dají se pondělní protesty považovat za úspěch a pro koho?  A co čeká rozdělené Česko dál? Nejen na tyto otázky v Epicentru odpovídal politolog a děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík.

Zda lze protesty označit za úspěch záleží podle Stanislava Balíka na úhlu pohledu. „Určitě, kdybychom si řekli v září, jestli tady budou zhruba tři čtvrtiny škol, které se zapojí do stávky, tak bychom to možná nečekali. A když se na to ale možná podíváme optikou těch úplně posledních přestávkových dní, kdy to vypadalo, že se dost možná zastaví úplně všechno, tak to asi úplně úspěch není, protože ten život v zemi nebyl nějak jako zásadně ochromen,“ míní politolog. Poukázal také na problém s komunikací původního záměru stávky, která se pod vlivem sporů mezi představiteli škol a odborů o tom, koho přizvali na demonstraci podle jeho názoru „vlastně tak trošku rozplizla a není to úplně jednoznačný úspěch protestujících.“

Protesty by neoznačil za největší od roku 1989. „To, že se neučilo jeden den ve velké části škol, ještě neznamená, že je to skutečně nějaký celospolečenský velký protest. Osobně si myslím, že se i proti těm organizátorům trošku obrátila ta symbolika 27. listopadu,“ vysvětlil profesor Balík. „Já rozumím, proč ji zvolili, ale mám za to, i z mého okolí, že pro část těch, kteří třeba také nejsou úplně spokojeni, to byl jakýsi krok přes čáru, to, že to srovnáváme s tím, kvůli čemu se stávkovalo 27. listopadu roku 1989. Takže je to přehnaná paralela, “ doplnil politolog.

Připustil, že spojení stávky škol s protesty odborů mohlo být do určité míry kontraproduktivní, „ale je pravda, že jsem si až do pondělního podvečera nevšiml, že by se učitelé nějakým způsobem distancovali od toho propojování ohlašovaných zastavení výroby v některých podnicích.“ Podle Balíka to, že se k pochodu a protestu proti vládě připojily i známé tváře dezinformační scény či některé mimoparlamentní strany, nebylo nic překvapivého. „Nevšiml jsem si skutečně, že by varovaly před tím, je to naše akce, nepřipojujte se k tomu, udělejte si něco vlastního. Tam mlčeli, dokonce se zdálo, že je jim to vlastně sympatické, protože tím získali víc pozornosti i pro sebe, pro ten školský protest. A to, že se jim to pak úplně nelíbí, kdo všechno se na to nabalí, to je skutečně ale hodně špatná představivost,“ upozornil na vystupování zástupců škol.

Co se týká komunikace vládních představitelů během protestů, nezaznamenal v ní Stanislav Balík „nic fatálně špatného“. Připomněl, že Petr Fiala je jmenován dva roky a vláda nastoupila až necelý měsíc poté: „Nemyslím si, že by sebegeniálnější vláda mohla změnit téměř lusknutím prstů ekonomický cyklus.“ Podle jeho slov by ale vláda měla vystoupit s lepším vysvětlením: „Že chápe, že něco slibovala ve volbách, respektive jednotlivé strany, ale že ta situace se naprosto dramaticky změnila a že se v tuto chvíli omlouvá, ale že musí od některých konkrétních slibů typu, nikdy nezvýšíme daně ustoupit, protože to prostě jinak nejsme schopni financovat, tohle úplně otevřeně neřekla.“

Uživatel_5650027 ( 28. listopadu 2023 23:19 )

Pane Hoff. Zubatá odpočítává VŠEM! Vám, mě ...Je spravedlivá! Po několikáté Vás upozorňuji NETYKEJTE MI! Děkuji!

krapotkin ( 28. listopadu 2023 22:50 )

Titulek měl být - Kde neudělala Fialova vláda chybu a celý článek by byl zbytečný.

Jean Sorbone ( 28. listopadu 2023 21:32 )

Jaký politolog? Vystudoval pedagogickou fakultu obor český jazyk a dějepis. Ostatni je již pouze pokračující podvod na bázi plzeňských práv nebo Nerudové doktoráty.

yokky ( 28. listopadu 2023 19:59 )

Kde udelala vlada chybu?­?????n­ikde,­udela­li Ti Co je Tam zvoli­li😨😨😨😨­😨😨😨😢😢😢­😢😢💩💩💩💩­💩💩💩

yokky ( 28. listopadu 2023 19:54 )

👍👍👍👍­👍👍👍👍🆒🆒­🆒🆒🆒🆒🆒😂­😂😂😂😂😂😂­😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa